Dolar 8,41 seviyesinde: Hazine ihaleleri, Afganistan'da karışıklık, Delta varyantı endişesi

Dolar 8,41 seviyesinde: Hazine ihaleleri, Afganistan'da karışıklık, Delta varyantı endişesi
Küresel piyasalarda Fed'in teşvikleri geri çekmesine yönelik zamanlama tartışmaları devam ederken, Afganistan kaynaklı risklerin piyasaları ne ölçüde etkileyeceği izleniyor...

ARTI GERÇEK - Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) yapılacak açıklamaların yanı sıra Euro Bölgesi ikinci çeyrek büyüme ile ABD'de perakende satışlar ve kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek.

Bu gelişmeler öncesi dün Çin ve ABD'de beklentilerden kötü gelen makroekonomik veriler, artmaya devam eden Covid-19 vaka sayıları ve Afganistan kaynaklı jeopolitik risklerin küresel pay piyasalarında satış baskısı yarattığı görüldü.

Küresel piyasalarda delta varyantına ilişkin fiyatlamalar etkili olmaya devam ediyor. Kısıtlama tedbirlerinin sıkılaştığı Asya'da piyasalar negatif tepki verirken, ABD endekslerinde pozitif tablo devam ediyor. Piyasa aktörleri Fed Başkanı Jerome Powell'ın vereceği mesajlara da odaklandı.

Öte yandan, Türkiye'nin Afganistan'ın başkentindeki Kabil Havalimanı'nı koruma planından vazgeçtiği belirtildi. Reuters haber ajansının iki Türkiye güvenlik kaynağına dayandırdığı haberine göre, Ankara, Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'nı koruma planını durdurdu. Türkiye, ABD ve müttefiklerinin Afganistan'dan çekilmesinden sonra  anılan havalimanında görev üstlenebileceğini duyurmuştu.

Kaynaklar, Ankara'nın "Taliban'ın talep etmesi halinde teknik ve güvenlik desteği sağlamaya hazır olduğunu" söyledi. Kaynaklardan biri havaalanındaki "tam kaos" altında "Türk askerlerinin kontrolü ele geçirme süreci otomatik olarak durduruldu" dedi.

Haftaya düşüşle başalayan dolar/TL, dün 8,43'e kadar geriledikten sonra günü 8,45'ten kapatmıştı. Böylece üst üste üçüncü işlem gününde de gerileyen dolar/TL, bu süreçte yüzde 2,3 civarı değer kaybetti. Euro/TL'de de yeniden 10 liranın altı görüldü. Dünkü düşüşler sonrası her iki döviz kurunda da bu sabah yatay seyir hakim. Dolar/TL 8,41'e kadar gerilerken, euro/TL ise 9,91'de. 

Asya borsaları, Delta varyantı nedeniyle artan koronavirüs vakalarına dair endişeler ve Afganistan'daki karışıklığın dün ABD borsalarındaki yükselişi gölgelemesiyle ilk işlemlerde geriledi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0,4 düştü. S&P 500 endeksi vadeli kontratları yüzde 0,2 civaro ekside. Avustralya borsası yüzde 0,8 gerilerken, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0,22 yükseldi. Çin lokomotif endeksi yüzde 0,2; Hong Kong Hang Seng endeksi de yüzde 0,4 düşüşle açıldı.

Altın fiyatları güçlü seyreden doların ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) varlık alımlarının hızını daha erken azaltacağı yönündeki beklentilerin ardından hafif geriledi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı Pazartesi gördüğü bir haftanın en yüksek seviyesi olan 1.788 doların altına inerek 1.785 dolardan işlem görüyor.

Petrol fiyatları üç günlük düşüşün ardından yatay seyir izliyor. Gelinen seviyeleri alım fırsatı olarak gören yatırımcıların ve OPEC+'nın ABD'nin çağrılarına rağmen yakın zamanda arzı artırmayacağı haberlerinin etkisi ile petrol fiyatlarında düşüşün şu an için önüne geçilmiş görünüyor. Brent petrolün varili 69,55 dolar düzeyinde.

Başta Bitcoin, Ethereum ve Cardano olmak üzere kripto paralarda 5 Ağustos'tan bu yana gerçekleşen yukarı yönlü harekette bugün bir soluklanma yaşanıyor. Başta Bitcoin, Ethereum ve Cardano olmak üzere kripto paralarda 5 Ağustos'tan bu yana gerçekleşen yukarı yönlü harekette bugün bir soluklanma yaşanıyor.

ABD Başkanı Joe Biden, ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin arkasında durduğunu söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Afganistan'da gelinen durumu aralarında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da olduğu Avrupalı mevkidaşları ile görüştü.

CITI'DEN YATIRIMCILARA OYNAKLIK UYARISI

Yatırımcılar, Fed yetkililerinden gelen varlık alımlarının azaltılmasına yönelik mesajlarını izlerken Citi’den uyarı geldi.

Citigroup ABD Hisse Başstratejisti Tobias Levkovich, yatırımcılara daha fazla volatiliteye hazırlıklı olmaları uyarısını yaptı. Levkovich’e göre, tahvil piyasası Fed varlık alım azaltımı, yüksek vergi ihtimali, marj baskıları ve kalıcı enflasyona tepki vermek zorunda. Bu dört faktörün eylül ayı civarında bir araya gelip sert bir volatilite yaratacağını öngören Levkovich, yıl sonu için S&P 500 endeksinde 4 bin puan tahminini yaptı. Bu rakam Pazartesi kapanışına göre yüzde 10,7 düşüşe işaret ediyor.

Levkovich, Afganistan’daki karmaşanın piyasalara etkisinin sınırlı olacağını da öngördü.

FED YETKİLİLERİNİN AÇIKLAMASI DEVAM EDİYOR

Fed Başkanı Jerome Powell'ın varlık alımlarının azaltılması tartışmalarının resmen başladığını ilan etmesinin ardından Fed yetkilileri farklı platformlarda görüşlerini açıklamaya devam etti.

Güvercin kanatta yer alan Fed yetkilileri ekonomide toparlanmanın güçlü olduğuna işaret eden birkaç veri daha görmek gerektiğine dikkat çekerken, şahin kanatta yer alanlar istihdam piyasasının ısındığına ve sonhabar itibariyle varlık alımlarının gözden geçirilmesine vurgu yapmışlardı.

Son konuşan yetkililerden biri olan Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, ABD'de istihdamın bir ay daha güçlü artış kaydetmesi halinde Fed'in aylık tahvil alımlarını azaltmaya başlaması için gereken koşulların sağlanmış olabileceğini ifade etti.

Rosengren, CNBC televizyonunda yayımlanan söyleşisinde, "Üst üste son iki ayda 900 binden fazla istihdam yaratmayı başardık ve işsizlik yarım puan düşerek yüzde 5,4 seviyesine geriledi. Eğer bu ay da istihdam seviyeleri güçlü seviyede açıklanırsa eylül ayında tahvil alımlarının azaltılmasına hazır olduğumuzun açıklanmasına destek veririm" dedi.

Öne Çıkanlar