Diyarbakır ve Antep’te gözaltı sayısı 55 oldu: 'Asıl hedefleri kadın kazanımlarıdır'

Diyarbakır ve Antep’te gözaltı sayısı 55 oldu: 'Asıl hedefleri kadın kazanımlarıdır'
Diyarbakır ve Antep’te çok sayıda eve baskın düzenlendi. Aralarında gazeteci, sendikacı ve siyasetçilerin olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınların çoğu kadın.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK-Diyarbakır’da sabah saatlerinde polislerce evlere düzenlenen baskınlarda aralarında TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan’ın da bulunduğu çok sayıda kadın gözaltına alındı.  Diyarbakır güne ev baskınları ve gözaltılarla başladı. Kentin merkez ilçelerine sabah saatlerinde çok sayıda adrese eş zamanlı baskın düzenleyen polis, evlerde arama yaptı. Aramaların ardından aralarında Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Sözcüsü ve Jinnews editörü Ayşe Güney, TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan, MED TUHAD-FED Eşbaşkanı Elif Haran, TUAY-DER üyesi Rabia Ataş, Bağlar Belediyesi Meclis Üyeleri Panayır Çelik ve Halime Bayram, HDP Yenişehir eski İlçe Eşbaşkanı Demet Özkaran, SES Diyarbakır Şubesi Yöneticisi Rozerin Çatak’ın aralarında bulunduğu 20’nin üzerinde kadın gözaltına alındı.  Gözaltı gerekçesi öğrenilmeyen kadınlar, Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü belirtildi.

AYDENİZ: ASIL HEDEFİN NE OLDUĞUNU İYİ BİLİYORUZ

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, partisinin genel merkezinde gözaltılar ile ilgili basın toplantısı düzenledi. AKP ve MHP ittifakının son 5 yıldır Kürtlere yönelik siyasi operasyonlarına hız kesmeden devam ettiğini belirten Aydeniz, son gözaltılarında bunun devamı olduğunu söyledi. Ev baskınları, gözaltı ve tutuklamaları ‘saldırı’ olarak tanımlayan Aydeniz,  asıl hedefin kadınlar,  TJA, Kürt kadınlarının vermiş olduğu demokrasi ve barış özgürlük müsaadesi kazanımları olduğunu çok iyi bildiklerini söyledi.

GÖZALTI SAYISI 55'E YÜKSELDİ

Aydeniz, sabah saatlerinde başlayan ev baskınları ve gözaltılar ile ilgili de bilgiler verdi.  Ev baskınlarının Diyarbakır ve Antep’te gerçekleştiğini belirten Aydeniz, "Aldığımız bilgilere göre Antep’te çoğunluğu kadın olmak üzere 33 siyasetçi gözaltına alındı. Diyarbakır’da da tamamı kadın 20’nin üzerine gözaltı var. Hala gözaltılar devam ediyor. En son aldığımız sayı 22’ydi. Evlerde bulunmayanalar var. Listenin uzun olduğu söyleniyor. Toplam 55’e yakın bir gözaltı var" dedi.

DFG: ÖZGÜR BASIN EMEKÇİLERİNİ GÖZALTI VE TUTUKLAMALARLA YILDIRAMAZLAR

Evlere baskın yapılarak kadınların gözaltına alınmasına tepkiler gecikmedi. Konuya ilişkin açıklama yapan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), gözaltına alınanlar arasında gazetecilerinde olduğunu hatırlattı. İktidarın sansür, gözaltı ve tutuklamalarla ülkeyi gazeteciler için cezaevine çevirdiğini belirtildiği açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Gazeteciler olarak bir güne daha baskın ve gözaltı ile uyandık. Diyarbakır merkezli kadınlara yönelik operasyonda Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Sözcüsü ve Jinnews Editörü Ayşe Güney de gözaltına alındı. Yaşadığı ve çalıştığı adresi bilinmesine rağmen ve telefona ifadeye çağrılması mümkün iken sabah 04.30'da evine yapılan baskınla gözaltına alınan Güney, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nde tutuluyor.  3 Temmuz itibariyle 97 gazetecinin tutuklu olduğu Türkiye'de gazetecilerin mesleki faaliyetleri yüzünden gözaltına alınmaya devam edilmeleri kabul edilemezdir. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği olarak bir meslek örgütü temsilcisi de olan gazeteci Güney'in gözaltına alınmasını kınıyoruz. Özgür basın emekçileri olarak gazetecilerin gözaltı ve tutuklamalarla yıldırılamayacağını bir kez daha vurguluyoruz. Ayşe Güney'in en kısa zamanda serbest bırakılmasını talep ediyoruz."

ROSA KADIN DERNEĞİ: 20’Yİ AŞKIN KADIN GÖZALTINDA

Yazılı açıklama yapan Rosa Kadın Derneği, gözaltılara tepki gösterdi. 22 Mayıs’tan bu yana 10 günde bir kadınların gözaltına alınıp tutuklandığının hatırlatıldığı açıklamada, farklı çalışma alanlarından kadınların hedef alındığını belirtildi. Diyarbakır’daki ev baskınlarında 20’yi aşkın kadının gözaltına alındığının vurgulandığı açılamada şu ifadeler kullanıldı: "İstanbul sözleşmesinin iptalini ve çocuk istismarının affını gündemine alan iktidar, bir yandan da buna itiraz eden direnç gösteren kadınlara politik şiddet uygulayarak etkisiz kılmaya çalışıyor. Bizler tüm baskılara rağmen her gün kadın katledilen bu ortamda İstanbul sözleşmesi yaşatır diyoruz! Çocuğun istismarının affına Hayır diyoruz. Ayrıştırarak kriminalize ederek etkisiz kılma çabalarına hayır diyoruz. Dün sokakta çocuk istismar affına omuz omuza hayır dediğimiz kadın arkadaşlarımızın bir an önce serbest bırakılması istiyoruz."

MEZOPOTAMYA KADIN GAZETECİLER PLATFORMU: GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR

Yazılı açıklama yapan Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, özgür basına yönelik baskılara her geçen gün bir yenisinin eklendiğini belirtti. Siyasi operasyonlarla gazetecilerin hedef haline getirilerek gözaltına alındığının belirtildiği açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "Platform sözcümüz Ayşe Güney sabah saatlerinde evine yapılan baskınla gözaltına alındı. Aynı zamanda kadın haber ajansı Jinnews editörü olan Ayşe Güney’in gözaltına alınmasıyla kadın gazetecilerin hedef haline geldiğine bir kez daha tanıklık ediyoruz. Gazetecilik dün suç olmadığı gibi bugün de suç değildir, yarın da suç olmayacaktır. Hakikati yazan gazeteci kadınların mirasını devralan bizler, baskılara boyun eğmeyecek ve her mecrada sözümüzü söylemekten, kalemimizi kullanmaktan sakınmayacağız. Erkek-devlet şiddetini teşhir ederken, bu sistematik ve politika haline gelmiş şiddete karşı mücadele eden kadınların sözünü duyurma ilkemizden de geri adım atmayacağız. Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu olarak, gerçekleri yazma mücadelesini sürdüren gazetecilere yönelik gözaltıları ve baskıları kabul etmeyeceğimizi bir kez daha vurguluyor ve özgür basının susmayacağını belirtiyoruz. Baskı ve saldırı altında mesleğini yapmaya devam eden tüm özgür basın çalışanları ile dayanışacağımızın ve yanlarında olduğumuzun altını çiziyoruz. Gazetecilik suç değildir! Ayşe Güney bir an önce serbest bırakılmalıdır."

Öne Çıkanlar