‘Koruma alanlarının statüleri değiştirilip imar rantına kurban ediliyor'

‘Koruma alanlarının statüleri değiştirilip imar rantına kurban ediliyor'
‘Beton sevgisini dizginleyemeyenler, her yere maden ve taş ocağı açıp çevreyi tahrip etmeye devam ediyor.’

Foto: Ankara Beypazarı / Uruş 


ARTI GERÇEK-Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Ankara Beypazarı Uruş’ta kurulması planlanan Kil Maden Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi ile ilgili olarak "ÇED Gerekli Değildir" kararı verilmesine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yazılı soru önergesi verdi.

Taş ocaklarına ruhsat ve çalışma izni verilirken, Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu istemenin veya istememenin keyfi olarak esnetilemeyeceğini ifade eden Yeşil "Günlerdir ormanlarımız yandığı için çevre kıyımı yaşadık. Koruma alanlarının statüleri değiştirilip imar rantına kurban ediliyor. Beton sevgisini dizginleyemeyenler, her yere maden ve taş ocağı açıp çevreyi tahrip etmeye devam ediyor. Sanki torunları bu topraklar üzerinde yaşamayacakmış gibi pervasızca talana devam ediyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

MUHTARLARIN BAŞVURUSUNA CEVAP YOK

Yapılması planlanan maden ocağından etkilenecek olan bölge halkının, mahalle muhtarlarının ve ilçe belediye başkanlarının görüşünün alınmadığını ifade eden Yeşil, 13 mahalle muhtarının konu ile ilgili olarak belediye, kaymakamlık ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yazılı olarak başvuruda bulunduğunu ancak geri dönüş yapılmadığını söyledi.

‘GEÇİMİNİ TARIM VE HAYVANCILIKTAN SAĞLAYAN BÖLGE HALKININ İTİRAZI HANGİ GEREKÇEYLE GÖRMEZDEN GELİNDİ?’

"Maden ocağı yapılması planlanan bölgenin Kültür Varlıkları Koruma Kurulu kararına istinaden 3.derece SİT alanı olmasına karşın, ÇED raporu gerekli değildir kararı verilmesinin gerekçesi nedir?" diye soran CHP’li Yeşil, Çevre Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruları sordu:

"Söz konusu bölge için ÇED gerekli değildir kararı halkın talebi doğrultusunda iptal edilecek midir? Maden sahası için bölgede bulunan ve bu bölgeden etkilenecek olan yakın çevrede yaşayan halk bilgilendirilmiş midir? Maden ocağının kurulması halinde geçimini hayvancılık ve tarımdan sağlayan bölge halkının itirazları hangi hukuki gerekçeyle göz ardı edilmiştir? Köylüler organik tarım için teşvik edilirken, diğer bir taraftan da tarım arazilerine yakın bölgelere maden ocaklarının yapılmasına izin verilmesinin gerekçesi nedir?"

Öne Çıkanlar