Diyarbakır Sağlık Platformu'ndan 'Şüpheli intihar' açıklaması

Diyarbakır Sağlık Platformu'ndan 'Şüpheli intihar' açıklaması
Diyarbakır Sağlık Platformu, çalıştığı Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde intihar eden hemşirenin ölümünü 'Şüpheli intihar' olarak nitelendirdi. Sağlıkçıların yaşadığı sorunlara dikkat çekti.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - Diyarbakır’da Dicle Üniversitesi Hastanesi Hematoloji bölümünde çalışan 26 yaşındaki hemşire Bedia Menteşe, nöbetçi olduğu hastanenin 6’ncı kattan atlayarak hayatına son verdi. İntihar ettiği belirtilen Menteşe’nin yaşamına son vermeden önce bıraktığı 3 sayfalık mektup ailesine teslim edildi.

SAĞLIK EMEKÇİLERİ: BU ŞÜPHELİ İNTİHARDIR

Sağlık emekçilerinin kötü koşullarda çalıştığını hatırlatan meslektaşları, hemşire Bedia Menteşe’nin ölümünü ‘Şüpheli intihar’ olarak nitelendirdi.  Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Tabip Odası, Diş Hekimleri Odası, Eczacılar Odası, Shuder Diyarbakır,  Mezopotamya Psikologları İnisiyatifi’nden oluşan Diyarbakır Sağlık Platformu, Dicle Üniversitesi Başhekimliği önünde ortak basın açıklaması yaptı.

TEKİN: SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMI SORUN YARATIYOR

Platform adına basın metnini okuyan SES Diyarbakır Şube Yönetim Kurulu Üyesi Gülhan Tekin, çalışma düzenin sağlıkta intiharları artırdığına dikkat çekti. AKP iktidarının uyguladığı sağlıkta dönüşüm programının sorunların başında geldiğini belirten Tekin, "Sağlıkta dönüşüm programı sorunları gidermiyor aslında artırıyor. Genelgeler yönetmenlikler ve yöneticilerin keyfi kararları artık biz çalışanları yaşayamayacak duruma soktu.  Pandemi sürecinde sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının daha da kötüleşmesinden kaynaklı psikososyal risklerin daha da artması, tükenme, mobbing, kronik yorgunluk, iş yeri stresi ve şiddetle birlikte sağlık emekçilerinin intiharları saklanamayacak kadar büyük bir gerçeklik olarak değerlendirilmelidir" dedi.

"İNTİHAR EDEN HEMŞİRE YAKINLARINI GÖREMİYORDU"

Dün hematoloji biriminde çalışan hemşire arkadaşlarının nöbette olduğu sırada intihar ederek yaşamına son verdiğini hatırlatan Tekin, "Bu kaybın derin üzüntüsünü yaşıyoruz.  Çocuğunu bırakacak 7/24 hizmet veren bir kreş yoktu. Yıllardır talep ettiğimiz her işyerine kreşler sağlanmış olsa idi arkadaşımızın en azından bu sorunu giderilmiş olacaktı. Kendisi gibi Hemşire olan eşi, covid ten kaynaklı izoleydi ve Covid pandemisi nedeniyle yakınlarını göremeyen milyonlarca sağlıkçılarından biriydi. Bu intiharları iş kazası ve iş cinayeti olarak görüyoruz. Bu duruma ilişkin yetkilileri, yöneticileri adım atmaya çağırıyoruz. Çalışma hayatının insani koşullara göre yeniden düzenlenmesi için verilecek mücadelede ve insani koşullarda yaşamayı sağlamak için biz sivil toplum örgütlerine iş düştüğünü biliyoruz. Kadın sağlık emekçilerinin toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yanında güvencesiz koşullarda çalıştırılması, ekonomik ve özlük haklarının sürekli tırpanlanması, çalışma koşullarının her geçen gün ağırlaşması ve iş yükünün artması yaşamlarından vazgeçmelerine neden oluyor" diye konuştu.

"SAĞLIK ÇALIŞANLARININ 7 GÜNLÜK İZOLASYON HAKKI ELİNDEN ALINDI"

Salık emekçilerinin Coronavirus ile mücadele ederken yaşadıkları sorunlara da değinen Tekin, şunları söyledi: "Dicle üniversitesi hastanemizde Mart ayından itibaren covid tanılı ve şüpheli hastaların tedavileri yapılıyor. Covid servislerinde 14 günlük çalışma ve sonrasında 7 günlük izolasyon hakkımız elimizden alındı. Covid servisleri görevlendirilmesi sonrasında izolasyon izni ve pcr testi yapılmadan başka servislerde çalışmamız istenmektedir. Biz biliyoruz ki covid hastalığında aseptomatik geçirenlerin sayısı %50 den fazladır. Aseptomatik geçiren başka birisine bu bulaşı geçirebilir ve bu kişide daha ağır seyredebilir. Bu durumun tekrardan değerlendirerek tüm çalışanların covidte çalışması sağlanarak eski çalışma sisteminin devam etmesi için hastane yöneticilerine talebimizi yeniliyoruz."

DEMİR: ARTIK ÖLMEK İSTEMİYORUZ

Tekin’in ardından konuşan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir, salgınla mücadele eden sağlık emekçilerinden 155 kişinin salgına yakalandığını hatırlattı. Sağlık emekçilerinin koşullarının iyileştirilmesini isteyen Demir, "Dün kaybettiğimiz arkadaşımız gibi onlarca arkadaşımızı kaybettik. Biz artık ölmek istemiyoruz. Gerekli önlemlerin bir an önce alınmasını istiyoruz" dedi.

"SÜREÇ KÖTÜ YÜRÜTÜLÜYOR"

Sağlık alanında yaşanan sıkıntıları defalarca dile getirdiklerini ifade eden Demir, şunları söyledi:  "Aratarak devam eden bir salgınla karşı karşıyayız. Sağlık hizmetini doğru şekilde verilmesi bu durumun şeffaf bir şekilde yürütülmesi gerekir. Bu gün hâlâ salgının ne aşamada olduğunu maalesef bilemiyoruz.  Süreç şeffaf yürütülmediği için salgınla mücadele etmekte sıkıntı yaşanıyor. Burada bir başarı yok.  Sürecin kötü yönetildiğini görüyoruz."

Öne Çıkanlar