Doğum izninde hukuksuz şekilde işten çıkarıldı, stresten sütü kesildi

Doğum izninde hukuksuz şekilde işten çıkarıldı, stresten sütü kesildi
Yüzde 40 engelli raporu bulunan ve bebeği yoğun bakımda olan Gülsüm Ergün, 'İşten çıkartılma nedenimin asgari ücret artışından kaynaklı olduğunu düşünüyorum' dedi.

Samsun'da, Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş. (YEDAŞ) doğum izninde olan yüzde 40 engelli çalışanını, yasal olmamasına rağmen işten çıkardı.

2011 yılından beri şirkette çalışan ve yüzde 40 engelli raporu bulunan Gülsüm Ergün'ün evine doğum yaptıktan 20 gün sonra tebligat gönderildi ve iş akdinin sonlandırıldığı bildirildi.

Aldığı tebligat sonrası sinir krizi geçiren Ergün, üzüntüden sütü kesildiği için bebeğini emziremediğini ve bu nedenle bebeğinin hastaneye kaldırıldığını açıkladı.

'BEBEĞİM YOĞUN BAKIMDA TEDAVİ GÖRÜYOR'

Doğum iznindeyken işten çıkartılan Ergün, YEDAŞ'ın kendisine başarılarından dolayı takdir belgeleri vererek defalarca ödüllendirdiğini söyledi.

Gazete Duvar'a konuşan Ergün "20 gün önce doğum yaptım. 30 Aralık 2021 tarihinde YEDAŞ tarafından aranarak şirkete gelmem istendi. Ben de doğum izninde olduğumu, bağırsaklarımın doğum sürecinde yapışması nedeniyle ameliyat geçirdiğimi belirterek şirkete gelemeyeceğimi beni arayan yetkiliye ilettim. Bu aramadan sonra başka bir yetkili beni YEDAŞ'tan arayarak iş akdimin fesih edildiğini bana telefonla bildirdi. İş akdimin sona erdirilmesi nedeniyle ruhsal olarak çöktüm ve sütüm kesildiği için bebeğimi emziremedim. Emziremediğim için bebeğim hasta oldu ve 4 Ocak 2022 tarihinde hastaneye kaldırıldı. Bebeğim, yoğun bakımda tedavi görüyor" dedi.

‘İŞTEN ÇIKARILMA NEDENİMİN ASGARİ ÜCRET ARTIŞINDAN KAYNAKLI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM’

YEDAŞ'tan bir yetkilinin yaşananlar sonrası kendisini bir kez daha telefonla arayarak, "İş akdi feshi için imza atmaya gelmediniz" dediğini kaydeden Ergün, şunları söyledi:

"Doğum iznindeyken işten çıkartılmam, sonrasında bebeğimin hastanede yoğun bakıma kaldırılması beni hem ruhsal hem de psikolojik olarak çok yıprattı. Ben bunları yaşarken 11 yıl çalıştığım YEDAŞ, iş akdi feshi için beni kuruma çağırdı. Durumumu anlatmama rağmen, tebligatı ev adresime yapacaklarını söylediler. İşten çıkartılma nedenimin asgari ücret artışından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Ben YEDAŞ'ta tüketici hizmetleri bölümünde çalışıyordum. Beni çağrı merkezi ihalesi bahanesi ile işten çıkarttılar. Kapanan çağrı merkezindeki birimde üç kişiyi benim yıllardır tek başıma yürüttüğüm işin başına getirdiler. Doğum iznindeyken ve engelli olarak bana yapılan bu hukuk dışı işten çıkartma ile ilgili tüm yasal haklarımı sonuna kadar kullanacağım"

Öne Çıkanlar