Dolar 16 TL barajının hemen altında, TL'nin değer kaybı dört ayda yüzde 17'ye ulaştı

Dolar 16 TL barajının hemen altında, TL'nin değer kaybı dört ayda yüzde 17'ye ulaştı
Dolar/TL dün kapanışı 16.04 seviyesinden yaparken, piyasaların kapalı olduğu bugün 15.97 seviyesinden işlem görüyor. Dün 16.85 seviyesine kadar çıkan euro/TL ise 16,80'lerde...

+GERÇEK - Yurtiçinde 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle piyasalar kapalı ancak dolar/TL kurunun 16 seviyesinin hemen altındaki hareketi devam ediyor. Dolar/TL güne 15.96 liradan başlarken euro/TL ise 16,81 lirada yer alıyor. 

Son günlerde yükselişe geçerek rekor üstüne rekor kıran ve son altı aydaki en yüksek seviyelerine ulaşan dolar karşısında Türk Lirası'nın değer kaybı yüzde 17'ye ulaştı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 13 Mayıs itibarıyla eksi 62 milyar dolar seviyesine kadar gerileyen negatif rezervleri ile kuru ne kadar süre daha savunulabileceği tam olarak kestirilemiyor.

Öte yandan döviz kurlarındaki yükseliş hız kesmeden devam ediyor. Dolar 16 lira barajını yıkarken, Euro 16.85 liraya kadar çıktı. Dün yüksek oynaklığın dikkat çektiği dolar bugüne 15.96 liradan başladı. Günün son saatlerinde 15.90 liranın üzerine hareketlenen dolar kapanışı 16.04 liradan yaptı. Euro ise 16.70 liradan başladığı günü 16.85 liradan tamamladı.

Dolar/TL kuru bugün 15.97 seviyelerinde seyrederken, euro/TL ise 16.80 seviyelerinden işlem görüyor.

Piyasalar bir süredir döviz kurlarının ana yönlendiricisi ekonomi yönetiminin döviz kurları için belirlediği yeni eşiği öngörmeye çabalıyor. Analistler kamunun, döviz satışı ile piyasaya müdahalelerinde tempoyu yavaşlattığına ve kontrollü bir yükselişe izin verildiği izlenimi yarattığına dikkat çekiyor.

Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IIF) adil değer olarak belirlediği 16.50 lira seviyesinin döviz satışlarıyla savunulup savunulmayacağı takip edilecek.

REZERVLER -62 MİLYAR DOLAR

Merkez Bankası’nın 13 Mayıs itibarıyla eksi 62 milyar dolar seviyesine kadar gerileyen negatif rezervleri ile kuru ne kadar süre daha savunulabileceği tam olarak kestirilemiyor.

Türk Lirası’nın dolar karşısındaki bu yılki kaybı yüzde 17’ye ulaşırken, erimenin yüzde 8’i küresel piyasalarda faiz artışları kaynaklı resesyon endişesi ve satış baskısının kuvvetlendiği son iki haftada gerçekleşti.

15 LİRADAN TALEP GELİYOR

Reuters’a konuşan bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Dolarda 15 lira üzerinde bireysel talep görmeye başladık, yabancılar ise çok aktif değil piyasada. Kurumların döviz talebi ise çok yüksek. Döviz arzı ise sadece kamudan yapılıyor. Enerji ithalatı için de yüksek bir döviz ihtiyacı var" dedi.

Öne Çıkanlar