Piyasalarda 'Garanti' rüzgarı: Dolar yeni haftaya 10'un üzerinde başladı

Piyasalarda 'Garanti' rüzgarı: Dolar yeni haftaya 10'un üzerinde başladı
TL'nin dolar karşısında değer kaybı kademeli olarak sürerken, cuma günü 10'un üzerini gören dolar yeni haftaya da 10'un üzerinde başladı. BBVA'dan gelen haberle 9,95'e kadar indi.

ARTI GERÇEK - Cuma akşamı tarihinde ilk kez 10 seviyesini aşan dolar/TL kuru, yeni haftanın ilk işlem gününe yeni rekorlarla başladı. Geçtiğimiz hafta 10 TL’nin üzerine çıkarak rekor kıran Dolar/TL, bugün de bu seviyenin üzerinde işlem görmeye devam etti. Dolar/TL sabah ilk işlem saatlerinde 10,049’la tarihi zirvesini gördü.

Dolar başlıca para birimleri karşısında neredeyse 16 ayın zirvesinden gerilemesine rağmen Türk Lirası’nın değer kaybı sürdü.

Garanti Bankası hissedarı BBVA, mülkiyetinde bulunmayan Garanti paylarının tamamı için gönüllü pay alım teklifi yapma kararı aldı. İspanyol bankanın pay alım teklifi toplam sermayenin yüzde 50.15'ini temsil eden 2.1 milyar adet paya yönelik olacak. BBVA'nın bahse konu tüm payları alması halinde yaklaşık 2,25 milyar euro (26 milyar TL) ödeme yapacağı hesaplandı.

Söz konusu haber piyasalarda hareketliliği artırdı. Zirve yürüyüşüne devam eden Borsa İstanbul yeni rekor seviyeyi görürken, Garanti hisseleri tavan oldu. Analistler, Garanti BBVA ana hissedarı Banco Bilbao Vizcaya Argentaria'nın, Garanti BBVA'nın tamamı için gönüllü pay alım teklifinde bulunacağını açıklamasının ardından bankacılık hisselerinin güne hızlı yükselişle başladığına işaret etti. Açılışta Garanti BBVA'nın hisse fiyatı 11,63 lira ile tavan olurken, aynı zamanda 13 Şubat 2020'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Bankacılık endeksi ise bankacılık endeksi yüzde 8 prim yaptı.

Dolar/TL, Merkez Bankası'nın faiz kararını açıklayacağı yeni haftaya hareketli başladı. Geçen haftanın son saatlerinde psikolojik sınır olan 10 liranın üzerine çıkan dolar, bugün 10,05'e kadar çıktı. ABD Doları'nın küresel piyasalarda değer kaybetmesinin de desteğiyle zirveden dönen kur, Garanti Bankası haberi sonrası 9,95'e kadar indi. Ancak düşüş sonrası kur yeniden 10 seviyesine çıktı.

Bu hafta yatırımcılar tarafından yakından izlenen veriler arasında yarın açıklanacak olan ABD perkande satış verileri olacak. Veriler, özellikle de akaryakıt fiyatlarının yüksek seyrettiği ve tüketici güveninin Kasım ayında on yılın en düşük seviyesine gerilediği göz önüne alındığında tüketicilerin harcama iştahına dair ipucu verecek.

Piyasalarda haftanın en önemli gündemi olarak izlenen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) kararı perşembe günü saat 14.00’te açıklanacak.

DOLARA KARŞI EN FAZLA DEĞER KAYBI TÜRK LİRASI'NDA

Pandemi önlemlerinin kalkmasıyla artan talep ve yaşanan arz sıkıntılarının etkisiyle başta ABD’de olmak üzere enflasyonun yükselişe geçmesi ve büyük merkez bankalarının ekonomik teşviklerini geri çekmeye başlaması tüm gelişen ülke para birimlerini baskılarken, en büyük değer kaybını Türk Lirası yaşadı.

Türk Lirası yıl başından bu yana bakıldığında yaklaşık yüzde 26 ile dolara karşı en fazla değer kaybeden gelişen ülke para birimi olurken, ABD’de faiz artırımlarının konuşulmaya başlanmasıyla dolarla fonlanan gelişen ülke carry trade işlemlerinin cazibesi de azalacak gibi görünüyor.

MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ KARARI BEKLENİYOR

Dünyanın pek çok ülkesinde yükselen enflasyon nedeniyle hem gelişmekte olan, hem de gelişmiş ülkelerin merkez bankaları para politikalarını sıkılaştırırken; TCMB enflasyondaki yükselişe ve TL’de lokallerin alım gücünü düşüren değer kaybına rağmen para politikasını gevşetiyor.

TCMB’nin politika faizini bu hafta düşüreceği tahmin ediliyor. TCMB önceki iki ayda gerçekleştirdiği toplantılarda 300 baz puan faiz indirimi yapmıştı.

YÜKSEK ENFLASYON ENDİŞESİ SÜRÜYOR

TCMB fiyat istikrarının cari fazla verilmeden sağlanamayacağını belirtirken, tüketici enflasyonun ise Ekim’de yükseldiği yüzde 20’lerde aylarca kalması bekleniyor. Ekonomistler cari fazlaya odaklanmanın enflasyonu daha da yükselteceğinden endişeliler.

Yükselen enflasyonun dar gelirlilere yansımasını hafifletmeye çalışan hükümet ise çeşitli seçenekleri değerlendiriyor. Asgari ücretin yüksek bir seviyede belirlenmesi başta olmak üzere bütçede gevşeme yönlü uygulamalar belirginleşecek.

TL, enflasyondaki yükselişe rağmen gerileyen politika faizinin yarattığı baskının da katkısıyla geçen hafta dolar karşısında yüzde 3 değer yitirerek önemli bir psikolojik seviye olan 10 seviyesini aştı.

Geçen beş yılda değerinin üçte ikisini kaybeden TL, gelişmekte olan ülke para birimleri arasında büyük bir farkla en çok değer kaybeden para birimi oldu. TL’deki yıl başından bu yana yüzde 25’i bulan değer kaybı ve çift hanelerden aşağı inmeyen enflasyon lokallerin alım gücünü de eritiyor. 

Türk Lirası'nın da dahil olduğu sekiz gelişen ülke para biriminde tamamen kısa dolar pozisyonları ile fonlanan uzun al ve tut carry trade pozisyonlarının kümülatif toplam getirisini hesaplayan EM-8 Carry Trade Endeksi, son iki ayda yüzde 4’ten fazla değer kaybetti.

TD Securities’in Singapur merkezli Asya ve Avrupa Stratejisti Mitul Kotecha, ABD ve Çin’de açıklanan beklenti üzeri enflasyon verilerinin fiyat artışlarının geçici olduğu söylemine zarar vereceğini öngörerek, "Bu da görece getiri farkının azalacak olması nedeniyle gelişen ülke carry trade işlemleri için kötü bir haber" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar