Yurttaş ısınmak için battaniyeye 'sarıldı': Soba almak isteyenler yüzde 100 zamla karşılaşınca vazgeçti

Yurttaş ısınmak için battaniyeye 'sarıldı': Soba almak isteyenler yüzde 100 zamla karşılaşınca vazgeçti
Kömür Satıcıları Esnaf Odası İzmir Şube Başkanı Düzyol ‘Kömür fiyatları da iki katına çıktı, yurttaşa ancak battaniye kaldı’ dedi. Soba borularının da yüzde 100 zamlandığı ortaya çıktı.

Döviz kurlarındaki rekor artış ve TL’deki tarihi değer kaybı, vatandaşın en temel ihtiyaçlarından olan ısınma sorununu da büyüttü. Doğal gaz, elektrik, kömür gibi dışa bağımlı enerji kaynaklarında fiyatların hızla artması, evlerde ısınma maliyetlerinin de katlanmasına neden oldu. Kazancının yüzde 27’sini ısınma faturalarına harcayan asgari ücretli daha ucuz alternatifler peşinde. Sobaya geri dönmek isteyen yurttaş ne yazık ki bu kez de kömürdeki fiyat artışlarının şokunu yaşıyor. İzmir Kömür Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Düzyol "Kömür fiyatları da iki katına çıktı yurttaşa ancak battaniye kaldı" dedi.

‘SOBAYA GERİ DÖNMEK İSTEYENLER FİYATLARI HASAPLAYINCA VAZGEÇTİ’

Doğal gaz, elektrikli klima, kalorifer akaryakıtı (fuel oil) ve soba evlerdeki ısınma kaynaklarını oluşturuyor. Türkiye’de son 20 yılda ısınma doğal gaz ağırlıklı. Doğal gaz, 81 il merkezinde toplam nüfusun yüzde 66’sı tarafından kullanılıyor. Doğal gazın olmadığı ilçelerde ise en çok kömür ve elektrikli aletler kullanılıyor.

Yurttaşlar dövizin artışıyla birlikte artan doğal gaz faturalarından kaçmak için alternatif arayışına girdi. Bunlardan biri sobaya geri dönmek. Son zamanlarda fiyat araştıranların sayısının arttığını söyleyen soba satıcısı Sinan Alişir, "Fiyatları hesaplayınca vazgeçiyorlar" dedi.

YÜZDE 100 ZAM: ‘ZAM OLMASAYDI SOBAYA BÜYÜK BİR GEÇİŞ OLACAKTI’

Cumhuriyet'in haberine göre Alişir, "Soba boruları bile yüzde 100 zamlandı. Geçen yıl 12.5 TL’ye sattığımız borular 25 TL. 600 TL’ye sattığımız sobalar da şu anda 1500 TL oldu. Kömür bu kadar zamlanmasa büyük bir geçiş olacaktı" diye konuştu.

‘YERLİ KÖMÜRDE DEVLET ARZI KISITLIYOR’

Kömür fiyatlarının artmasının yanında arzın da azaldığını söyleyen İzmir Kömür Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Düzyol, "İthal kömür getiren sekiz firma vardı. Şimdi dolar artışı nedeniyle getiremez oldular. Firma sayısı dörde düştü. Yerli kömürde zaten devlet arzı kısıtlı tutuyor" dedi.

‘ASGARİ ÜCRETLİ, GELİRİNİN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞUNU ISINMAYA AYIRMAK ZORUNDA’

Temel giderlerde KDV’nin sıfırlanması gerektiğini söyleyen Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar ise "Dört kişilik hanenin kışın aylık doğal gaz faturası 566 TL, elektrik faturası da ortalama 211 TL oluyor. Toplam 777 TL. Bu asgari ücretin yüzde 27’si ediyor. Bu şu anlama geliyor. Asgari ücretliler ve emeklilerin büyük çoğunluğu enerji yoksuludur bu ülkede. Gelirlerinin büyük çoğunluğunu ısınmaya ayırmak zorundalar" diye konuştu.

Öne Çıkanlar