Dolar haftaya 8.30 seviyesinde başladı: Nisan enflasyonu beklendiği gibi geldi

Dolar haftaya 8.30 seviyesinde başladı: Nisan enflasyonu beklendiği gibi geldi
Dolar geçen hafta her iki yönlü sert dalgalandıktan sonra 8.3 etrafında haftaya başladı. Merkez Bankası'nın yüzde 17'nin üzerinde zirve yapacağını belirttiği enflasyon yüzde 17'yi geçti.

ARTI GERÇEK - Dolar/TL, geçen hafta her iki yönlü sert dalgalandıktan sonra haftayı tamamladığı 8.3 seviyesi etrafında güne başlarken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yüzde 17'nin hemen üzerinde zirve yapacağını belirttiği enflasyon verisi, nisanda yıllk yüzde 17.14 artış kaydetti.

Verilere göre nisanda tüketici fiyatları endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,68 arttı. Yıllık çekirdek enflasyon ise Nisan'da yüzde 17,77 olarak kaydedildi.

Üretici fiyatları tarafındaki yükseliş ivmesinin de devam ettiği izlendi. Buna göre üretici fiyat endeksi Nisan'da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35,17 arttı. Aylık bazdaki artış ise yüzde 4,34 oldu.

Merkez Bankası, geçen hafta yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 9.4 seviyesinden yüzde 12.2'ye yükseltirken, bu yükseliş piyasanın yukarı revize etmeye devam ettiği yüzde 14 beklentisinin altında kalmıştı.

Banka ayrıca bugün açıklanacak nisan ayı verilerinin yüzde 17'nin üzerinde enflasyonun zirve yapmasını beklerken, piyasa enflasyonun mayıs, belki haziranda da yükselişin sürdürebileceğini öngörüyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın da bugün TSİ 21:20'de bir konuşma yapması beklenirken hafta boyunca diğer Fed yetkilileri de çeşitli açıklamalarda bulunacak. Bu hafta Avustralya, İngiltere ve Norveç merkez bankaları para politikalarına ilişkin toplantılar gerçekleştirecekler. ABD'de bu haftaki yoğun veri akışının ülke ekonomisinin güçlü bir toparlanma içerisinde olduğunu göstermesi bekleniyor. ABD ISM verileri ve nisan ayı tarım dışı istihdam verileri yakından takip edilecek.

Ekonominin açılmayı sürdürmesi ve tüketicilerin koronavirüs yardım çeklerini harcaya geçmesiyle, nisan ayında istihdamın 978,000 kişi arttığı tahmin ediliyor. Dolar/TL'de geçen hafta başında ABD ilişkilerine ilişkin endişelerle yaşanan 8.5 üzerindeki tarihi rekora doğru yükseliş yerini haftanın son günlerinde sınırlı aşağı yönlü bir seyre bıraktı.

ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik endişeler ve kurumsal döviz satışlarıyla geçen hafta 8.1840-8.4850 bandında sert dalgalı bir seyir izleyen dolar/TL haftayı 8.3 civarında tamamladı. 

TCMB'de başkan değişikliği kısa vadede faiz indirimleri beraberinde getireceği endişeleriyle TL'de yüzde 10'un üzerinde değer kaybına neden olmuştu. Banka henüz faiz indirimine gitmedi. Ancak henüz indirim yapılmamış olsa da piyasalarda genel endişe bir an önce faiz indirimi isteğinin devam edeceği yönünde.

Bu endişeler yabancı yatırımcıların TL cinsi varlıklardan uzak durması ile sonuçlanıyor. Tahvil ve borsada yabancı payı sene başındaki sınırlı yükselişe rağmen tarihi düşük seviyelerde seyrederken birçok bankacı bu senaryoda ödemeler dengesine ilişkin bir riskin oluşmasından endişe ediyor. Yabancılar nadiren TL için iyimser bir tahminde bulunuyor. Birçok yabancı bankanın dolar/TL beklentisi yıl sonuna doğru değer kayıplarının belirginleşeceği senaryo içeriyor. Beklentiler arasında dolar/TL için 9 hatta 10 seviyesine değer kaybı bulunuyor.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), dün marttan beri "yatırımcı algısında görülen sert bozulma" nedeniyle dolar/TL "adil değer" tahminini 7.50'den 9.50'ye çıkardı.

Küresel piyasalarda dolar haftaya cuma günkü kazanımlarını koruyarak girdi. Dikkatini bu hafta yapılacak olan merkez bankası toplantıları ve ABD ekonomisine dair verilere çeviren yatırımcılar küresel enflasyon tahminleri hakkındaki ipuçlarına ve yetkililerin buna vereceği yanıtlara odaklandı.

Dolar endeksi, cuma günkü yükselişin ardından bugün 91.242 seviyesinde yatay seyretti. Endeks, nisan ayında küresel ekonominin toparlanacağı beklentisiyle ekonomisi ihracata dayalı ülkelerin para birimlerinin tırmanışa geçmesiyle yüzde 2 gerilemişti. Dönem dönem lokal döviz satışları da piyasayı destekleyen bir unsur oluşturuyor. Swap piyasasında Kasım 2020'den bugüne yaşanan 16.5 milyar dolara ulaştığı hesaplanan yabancı girişinin ise 5-6 milyar dolara gerilediği hesaplanıyor.

Kısa süre önce tek haftada 10 milyar dolar döviz satışı yapan lokallerin elinde halen 200 milyar doların üzerinde yabancı para ve altın cinsi mevduat bulunuyor. Bankacılar bu hafta kurumsal tarafta satışların ay sonu vergi ödemeleri kaynaklı olduğunu tahmin ediyorlar. TCMB arındırılmış verileri lokallerin 19-22 Nisan haftasında 770 milyon dolar TL'ye geçiş gösteriyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar