Dolar, Fed kararı ardından 8.60'ların üzerinde yükselişte, TCMB faiz kararı izleniyor

Dolar, Fed kararı ardından 8.60'ların üzerinde yükselişte, TCMB faiz kararı izleniyor
Fed'in faizleri daha erken yükseltebileceği ve tahvil alımlarını azaltabileceğine yönelik mesajları sonrası 8.50'lerdeki dolar 8.63'lere çıktı. Bugün gözler TCMB'den gelecek açıklamalarda...

Dolar/TL, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri daha erken yükseltebileceğinin ve tahvil alımlarında azaltmaya yönelik ilk işaretleri vermesi ardından 8.5'li seviyelerden dün akşam saatlerinde 8.6350'ye kadar yükseldi. Dün, Fed öncesi kur güniçinde 8.49-8.54 bandında işlem görüyordu.

Piyasalarda bugün için ise yön belirleyici olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı izlenecek. TCMB'nin faizleri sabit tutmasına kesin gözüyle bakılırken, piyasalar daha çok kullanılan ifadelerden ilk faiz indirimi zamanlamasını daha net tahmin etmeye çalışacaklar.

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri, Coronavirus salgını nedeniyle devreye alınan tahvil alımlarının ne zaman ve ne hızla sona erdirileceğine yönelik ilk istişarelerin başladığının sinyalini verirken, faiz artırımlarının önceki tahminlerden daha erken başlayacağını öngördü. Fed dün sona eren para politikası toplantısının ardından 15 aydır devam eden salgın hastalığın artık ABD ekonomisi üzerindeki sınırlayıcı ana unsurlardan biri olmadığını belirtti. Fed buna ek olarak tahvil alımlarını azaltması konusunun bundan sonraki her toplantıda ele alınabileceğine işaret ederek ve aşılamanın hızlanması nedeniyle salgının yarattığı riskin azalttığını belirterek para politikasında sıkılaşma döneminin yakında başlayacağının başka ipuçlarını da verdi.

Para politikasındaki kapsamlı değişikliklerin beklenenden daha erken gerçekleşebileceğinin sinyalini veren Fed yetkilileri, dün yayınlanan tahminlere göre ilk faiz artırım tarihini 2024'ten 2023'e çekti. 18 politika yapıcıdan 13'ü 2023'te faizlerde "artış", 11'i 2023'te iki tane 25 baz puanlık faiz artışı öngördü.

Fed kararı ardından tahvil getirileri ve dolar sert biçimde yükseldi. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinini getirileri Mart başından bu yana en yüksek günlük artışını kaydederken dolar dün son 15 ayın en büyük günlük artışını kaydetti.

Istanbul Analytics'ten Atilla Yeşilada, "Daha Powell konuşmasına devam ederken, 10 yıllık ABD tahvil faizi yüzde 1.46'dan yüzde 1.56'ya sıçradı. Sadece 10 yıllıklar değil, tüm getiri eğrisi yukarı yöneldi. Dolar endeksi 91.3'e güçlenirken, dolar/TL 8.61 seviyesinde ulaştı...Artık cin şişeden çıktı. Powell'ın şahin açıklamaları yanına eklenen sakinleştirici sözlerine rağmen piyasalar Fed'den gelen ana mesajı aldılar" dedi ve ekledi:

"TCMB'nin nisan toplantısından beri PPK metinlerini hafifletme şekli, sonbahar başlangıcında yıllık enflasyonda baz etkisiyle oluşacak düşüşte faiz indirimi sinyali vermesi dış etkenlerle birleştiğinde TL adına olumsuz."

Haziran başında 8.88, geçen hafta başında 8.70'e yakın seviyelerde olan dolar/TL ABD-Türkiye liderleri görüşmesi nedeniyle geçen hafta 8.3'ün altına inmişti. Ancak bu düşüş kalıcı olmamış ve kur 8.5 etrafında denge bulmuştu. Bu denge dün Fed kararıyla birlikte yerini yeniden yükselişe bıraktı.

Dolar bu sabah 8.63, euro ise 10.36 seviyesinde. Türkiye'nin 5 yıllık CDS'i ise 383/387 seviyesinde.

TCMB'NİN PPK METNİ İLK İNDİRİM ZAMANLAMASI İÇİN İZLENECEK

Para Politikası Kurulu (PPK) dün başladı ve bugün saat 1400'da sonuçları açıklanacak. Toplantıda enflasyondaki yukarı yönlü riskleri gözeterek politika faizini %19 seviyesinde sabit bırakması bekleniyor. Reuters anketine katılan tüm ekonomistlerin beklentisi bu ay faizlerin sabit tutulacağı yönünde.

Reuters anketine göre ilk faiz indirimine ilişkin beklentiler bir önceki ankette yılın üçüncü çeyrekte yoğunlaşırken bu ayki dördüncü çeyreğe doğru kaymış durumda. Bugün PPK metnindeki değişikliklerle birlikte piyasalar tahminlerini daha da netleştirmeye çalışacaklar.

TCMB'nin erken faiz indirimi beklentisinin ortadan kalkması gerektiğine ilişkin açıklamalara rağmen yatırımcılar siyasetin düşük faiz istekliliğini de göz önüne alarak kısa vadede faizlerde indirim olacağı endişesini taşımaya devam ediyorlar. Bu da TL'de değer kaybı olarak zaman zaman fiyatlamalara yansımaya devam ediyor. Ancak TCMB bugüne kadar faiz indirimi yönünde bir adım atmış da değil. Reuters'ın bu anketinde faiz indirimi sorusuna yanıt veren 16 ekonomistten 7'si ilk faiz indirimini üçüncü çeyrekte beklerken, 9'u ise bunun son çeyrekte olacağını öngördü. Bir önceki ankette politika faizinde indirim beklentileri üçüncü çeyrekte yoğunlaşmıştı. Reuters'ın Mayıs ayı anketinde ilgili beklentide üçüncü çeyrek için 10, dördüncü çeyrek 3 beklenti yer alıyordu.

Morgan Stanley geçen haftaki bir raporunda, gelişmelerin faizlerde indirimin Haziran'da gündemde olmayacağını belirterek, "Erdoğan'ın yorumlarına dayanarak yazın ilerleyen aylarında faizlerin düşürülmesi için baskının başlayabileceğini gösteriyor" demişti.

Merkez Bankası, nisan ayında enflasyonun tepe noktasını gördüğünü belirtiyor. Enflasyonun genel olarak yüzde 17 etrafında yüksek seyrini sürdürdükten sonra düşüşe geçmesi bekleniyor.

TCMB enflasyonun üçüncü çeyreğin sonunda dördüncü çeyreğin başında belirgin düşüş göstereceğini öngörüyor. Piyasa ise belirgin düşüşü kasım ve aralık ayında bekliyor. Piyasalarda hızlanan aşılama çalışmaları ve sürecin turizm başta olmak üzere ekonomiye etkisi de yakından takip ediliyor. Aşılamada ilk dozunu alanların sayısı iki gündür günde 1 milyonun üzerinde seyrediyor.

Öne Çıkanlar