Dolar 8.3'ün üzerinde: Merkez Bankası'nın politika faizini sabit tutması bekleniyor

Dolar 8.3'ün üzerinde: Merkez Bankası'nın politika faizini sabit tutması bekleniyor
Dolar 8.30 seviyesinin etrafında sınırlı dalgalanırken, piyasa bugün Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 19 seviyesinde sabit bırakacağını tahmin ediyor.

Dolar/TL, geçen haftaki sert dalgalanma sonrası bu hafta 8.3 etrafında daha yatay bir seyir izlerken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bugün sonuçları açıklanacak faiz kararı takip ediliyor. Reuters anketine katılan 18 kurumun tamamı mayıs ayında TCMB'nin politika faizini yüzde 19 seviyesinde sabit bırakmasını bekliyor.

Bu beklentide yaklaşık iki yılın zirvesine ulaşan enflasyondaki yüksek seyir öne çıkıyor. Ankette ilk faiz indirimine ilişkin beklentilerde ise yılın üçüncü çeyreği öne çıkıyor.

Bankacılar, TCMB faiz kararı öncesi dün beklenti anketini takip ederken ankette yılsonu, 12 ve 24 aylık enflasyon beklentilerinde bozulma belirginleşmiş durumda. Beklenti anketinde, yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki anketteki yüzde 13.12'den yüzde 13.81'e yükselirken 12 aylık beklentiler yüzde 11.26'dan yüzde 11.81'e, 24 aylık beklenti yüzde 9.55'ten yüzde 9.99'a yükselmiş durumda.

Dolar/TL'de geçen hafta başında ABD ilişkilerine ilişkin endişelerle yaşanan 8.5 üzerindeki tarihi rekora doğru yükseliş yerini 8.3 etrafında daha sınırlı dalgalanan bir seyre bırakmış durumda.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Bugün için TCMB'den beklenti faizlerin sabit tutulması yönünde. Beklenti anketi dün gösterdi ki enflasyon beklentilerinde görülen bu bozulma düzeyi ile bugün bir faiz indiriminin maliyeti çok çok yüksek olur. O nedenle fiyatlamaların içinde de açıkçası belirgin bir indirim beklentisi bulunmuyor. Bu çok sınırlı da olsa TL pozitif" dedi ve ekledi:

"Bugün daha çok PPK metnindeki değişikliklerden ilk faiz indiriminin zamanlamasını ölçmeye çalışacağız. Ancak geçmiş PPK'dakine benzer bir metin gelirse piyasa kendi beklentisini baz alacak. Genelde fiyatlamalar ilk indirim için üçüncü çeyreğe işaret ediyor. Bizim beklentimiz haziran, temmuz ayları itibarıyla başlayabilecek indirimlerin erken olacağı ancak yine de bu yönde tercih yapılacağı şeklinde. Bu da orta ve uzun vadede TL için negatif bir seyir anlamına geliyor."

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) TL'deki değer kaybının da etkisiyle nisan ayında yüzde 17.14 ile iki yılın rekor seviyesine yükselirken bu seviyeyi zirve olarak tanımlayan TCMB önümüzdeki aylarda enflasyonda düşüş bekliyor.

Piyasa beklentisi ise zirvenin mayıs ya da hazirana sarkabileceği, TCMB'nin yıl sonu beklentisi olan yüzde 12.2'inin ise oldukça iyimser olduğu yönünde. Reuters anketinde enflasyona ilişkin yıl sonu beklentileri son iki ayda belirgin yukarı revize edilerek yüzde 14'e yükseldi.

Öte yandan, dün Reuters'da yayımlanan bir haberde de dikkat çekildiği üzere koronavirüs nedeniyle 17 Mayıs'a kadar sürecek kısıtlamaların enflasyon üzerindeki etkisini değerlendiren ekonomistlere göre, bu dönemde satılamayan bazı ürünlerin fiyatlarında değişim olmaması mayıs ayı özelinde bu ürünlerin etkisiyle enflasyonun daha düşük çıkmasına neden olabiliceği yönünde. Pandemi başında da görülen bu etkinin kapanmanın sona ereceği Haziran ayında ortadan kalkması bekleniyor.

Bazı ekonomistler enflasyon üzerindeki risklerin hâlâ yukarı yönlü olduğuna dikkat çekiyorlar. Üretici fiyatlarındaki artışın yüzde 35'i aşması bunun belirli bir gecikmeyle de olsa tüketici fiyatlarına da yansıyabileceğini belirten ekonomistler en çok TL'de yeni bir değer kaybından endişe ediyorlar.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları güçlü ekonomik toparlanma umuduyla yatırımcıların büyümeye duyarlı hisselere yönelmesiyle yükselirken, emtia fiyatları son yılların en yüksek seviyelerine yakın seyrini korudu. Dolar ABD tarım dışı istihdam verisi öncesinde iki haftanın zirvesine yakın seyretti.

Yarın açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi Fed'in ekonomiye verdiği desteği ne zaman geri çekeceğine dair ipucu verebilir.

Doların başlıca para birimleri karşısında seyrini izleyen endeks önceki seansta 19 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesi olan 91.436'ye kadar yükseldikten sonra sınırlı değişim göstererek 91.316'da bulunuyor.

Dün açıklamalarda bulunan üç kıdemli Fed yetkilisinden Chicago Fed Başkanı Charles Evans, ABD'nin ekonomik büyümesi konusunda birkaç ay öncesine göre daha iyimser olsa da, gevşek para politikasının bir süre daha devam etmesini beklediğini söyledi.

Öne Çıkanlar