Dolar, haftalardır devam eden yatay hareketi sürdürüyor

Dolar, haftalardır devam eden yatay hareketi sürdürüyor
Kamunun döviz arzının da desteğiyle son üç haftadır 6,85-6,86 civarında yatay hareket eden dolar kuru, yeni haftaya da bu aralıkta başladı.

ARTI GERÇEK - Dolar/TL, kamunun döviz arzının da desteğiyle oldukça dar bantta bir seyir izlemeye devam ediyor.

Haftalardır 6,86 civarında dar bantta hareket eden, geçen hafta genelinde 6,84-6,87 bandında işlem gören dolar/TL yeni haftaya da 6,86 seviyesinden başladı. Euro/TL, paritedeki artışın etkisiyle yüzde 0,2 artışla 7,77'de, sepet kur 7,32'de seyrediyor.

Dış piyasalarda, Coronavirus sonrası hızlı toparlanma öngörüleriyle sert yükselen küresel borsalardaki risk iştahı geçen hafta itibarıyla gücünü koruyamadı. Dış piyasalarda risk iştahının canlı kalıp kalmayacağı ve ABD bilançoları yakından izlenecek. Bu hafta başlayacak olan ABD bilanço dönemi, salgının zararının ve ekonomik iyileşmenin ne kadar olduğunun anlaşılması için bir gösterge olacak.

Yatırımcılar, bu hafta Çin'in açıklayacağı ticaret verisinin yanı sıra perşembe günü açıklanacak Çin'in ikinci çeyrek büyüme verisini takip edecekler.

Dolar/TL yaklaşık bir aydır oldukça dar bir bantta işlem görüyor. Cuma günü Ayasofya'nın ibadete açılması kararının ardından 6,8850'ye kadar yükselse de dolar/TL'deki bu yükseliş de kalıcı olmadı. TL'deki yatay seyirde kamunun döviz arzı belirleyici konumda.

MERKEZ BANKASI'NDAN 'REZERVLER YETERLİ' AÇIKLAMASI GELDİ

Yatırımcılar, geçen hafta düzenlenen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yatırımcı toplantısında son dönemdeki rezerv kayıpları için TCMB'nin yorumlarını bekliyorlardı. Ancak toplantıya katılan ve Reuters'a bilgi veren altı yatırımcıya göre, "rezervler yeterli" söylemi haricinde son dönemdeki adımlar hakkında yeni bir mesaj verilmedi. Katılımcılar para politikasının önümüzdeki dönem seyrine dair de yeni bir mesaj alamadı.

Bankacıların TCMB verilerinden yaptığı hesaplamaya göre, mayıs sonu itibarıyla kamunun TCMB rezervlerinden yaptığı döviz arzı yaklaşık 55 milyar dolar seviyesinde. Goldman Sachs, haziran da dahil edildiğine bu tutarın 60 milyar dolar olduğunu hesaplıyor.

Geçtiğimiz yıl da 30-32 milyar doları bulan bu arzın rezervlerdeki negatif etkisinin yavaşlasa da devam ettiği hesaplanıyor. Son dönemde bu trende kamu bankalarının açık pozisyonları da ekleniyor. 

MERKEZ BANKASI'NDA TECRÜBE ŞARTI KALKTI

Öte yandan, Merkez Bankası başkan yardımcılığı için 10 yıllık tecrübe şartını kaldıran, TCMB’nin bankalardan anlık bilgi sağlamasının önünü açan düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı.

Resmi Gazete’de, cumartesi günü yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile birçoğu 2018’den beri yürürlükte olan düzenlemeler için TCMB Esas Mukavelesi'nde değişikliğe gidildi.

CDS BELİRGİN DÜŞÜŞÜN ARDINDAN YENİDEN 500 BAZ PUANIN ÜZERİNDE

Türkiye'nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) primi ise koronavirüsle birlikte 650 baz puanı aşarak 2008 finansal krizden bu yana en yüksek seviyeye geldikten sonra 430 puana kadar düşmüştü.

Belirgin düşüşün ardından genel olarak yükseliş yönlü seyir izleyen beş yıllık CDS, cuma günü 500 puanı aşmıştı. CDS bu sabah 525/535 seviyesinde güne başladı. Gösterge 10 yıllık tahvilde ise cuma günü işlem gerçekleşmedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar