Dolar 8,85 seviyesinde: Piyasalarda gözler Erdoğan ile Putin görüşmesinde

Dolar 8,85 seviyesinde: Piyasalarda gözler Erdoğan ile Putin görüşmesinde
Piyasalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin arasında gerçekleştirilecek görüşme günün öne çıkan gündem maddesi olacak.

ARTI GERÇEK - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleştirilecek görüşme günün öne çıkan gündem maddesi olacak. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi'de bir araya gelecekler. Görüşmede Rusya-Türkiye ortaklığının siyasi ve ticari-ekonomik alanlardaki çeşitli gelişim yönleri ele alınacak. Bunun yanında, Suriye, Libya, Afganistan ve Güney Kafkasya’daki mevcut durumlar dahil güncel uluslararası meseleler hususunda fikir alışverişi yapılacak.

Dün piyasalar kapandıktan sonra 8,8951 ile yeni zirvesini gören dolar/TL, bu sabah saatlerinde bu seviyelere yakın seyrediyor. Dolar 8,85 seviyelerinde. Euro/TL ise yatay hareketler ile 10,40'ın hemen altında. 

TL, küresel piyasalarda doların değer kazandığı bir dönemde para politikası endişeleriyle benzer para birimlerinden negatif ayrıştı. Son bir ayda TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 6 seviyesinde gerçekleşti. Yine son bir ayda benzer para birimlerinde yüzde 1 değer kazancı ile yüzde 4 değer kaybı bandında hareket görüldü.

DOLAR YENİ ZİRVESİNİ GÖRMÜŞTÜ

Bankacıların iktisadi gerekçelerle açıklamakta zorlandığı faiz indiriminin ardından kur yeni tarihi zirve gördü. Zirve ve buna yakın seviyelerinden şirket ve bireysel taraftan bankacıların 2-3 milyar dolar arasında olduğunu hesapladığı döviz satışları geldi.

Aynı dönem için TCMB yabancı yatırımcıların 2 milyar dolara yakın çıkış yaptığını kaydetti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, dün yaptığı konuşmada dünyada enerji ve hizmet kalemleri başta olmak üzere dünyada geçici bir enflasyon yükselişi yaşandığını söyledi. Kavcıoğlu bu durumun normalleşme, arz kısıtlarının hafiflemesi ve baz etkilerinin devreden çıkmasıyla ortadan kalkacağını ve bunun Türkiye'de de enflasyonda düşüşe neden olacağını söyledi.

Kavcıoğlu, "Fiyatlama davranışlarının, normalleşme hız kazandıkça önümüzdeki dönemde yeniden salgın öncesi haline yakınsayacağını değerlendiriyoruz" dedi.

Merkez Bankası, enflasyondaki yükselişe rağmen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın uzun süredir istediği faiz indirimlerine geçen hafta 100 baz puan ile başladı. Ekonomistler politika faizinin sabit kalacağını tahmin ediyordu.

Faiz indiriminin ardından ise piyasa indirimlerin devam edip etmeyeceğini izlemeye aldı. Ancak dün TCMB önümüzdeki aylarda da "politika hatası" olarak görülen faiz indirimlerinin devam edip etmeyeceğine dair mesaj vermedi.

Yine de piyasalarda faiz indirimlerinin önümüzdeki dönemde de devam edip etmeyeceğini anlamak için siyasilerin ve TCMB'nin açıklamaları takip edilmeye devam edilecek.

YURTDIŞI PİYASALARDA SON DURUM

Asya borsaları Wall Street'te görülen düşüşleri takip ederek gerilerken yatırımcıların ekonomik belirsizliklere dair endişeleri ABD'nin gösterge tahvil getirilerinde artışa ve doların 10 ayın en yüksek seviyesine çıkmasına yol açtı. 

Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasları takip eden MSCI endeksi yüzde 1,43, Avustralya'nın S&P/ASX200 endeksi yüzde 1,5 geriledi. Hong Kong'un Hang Seng endeksi yüzde 1,2 ve Çin lokomotif hisse endeksi yüzde 1,1 geriledi. Japonya'nın Nikkei endeksi ülkedeki seçimlerden etkilenerek yüzde 2,35 geriledi.

ABD'nin 10 yıllık gösterge Hazine tahvil getirileri beş seansta 25 baz puan yükselerek ve Haziran ortasından bu yana görülen en yüksek seviye olan yüzde 1.5513'te seyretti. Dolar endeksi 93.752 seviyesindeydi.

Petrol fiyatları, talepteki artışın sürüp sürmeyeceğine yönelik tekrar ortaya çıkan şüphelerin etkisiyle gerilerken, dünya genelinde Covid-19 vakalarında artış ve dünyanın bazı bölgelerinde görülen benzin sıkıntıları devam etti. Brent petrolün varil fiyatı, dün yaklaşık üç yılın en yüksek seviyesi olan 80,75 dolara kadar çıktıktan sonra yüzde 1,3 düşerek 78,06 dolara geriledi.

Altın fiyatları, yükselen ABD Hazine tahvili getirilerinin bugün hafifçe gerilemesiyle birlikte yükseldi. Ancak doların son ayların en yüksek seviyesine çıkmasını sağlayan ABD'de faiz artırımının beklenenden daha erken geleceği yönünde artan endişelerin etkisiyle yedi haftanın dip seviyesine yakın bir yerde kaldı. Altının spot fiyatı yüzde 0,4 artarak ons başına 1.740 dolara yükseldi.

Nikkei gazetesinin haberine göre, dünyanın en büyük yatırım fonlarından biri olan Japonya Devlet Emeklilik Yatırım Fonu (GPIF) portföyünde yuan cinsinden Çin devlet tahvillerine yer vermeyecek.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkesindeki akaryakıt krizinin iyileşmeye başladığını duyurarak sürücülere 'normal bir şekilde' benzin almaları çağrısında bulundu.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, petrol fiyatlarındaki yükseliş sonrasında Biden yönetiminin OPEC üyeleri ile temasa geçtiğini ve petrol ürünlerinin maliyetlerini kontrol altına almak için her yolun değerlendirildiğini söyledi.

Çin hükümetinin, zor durumdaki gayrimenkul yatırım şirketi China Evergrande Group'un varlıklarının kamu şirketleri tarafından satın alınması kararı hayata geçmeye başladı.

Öne Çıkanlar