Dolar cazibesini kaybediyor, yatırımcılar satış için sırada

Dolar cazibesini kaybediyor, yatırımcılar satış için sırada
ABD Doları önemli paralar karşısında mart ayındaki yükselişinin ardından sert düştü. Stratejistler dolardaki düşüşü ve bundan sonraki rotasını değerlendirdi.

Dolar, yatırımcıların güvenli liman talebiyle mart ayındaki sert yükselişinin ardından 2018'in başından bu yana en kötü ayını kaydetmeye yöneldi. Birçok stratejist satış dalgasının devamını öngörüyor

ABD'de negatif reel faizler, koronavirüsün ABD'de durmak bilmeden yayılmaya devam etmesi ve küresel risk algısındaki artış yatırımcıların uzun pozisyonlarını kapatmalarına neden oldu.

Doların önemli paralar karşısındaki değerini ölçen Bloomberg Dolar Spot Endeksi (BBDXY) temmuzda daha şimdiden yüzde 2,3 düşmüş durumda. Ayrıca ABD beş yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi cuma günü yüzde 0,2548 ile rekor düşük seviyeye geriledi.

bloomberght.com haber sitesinde yer alan habere göre, kurumlar küresel dolar göstergesindeki düşüşün sebeplerini ve bundan sonraki rotasına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Standard Chartered: Aralarında Geoff Kendrick'in de bulunduğu Standard Chartered stratejistleri, birkaç gündür New York seanslarında dolara satış geldiğini ve bunun negatif bir sinyal olduğunu belirtiyor. Kurumun stratejistlerine göre bu, diğer paralar yerel işlem saatlerinde iyi performans gösterirken ABD'li varlık yöneticilerinin dolar beklentilerinin yönünü aşağı çevirdiğini gösteriyor.

Royal Bank of Canada: RBC Baş teknik analisti George Davis, hisse senetleri ve dolar arasındaki kısa vadeli korelasyonun 2016'dan beri en negatif seviyesinde olması dikkate alındığında, S&P 500 Endeksi'nin kilit önemdeki çift tepe teknik seviyesini aşması dolarda daha fazla kaybın geleceğini işaret ettiğini düşünüyor. Ayrıca Davis, toparlanan emtia fiyatlarının da dolar üzerinde -ikisi arasındaki korelasyonun iki yıldan uzun bir sürenin en negatif seviyesinde olmasından dolayı- baskı oluşturduğunu belirtti.

Wells Fargo: Aralarında Mike Schumacher'in de bulunduğu Wells Fargo stratejistleri, doların gelecek haftaki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından büyük bir ihtimalle düşeceğini tahmin ediyor. Stratejistlere göre ABD Hazine tahvili faizlerinin hafifçe yükselmesinin yen ve gelişen piyasalar karşısındaki kazançları sınırlayabilecek olmasına karşın, euro ve doların bundan fayda sağlaması bekleniyor.

Bank of America: BofA stratejistleri dolar karşısında euronun değerine ilişkin yıl sonu tahminlerini 1,05'ten 1,08'e yükseltti. Aralarında Ben Randol ve Athanasios Vamvakidis'in de bulunduğu stratejistlerin notunda, "Zayıf ABD Doları için ana unsur destekleyici risk iştahı ve ABD hisse senedi piyasası olmaya devam ediyor" ifadesi yer aldı. Buna karşın küresel ekonomiye ilişkin negatif görünümü işaret eden kurum stratejistleri dolarda genel olarak pozitif görünümü koruyor.

K2 Varlık Yönetimi: Hedge fonun, "Doların zayıflayacağını düşünenler kampında" bulunduğunu belirten Araştırma Birimi Yöneticisi George Boubouras, "Biz Avustralya Doları'nın bundan fayda sağlayacağını düşünüyoruz ve satış için 70 ABD Centi civarını hedefliyoruz" dedi. K2, şu anda Avustralya Doları/ABD Doları paritesinde uzun pozisyonda ve marttaki riskli varlık satışından bu yana pozisyon artırıyor. Boubouras, "Fed'in bilanço genişletmesiyle ve devam eden mali teşvikle birlikte dolar talebinin azaldığını görüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar