Dolar kuru, 19 ay sonra 6,50 seviyesini aştı

Dolar kuru, 19 ay sonra 6,50 seviyesini aştı
Dünya borsalarında sert düşüşler devam ederken, yurt içi piyasalarda dolar kuru ise 2018 yılı ağustos ayından itibaren ilk kez 6,50'nin üzerine çıktı.

ARTI GERÇEK - Çarşamba günü 6,42 - 6,48 bandında dalgalanan dolar yükselişini yeni günde de sürdürüyor. Dün gece en düşük 6,4679'u gören kur, sabah erken saatlerde kritik 6,5030'a kadar çıktı.

Euro 7,08'den 7,12'e yükselirken sepet kur 6,79'da seyrediyor.

Borsa İstanbul ise güne ekside başlangıç yaptı. Borsada açılışla birlikte yüzde 1'e yakın seyrediyor.

Dolar/TL kuru, bu yükselişle birlikte 19 ay sonra 6,50'nin üzerine çıkmış oldu. Dolar/TL kuru son olarak 2018 Ağustos ayının son günlerinde 6,50 seviyelerinin üzerine tırmanmıştı.

Küresel piyasalarda koronavirüs etkilerine karşı paketler ve tedbirler arka arkaya geliyor. Ancak bu paketler de tansiyonu düşürmeye yardımcı olmuyor. ABD ve dünya borsaları da artan riskler ve paketlerin etkili olmayacağına yönelik endişeler nedeniyle sert düşüşlerini sürdürüyor.

Koronavirüs kaynaklı gelişmeler küresel piyasaların yanı sıra TürkİYE varlıkları üzerinde etkili oluyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez  Bankası'nın (TCMB) önceki günkü "erken faiz indirim" kararı sonrası da kur yükselmiş ve 6,50 sınırına dayanmıştı. 

Dünkü kapanışlarda Dow Jones Endeksi yaklaşık yüzde 6,3 gerilerken, son üç yılda ilk defa kapanışta 20 bin puanın altını gördü. S&P 500 Endeksi yüzde 4,8 ve Nasdaq Endeksi yüzde 4,7 azalışla günü noktaladı. S&P'deki yüzde 7 düşüş sonrası devre kesici uygulandı.

ABD borsalarındaki bu kapanışın ardından bu sabah saatlerinde ABD vadeli endeksleri de yüzde 3'ün üzerinde değer kaybediyor. Benzer hareketler Asya Pasifik ülkelerinin borsalarında da yaşanıyor. Güney Kore Borsası KOSPI yüzde 8'i aşan değer kaybıyla işlemlere ara verirken; Çin, Japonya, Hong Kong, Hindistan, Tayvan, Singapur borsalarında yüzde 5'leri aşan kayıplar yaşanıyor.

Yurt içinde, dün piyasalar kapandıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan koronavirüs tedbirlerinin piyasalara yansıması gözlemlenecek.

Öte yandan, Covid-19 salgını petrol tüketiminde zayıflamaya neden olarak petrol piyasalarını da olumsuz etkiledi. Brent petrolün varil fiyatı, bugün yüzde 14 değer kaybederek, 24,67 dolara geriledi. Böylece petrol fiyatı 2003'den bu yana ilk kez varil başına 25 doların altını test etti.

PETROL FİYATLARI SON 18 YILIN DİBİNE GERİLEDİ

Petrol fiyatları, son 18 yılın en düşük seviyesini görmesinin ardından, yatırımcıların dikkatlerini koronavirüs pandemisinin etkilerinden ziyade tüm dünyada politika yapıcıların ekonomilerini güçlendirmeye yönelik çabalarına çevirmeleri ile birlikte sıçrama yaptı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, dünkü yüzde 24'lük sert düşüşün ardından yüzde 18 kadar sıçradı. Petrol, çöken talep ve sel gibi gelen arz'dan kaynaklanan çifte şoktan darbe gördü, ancak diğer piyasalarla birlikte, teşvik tedbirlerinden bir miktar destek alıyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) acil tahvil alım programını uygulamaya koyarken, ABD Senatosu salgına yönelik ikinci büyük yasayı onayladı. Beyaz Saray danışmanı Larry Kudlow, hükümetin şirket kurtarmaların bir parçası olarak hisse senedi pozisyonları alabileceğini belirtti.

Virüs salgının küresel bazda yayılması, Avrupa'daki vaka sayısının Çin'dekini aşması ile birlikte hız kazanıyor. İtalya'da virüsten hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bine yaklaşırken, İngiltere tüm okulların kapatılması dahil insanların hareketlerini kısıtlamaya yönelik önlemlerini artırdı.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analisti Daniel Hynes, "Piyasada şimdilerde, katılımcıların koronavirüsün ekonomik etkilerini ve bunun petrol talebi için ne anlama geldiğini değerlendirmeye çalışmaları ile birlikte aşırı volatilite var. Talebe yönelik darbeye ilişkin yüksek seviyede belirsizlik, piyasaların bu seviyeleri test etmeye devam edeceği ve üreticilerden bazı reaksiyonları davet edeceği anlamına geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Dünyanın en büyük petrol üretici ülkelerinin üretim ve ihracatlarını artırmaya yönelik adım atmaları ile birlikte, ABD'de Cumhuriyetçi Senatör Kevin Cramer, ABD Başkanı Donald Trump'a, talebin bu denli zayıf olduğu bir ortamda "enerji piyasalalarını bozan" hareketlerinden dolayı Rusya, Suudi Arabistan ve diğer OPEC ülkelerinden petrol ithalatını yasaklaması çağrısında bulundu. Suudi Arabistan, devlete ait Saudi Aramco'ya üretimi önümüzdeki aylarda rekor seviye olan günlük 12,3 milyon varil seviyesinde tutma talimatı verdi.

Öne Çıkanlar