Dolar 8,90 seviyesinin altında: Şahap Kavcıoğlu'nun açıklamaları bekleniyor

Dolar 8,90 seviyesinin altında: Şahap Kavcıoğlu'nun açıklamaları bekleniyor
Dolar, faiz indiriminin ardından test ettiği 8.8995 zirvesinden yönünü sınırlı aşağı çevirirken, piyasalarda TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun bugün yapacağı açıklamaları takip edilecek.

ARTI GERÇEK - Bankacıların iktisadi gerekçelerle açıklamakta zorlandığı faiz indiriminin ardından kur tarihi zirveyi test etti. Zirve ve buna yakın seviyelerinden şirket ve bireysel taraftan bankacıların 2-3 milyar dolar arasında olduğunu hesapladığı döviz satışları geldi. Bankacılar döviz satışlarını dün kurumlar vergisi ödemesi kaynaklı devam ettiğine dikkat çekerken faiz indirimi sonrası lokaller dolar/TL'deki yükselişi sınırlayan en önemli etken oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) enflasyondaki yükselişe rağmen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın uzun süredir istediği faiz indirimlerine geçen hafta 100 baz puan ile başladı. Ekonomistler politika faizinin sabit kalacağını tahmin ediyordu. Dolar/TL'deki yükseliş ay başında 8.3 seviyesinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzun süredir istediği faiz indirimlerine başlanacağı yönündeki TCMB'nin yatırımcılara verdiği ilk mesajla başlamıştı.

DOLARDA GÖZLER SAAT 13.30'DA

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun bugün finansın geleceği toplantısında saat 13.30'da yapacağı konuşma piyasalarda yakından takip edilecek. Piyasalar TCMB ve siyasilerin yapacağı konuşmalardan önümüzdeki aylarda da "politika hatası" olarak görülen faiz indirimlerinin devam edip etmeyeceğini anlamaya çalışacak.

Yabancılar zaten oldukça düşük seviyelerdeki Türkiye yatırımlarını daha da azaltma yönünde tüm TL ve TL cinsi yatırım araçlarında satış yönlü işlem yaptılar. Lokaller ise 265 milyar dolar civarındaki döviz birikimlerinden 2-3 milyar dolara yakın seviyede döviz bozdurdular. Kavcıoğlu T24'te yer alan açıklamasında aynı dönemde 2 milyar dolar civarında yabancı çıkışı olduğunu söyledi.

Dün sabah saatlerinde zirveyi 8,90 sınırına taşıdıktan sonra gevşeyen dolar/TL, günü 8,81 düzeyinde tamamlamıştı. Benzer şekilde 10,45'e dayanan euro/TL de, 10,31 civarında günü bitirmişti. Her iki kur da bu sabah da dünkü kapanış seviylerinden işlem görüyor. Dolar/TL, 8,85-8,86 bandında, euro/TL ise 10,35'lerden el değiştiriyor. 

Asya borsaları yatırımcıların China Evergrande Group'un çözülmeyen borç sorunundan endişe duymaları ve Çin'de yaşanan elektrik kesintilerinin potansiyel etkilerini yakın takip etmeleri nedeniyle çoğunlukla geriledi. 

Altın fiyatları yatırımcıların China Evergrande'de yaşanan kriz nedeniyle endişelenmesi nedeniyle dolar ve ABD tahvil getirilerindeki artışa rağmen yükseldi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0,1 artarak 1.751 dolar seviyesinden işlem gördü.

Petrol piyasaları koronavirüs salgını nedeniyle getirilen yasakların gevşetilmesinin akabinde talebin artmasından dolayı tedarik sorunları yaşanacağı beklentisiyle erken saatteki kayıplarını terse çevirerek yükselişini altıncı günde de sürdürdü. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı dün yüzde 1,8 yükseldikten sonra bugün yüzde 0,5 daha yükselerek 79,95 dolar ile 2018 yılı Ekim ayından bu yana gördüğü en yüksek seviyeye tırmandı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, TCMB faiz indiriminin Türkiye'nin dış dengesinde sağladığı ılımlı gelişmeye zarar verebileceği yorumu yaptı.

ABD'de Senato, federal borçlanma tavanının askıya alınmasına ve hükümetin kapanmasının önüne geçilmesine yönelik tasarıya onay vermedi.

Almanya seçimlerini önde tamamlayan Sosyal Demokrat Parti‘nin (SPD) başbakan adayı Olaf Scholz, bir koalisyon için Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile "yeterince ortak noktaya" sahip olduklarını söyledi.

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren'in ardından Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan da görevinden ayrılma kararı aldı.

Fed Başkanı Jerome Powell, yüksek enflasyonun ciddi bir endişe haline gelmesi durumunda Fed'in faiz oranlarını artıracağını söyledi.

New York Fed Başkanı John Williams, Fed'in varlık alımlarını azaltmaya başlama amanının gelmekte olduğunu söyledi. Ancak Williams, bir faiz artırımının hala çok uzakta olduğuna da işaret etti.

Fed Yönetim Kurulu üyesi Lael Brainard, ABD'de istihdamin Fed'in aylık tahvil alımlarını azalmaya başlaması için hedeflenen seviyenin hala biraz altında olduğunu söyledi. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Fed'in çalışmak isteyen her Amerikalının bir iş bulmasını sağlama taahhütüne bağlı olmaya devam ettiğini söyledi.

SEC Başkanı Gary Gensler, ABD kripto para piyasaları ve bunlarla ilgili platformların regülatörlerin gözetim, denetimlerinin dışında kalmaya devam etmeleri halinde bunun sonunun iyi olmayacağı uyarısında bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar