Dolar 8.30'larda baskı altında: Hazine borçlanmaları ve TCMB'deki görevden almanın etkileri izleniyor

Dolar 8.30'larda baskı altında: Hazine borçlanmaları ve TCMB'deki görevden almanın etkileri izleniyor
Dolar 8.40'a yakın seviyelerden işlem görürken, piyasalarda Hazine'nin yoğun borçlanma programı ve Merkez Bankası Başkan Yardımcılığındaki görevden almayla ilgili gelişmeler takip ediliyor.

Dolar/TL, tarihi zirvesi olan 8.58 seviyesinin hemen altında birkaç haftadır işlem gördüğü 8.3-8.4 bandının üst tarafında seyretmeye devam ediyor. Piyasalarda veri gündemi ve Hazine'nin yoğun borçlanma programı ile dış piyasalar takip edilmeye devam ediliyor. Asya borsaları Wall Street'i takip ederek haftanın ikinci gününe yükselişle başlarken, dolar son dört ayın en düşük seviyesine yakın seyrediyor.

Küresel piyasalarda dolar, beklentilerin altında açıklanan ABD verisi ve ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin faizlerin sabit tutulacağına yönelik açıklamalarının yatırımcıların enflasyon nedeniyle faizlerin artacağına yönelik endişelerini bastırmasıyla son dönemlerde seyrettiği aralığın en düşük seviyesinde. Dünya genelinde pandemiden toparlanma devam ederken, ABD'de faizlerin düşük olmasından dolayı paranın dışarıya kaçacağını düşünen yatırımcılar dolar pozisyonlarını hızla satıyorlar.

Nisan ayında enflasyonda yaşanan artışın Fed'in para politikasına yönelik şüphelere yol açmasının ardından yatırımcılar dolar pozisyonlarında artışa gitme konusunda son derece temkinli davransalar da, Fed'in dün gece yaptığı açıklamalar içlerini rahatlatmış gibi gözüküyor.

Dolar endeksi dün yüzde 0.2 gerilemesinin ardından kayıplarını toparlayarak 89,853 ile son dört ayın en düşük seviyesinin biraz üzerinde. 

Dolar 8.40 seviyesinin hemen altında seyrederken, euro 10,26 seviyelerinden işlem görüyor.

Öte yandan beş yıl vadeli CDS'ler 396/401 seviyesinde bulunuyor.

HAZİNE BORÇLANMASI TAKİP EDİLECEK

Hazine ve Maliye Bakanlığı bugün, Kasım 2022 vadeli sabit kuponlu tahvilin ve 7 yıl vadeli değişken faizli tahvilin yeniden ihraçlarını gerçekleştirecek. Temmuz 2021 itfalı TÜFE'ye endeksli tahvil için geri alım ihalesi gerçekleştirecek, yerine 2028 vadeli TÜFE'ye endeksli tahvili verecek. Hazine dünkü ihalelerle yaklaşık 8.5 milyar TL borçlanma gerçekleştirmişti. Hazine yarın da iç piyasaya yönelik kurumsal yatırımcılara euro cinsi borçlanmalar gerçekleştirecek. 

Bankacılar TL'nin hem dünyadaki yüksek faiz oranlarına, hem de dolardaki değerlenmeye karşı oldukça hassas bir para birimi olduğuna dikkat çekerken, yabancı yatırımcılar Türkiye piyasalarından uzak durmaya devam ediyorlar. Yabancı yatırımcılar tarihi düşük seviyelere indirdikleri Türkiye yatırımlarını son haftalarda sınırlı artırdı. Ancak, geçmiş seviyelerle kıyaslandığında bu artışa rağmen yabancı payı tarihin en düşük seviyelerine yakın seyrini sürdürdü.

Öte yandan bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Oğuzhan Özbaş görevden alındı, yerine Prof. Dr. Semih Tümen atandı. Oğuzhan Özbaş, 30 Ağustos 2019 tarihinde TCMB Başkan Yardımcılığına atanmıştı. Tümen, yaklaşık 20 yıldır TCMB'de bir çok görev almış bir isim.

Lokal bankacılar dolardaki zayıf seyir öngörüsünün ve yüzde 19 politika faizinin TL'ye ilişkin değer kaybı risklerini sınırlayan en önemli etken olduğunu konusunda hemfikirler. Ancak yine de birçok bankacı ödemeler dengesinde önümüzdeki dönemde yaşanabilecek risklere de dikkat çekiyor.

Bankacılar, Hazine ihaleleri dışında bu hafta gündeminde S&P'nin olası Türkiye not güncellemesini, ABD'de öncü enflasyon göstergesi olan PCE verilerinin takip edileceğini belirtiyorlar. Ayrıca, çarşamba günü gerçekleştirilmesi beklenen AKP MYK toplantısı da piyasada takip edilecek.

Öne Çıkanlar