Diyarbakır Newroz’u ihlalleri: Keyfi sebeplerle 300’ye yakın kişi gözaltına alındı

Diyarbakır Newroz’u ihlalleri: Keyfi sebeplerle 300’ye yakın kişi gözaltına alındı
Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı, "Kolluğun orantısız müdahalesinin akabinde aralarında 74’ü çocuk en az 298 kişi keyfi sebeplerle gözaltına alınmıştır” dedi.

+GERÇEK - Diyarbakır'da 21 Mart'ta kutlanan ve yüz binlerce kişinin katıldığı Newroz etkinliğinde birçok ihlal yaşandı. Polis arama noktalarında katılımcıları ince aramadan geçirdi, iki noktada tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. Etkinliğin ardından çoğu çocuk yüzlerce kişi gözaltına alındı. Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı, Newroz’da yaşanan hak ihlallerine ilişkin Diyarbakır Barosu Adli Hizmet binasında basın açıklaması yaptı.

Şiddetle Mücadele Ağı adına açıklamayı okuyan avukat Okan Altekin, Newroz alanına girmek isteyen kişilere kolluk tarafından orantısız arama tedbirleri uygulanarak, alana gelen kişilerin saatlerce bekletildiğini söyledi.

Arama noktalarında kadınların, ince aramaya maruz bırakılarak ulusal kıyafetleri sebebiyle pek çok kadının alana alınmadığını ifade eden Altekin, "Kolluğun kadınlara yönelik sistematik hale gelen ayrımcı ve keyfi uygulamaları kadınların katılım gösterdiği; 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü etkinliklerinde de gözlemliyor olmamız hukuka aykırı uygulamaların münferit olmadığını göstermektedir.

Öte yandan kolluğun izdihama sebep olan uygulamalarından sonra Newroz alanına girmek isteyen kişilere plastik mermi, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edilmiştir. Müdahaleler esnasında izdiham yaşanmış ve yaralananlar olmuştur. Kolluğun orantısız müdahalesinin akabinde aralarında 74’ü çocuk en az 298 kişi keyfi sebeplerle gözaltına alınmıştır" dedi.

"LGBTİ+LAR AYRIMCILIĞA MARUZ BIRAKILDI"

Kolluğun hukuka aykırı uygulamaları neticesinde yurttaşların barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşü ile özgürlük ve güvenlik haklarının ihlal edildiğini belirten Altekin, kadınlar ile LGBTİ+lar ise alana girişlerde ayrımcılığa maruz bırakıldığını söyledi. Altekin, şöyle konuştu:

"LGBTİ+lar, 21 Mart 2022 tarihli Newroz kutlamalarında da önceki yıllarda olduğu gibi pankart,  gökkuşağı ve trans bayrakları ile alana giriş yaptıktan sonra bıçaklı bir grup tarafından gökkuşağı bayrakları yakılmak istenmiştir. Nefret saldırısının büyümesi üzerine saldırganlar tarafından bir kişiye linç girişiminde bulunulmuştur. Bıçak ve yakmayla tehditten sonra LGBTİ+lar alanı terk etmek zorunda kalmışlardır.

LGBTİ+lara yönelik nefret saldırılarının ve ayrımcılığın son bulması için kentte bulunan tüm kurumların birlikte mücadele etmesi gerektiğinin farkındayız. Eylem ve etkinliklerde görev alan tertip komitelerinin, heteropatriyarkal devlet şiddetinden beslenen LGBTİ+lara yönelik saldırılara karşı kapsamlı önlemler geliştirmesinin, yeni saldırıların önüne geçmek açısından elzem olduğu bir kez daha deneyimlenmiştir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar