Dolar ve euro kurları yükseliyor: Türk Lirası'nda değer kaybı hızlandı

Dolar ve euro kurları yükseliyor: Türk Lirası'nda değer kaybı hızlandı
Naci Ağbal'ın görevden alınmasıyla sert değer kaybeden dolar/TL bugün 8.08 seviyesini aşarken, euro/TL'de 9,54 seviyesi görüldü. Gram altın ise 446 TL'ye yükseldi.

Haftaya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınmasıyla birlikte dolar/TL lokallerin döviz satışıyla bir süre 8’in hemen altı seviyelerde kaldıktan sonra bugün 8.08 seviyesini aştı.

Kurun bu seviyelerden kapanması halinde haftalık bazda TL dolar karşısında yüzde 10’dan fazla değer kaybetmiş olacak.

Güne 9.35 seviyelerinde başlayan euro/TL’de 9,54 seviyesi görüldü. Gram altın da 446 TL’ye yükseldi.

Risk priminde 463 baz puan seviyesi görülürken, gösterge tahvil faizi ise yüzde 20'nin altında.

Geçen hafta cuma günü kapanışa göre yüzde 10'dan fazla yükselen dolar/TL, 2018 yılından sonraki en büyük haftalık kaybına doğru ilerliyor. Türk Lirası da gelişen ülke para birimleri arasında yüzde 10,35 ile bu hafta en fazla değer kaybeden para birimi olurken, ikinci sırada yüzde 2,79 kayıpla Brezilya Reali geliyor.

Yabancı yatırımcıların Türk varlıklarını pazartesi ve salı günü azaltması sırasında oluşan döviz talebi lokallerin döviz satışlarıyla dengelendi. 

Piyasalardaki sert kayıplar yerini oldukça sınırlı kazançlara bırakırken dolar/TL 7.90-8.00 aralığında seyrediyordu ancak bugün 8’in üstünü gördü.

Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatlarında geçen hafta artış kaydedilirken, bu haftaya ilişkin veriler döviz mevduatlarında yüklü bir satış olduğunu ortaya koydu.

19 Mart haftasında yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatlarında hızlı artış kaydedildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre 19 Mart haftası itibariyle toplam döviz mevduatları 2,2 milyar dolar artarak 232,5 milyar dolara yükseldi.

19 Mart haftasında gerçek kişilerin döviz mevduatlarında 700 milyon dolarlık artış izlenirken, tüzel kişilerde bu artış rakamı 1,5 milyar dolar oldu.

Parite etkisinden arındırılmış veriye göre ise 19 Mart haftasında toplam döviz mevduatlarındaki artış 1,6 milyar dolar oldu. Pariteden arındırılmış veri setinde tüzel kişilerin döviz mevduatlarında 1,5 milyar dolarlık artış izlenirken, aynı rakam gerçek kişiler için 128 milyon dolar oldu.

DÖVİZ MEVDUATLARINDA DÜŞÜ 6 MİLYAR DOLARI AŞTI

Geçen hafta artış kaydeden döviz mevduatları bu haftanın ilk işlem gününde ise sert düşüş kaydetti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, pazartesi günü döviz mevduatları 6,1 milyar dolar azalarak 250 milyar doların altına geriledi.

Yabancı yatırımcılar, TCMB'de başkan değişimiyle zor ve yeni kazanılmaya başlanan kredibiliteye zarar gelmesiyle birlikte TL varlıklardaki paylarını sert azalttı.

YENİ KABİNE BEKLENİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabinede revizyon yapıp yapmayacağı ekonomi politikalarında nasıl bir değişim olacağını anlamak için yakından takip edilmeye devam ediyor. AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’ın "Cumhurbaşkanı yeni bir düzenlemeye gidecektir" ifadesinin ardından yatırımcılar kısa sürede bir kabine revizyonu bekliyor.

Enflasyondaki yükselişin devam edeceği beklentisi, TL’deki değer kaybının yeni bir enflasyon yükselişi daha yaratacak olması ve rezervlerin düşük seviyesine ek olarak ekonomi ve hukuk reformlarından söz edildiği bir dönemde HDP’ye kapatma davası açılması, İstanbul sözleşmesinden çıkılması gibi gelişmeler bankacılara göre Türkiye ekonomisini içinden çıkılması oldukça zor bir süreç oluşturuyor. Yabancı banka raporlarında "güven" konusu öne çıkıyor.

Birçok yatırımcı Türkiye’de ekonomi anlayışında değişiklik olana kadar Türk varlıklarından uzak durmayı önerirken şu an için oldukça azınlıktaki bazı yatırımcılar ise oluşan yeni fiyatlamaların fırsat oluşturabileceğini düşünüyor.

BORSADA YUKARI ADIM KURALINA BUGÜN DE DEVAM EDİLDİ

Öte yandan, Borsa İstanbul, salı, çarşamba ve perşembe günü uygulanan BIST 50 endeksinde yer alan paylarda açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının bugün de uygulanmasına karar verdi.

Borsa'dan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Buna göre; açığa satış işlemi yapılabilen paylarda açığa satış işlemi, açığa satışa konu olacak sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen işlem fiyatından daha yüksek bir fiyat üzerinden gerçekleştirilebilecektir. Ancak, açığa satışa konu olan sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen fiyatının bir önceki fiyattan daha yüksek olması hâlinde açığa satış işlemi en son gerçekleşen fiyat düzeyinden de yapılabilecektir.

Gün içinde sahip olunmadan yapılan ve daha sonra aynı gün içinde yapılan alımlarla kapatılan satışlar da açığa satış kapsamında olduğundan yatırımcılarımız ve yatırım kuruluşlarımız tarafından bu nitelikteki satışlara ilişkin emirlerin de açığa satış seçeneği işaretlenmek suretiyle iletilmesi hususunda gerekli dikkat ve özenin gösterilmesi önem arz etmektedir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar