Diyarbakır tarihi Sur ilçesinde 63 yapı yıkılacak

Diyarbakır tarihi Sur ilçesinde 63 yapı yıkılacak
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde kayyım yönetimindeki belediye 63 metruk yapıyı yıkma kararı aldı. TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu yıkımın tarihi dokuya zarar vereceği uyarısında bulundu.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK-Diyarbakır’da kayyım yönetiminde olan Sur Belediyesi ilçede bulunan 63 metruk yapıyı yıkma kararı aldı. Yıkımı kararlaştırılan yapılar Alipaşa Mahallesi Çêlekaya giden yol ve Turistlik Caddesinde bulunuyor.  TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu konuya ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi Eş Başkanı Ferit Kahraman okudu.

KAHRAMAN: NÜFUSUN ÇOĞUNLUĞU GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALDI

Tarihi Sur içinin  "Diyarbakır Kentsel Sit Alanı" olarak Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa esas olarak tescillendiğini belirten Kahraman,  2016 yılından bu yana Sur ilçesinin neredeyse tamamının acele kamulaştırılmasına karar verilerek nüfusun çoğunluğunun göç etmek zorunda kaldığını hatırlattı. Kamulaştırma kararının ardından yerleşim yerlerine erişim kapatılarak yıkıma başlandığı, bölgenin dönüştürülmesi için ise mimarlık ve planlamanın bir araç haline dönüştürüldüğünü vurgulayan Kahraman, "İmar Planı Değişikliği ile mevcut tarihi doku ve tescilli yapılar yok sayılmış; kentsel donatı alanlarının kaldırılması, birçok yapının yıkımı öngörülmüş, güvenlik ve savunma odaklı kararlar alınmıştır" dedi.

'YIKIMIN GEREKÇESİ GÜVENLİK'

2016 yılından bugüne devam eden tarihi ve kültürel yapıların tahribinin halen devam ettiğini ifade eden Kahraman "Sur Belediyesince kentsel sit alanı içerisinde kalan farklı mahallelerinde bulunan 63 Adet yapıya ilişkin ‘Genel güvenlik ve asayiş bakımından tehlike arz ettiği gerekçesi ile’ yıkım kararı alınmış ve yıkım işlemlerine başlanmıştır" diye anlattı.

'TARİHSEL DOKUYU BOZAN YIKIMLAR DURDURULMALI'

Yıkılması planlanan yapıların Tarihi Sur içinde bulunduğunu hatırlatan Kahraman, miras alanının tek başına bir parçadan oluşmadığını, bulunduğu çevre ile bir bütün olduğunu söyledi. Bu yıkımlar sonucu kayda alınmamış tescile değer yapıların ve özgün sokak dokusunun da yok olacağı uyarısında bulunan Kahraman, şunları söyledi: "Miras alanında yürütülen çalışmalar için Kültürel Etki Değerlendirme Raporlarının hazırlanması ve sonuçlarının değerlendirilmesi bir zorunluluktur. Ayrıca daha önceki çağrı ve uyarılardan da anlaşıldığı gibi Miras Komitesinin bilgilendirilmesi ve onayının alınması süreçlerinin işletilmediği ve dolayısıyla yıkımların miras alanı üzerinde geri dönülemez tahribatlar yaratacağı açıktır. Kentin tarihsel dokusunu ve bütünlüğünü bozan yıkımların durdurulması ve onarım, restorasyon karar süreçlerinin işletilmesi önem arz etmektedir.

'YIKAN VE YOK EDEN YAKLAŞIMLARDAN VAZGEÇİLMELİ'

Zira kentsel sit alanı içerisinde yapılan yıkımlardan sonra yapılan yeni yapıların geleneksel sivil mimari örneklerden çok uzak olduğu ve yıkımlar sonrası alanlarda oluşan doluluk/boşluk oranlarındaki tutarsızlıkların kentsel doku üzerinde olumsuz etkiler yarattığı ortadadır. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Dünya Mirası olarak tescillenen alanın tampon bölgesi ve Kentsel Sit Alanı olan Suriçi'nde yürütülen bütün çalışmalarda korumacı kültürden uzak, yıkan ve yok eden yaklaşımlardan vazgeçilmelidir.  Var olmasının amacı tarihi, kültürü, sanatı koruma ve gelecek nesillere aktarma olan kurumlara ve kişilere görevlerini hatırlatıyor, sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz. Bu kent hepimizin ve tüm insanlığın ortak mirasıdır, sahip çıkalım!"

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar