Dolar kuru 12 TL seviyesinde: AKP, faiz indirimi konusunda kararlı

Dolar kuru 12 TL seviyesinde: AKP, faiz indirimi konusunda kararlı
Dolar kuru 11 gündür yaşadığı tarihin en büyük yükselişlerden birinin ardından dün bir ara yüzde 10'a yakın düşüş gösterse de bugün 12 seviyelerinde. Euro ise 13,39'larda seyrediyor.

ARTI GERÇEK - Dün güne 13 civarında başlayan ve 13.15’e kadar yükselen daha sonra 11.6’ya kadar gerileyen kur, günü 12 civarında tamamladı. Dolar bugün 12 TL seviyesinin etrafında işlem görüyor.

TCMB, BDDK ve bankaların yöneticileri bugün öğleden sonra ekonomideki gelişmeleri değerlendirme toplantısı piyasada takip edilecek. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu banka yöneticileriyle bir araya gelecek.

Bloomberg HT'ye konuşan kaynaklar Kavcıoğlu'nun durum değerlendirmesi yapmak için Türkiye Bankalar Birliği üyeleriyle toplantı yapacağını belirtti. Toplantıya Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben de katılacak. Kavcıoğlu, salı günü de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmişti.

AKP FAİZ İNDİRİMİ KONUSUNDA KARARLI 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkanlığında geçen gün yapılan AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında dövizdeki artışla ilgili izlenecek yol haritası değerlendirildi. Toplantıda faiz düşürmede kararlılık vurgusu yapıldığı öğrenilirken, üç dört ay içerisinde bu durumun çözüleceği konuşuldu.

Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre, toplantıda faiz indiriminde kararlılık vurgusu yapıldığı, izlenecek yol haritasıyla yüksek kurun da önüne geçileceği savunuldu. Dolar kurundaki ani artışın vatandaşa iyi anlatılması gerektiği konuşuldu.

"Dolar kurundaki ani artışın bir operasyon olduğu" da savunulan toplantıda, soğukkanlı yaklaşımdan yana olunması gerektiği de kaydedildi. Bu süreçte, faizin düşmeye devam etmesi nedeniyle alım ve satımın hızlanacağı ve bu sayede yatırımların artacağı da vurgulanan konular arasında yer aldı.

ENFLASYON ORANI İÇİN GÖZLER TÜİK'TE

Enflasyon oranı her ay artmaya devam ediyor vatandaşın cebindeki paranın alım gücü azalıyor. Reuters'ın aktardığı bilgiye göre, Türkiye'de mevcut politikalarla enflasyondaki yükselişin de yüzde 30'a doğru devam edeceğinden endişeli. Enflasyon oranı 3 Aralık Cuma günü açıklanacak. Açıklama her ay saat 10:00'da yapılıyor.

Diğer taraftan piyasalarda ekonomi yönetiminin özellikle de Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın görevine devam edip etmeyeceğine dair belirsizliği takip ediyor. Piyasalar Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Elvan'ı görevden alıp almayacağını izliyorlar.

BlueBay Asset Management'tan Tim Ash, Elvan'ı görevde olan "son güvenilir kişi" olarak tanımlarken geçen hafta itibarıyla kısa sürede kendisinin de görevden alınmasını beklediğini söylemişti.

Elvan ile ilgili söylenti ve haberler aslında bir kaç aydır devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda Elvan'ın istifa ettiğine dair bir haber Cumhurbaşkanlığı tarafından yalanlanmıştı. Ancak piyasalarda Elvan'ın, faiz konusunda Erdoğan ile aynı fikirleri paylaşmadığı, bu nedenle görevde uzun süre kalamayacağı görüşü hakim.

Öte yandan işlemciler bugün de görüldüğü üzere piyasada derinliğin çok azaldığını, yıllar önce ile kıyaslandığında piyasa hareketine neden olmayacak döviz alım satımlarının artık büyük etkiler yaratabildiğine de dikkat çekiyorlar. Bankacılar bugünkü harekette de azalan hacimlerin etkisine dikkat çekiyorlar. 

HALKIN ENFLASYONU YÜZDE 51

Enflasyon yükselirken faiz oranları indirilerek TL'nin değerinin serbest düşüşe bırakılması, diğer tüketim mallarının fiyatlarını olduğu gibi gıda fiyatlarının da artışını hızlandırdı.

Kasımda gıda fiyatlarında bir önceki aya göre yüzde 8 oranında artış yaşanırken, son bir yıllık artış ise yüzde 51’i buldu.

Temel gıda fiyatlarında bu yıl ocak ayında yüzde 3.6, şubatta yüzde 2.8, martta yüzde 2.5, nisanda yüzde 2.3, mayısta yüzde 1.8 ve haziranda yüzde 1.1, temmuzda yüzde 4.2, ağustosta yüzde 3.5, eylülde ise yüzde 2.1, ekimde yüzde 7 artmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar