Dolar zirvenin hemen altında dalgalı: Gözler Kavcıoğlu'nun Meclis'teki konuşmasında

Dolar zirvenin hemen altında dalgalı: Gözler Kavcıoğlu'nun Meclis'teki konuşmasında
Geçen haftayı tarihi seviyelerini 8,97'nin üzerine taşıyarak kapatan dolar haftaya 8,92-8,93'lerde başladı. Euro/TL ise 10,34'lerde. TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun vereceği mesajlar bekleniyor.

ARTI GERÇEK - Dolar/TL, Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indiriminin ardından yükseldiği 8,9750 seviyesindeki yeni tarihi zirvenin hemen altında dalgalı seyir izlemeyi sürdürüyor.

Geçen haftayı tarihi seviyelerini 8,97'nin üzerine taşıyarak kapatan dolar haftaya 8,92-8,93'lerde başladı. Euro/TL ise 10,34'lerde. Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri ise dün sisan ayı ortasından bu yana zirvelerinin hemen altında 438 baz puanda...

Dolar/TL, cuma günü 8,9750'ye kadar yükselerek yeni tarihi zirvesini görmüş işlemcilere göre Reuters'ın "Erdoğan son TCMB Başkanından da soğuyor" haberi de, dolar/TL'deki yükselişte etkili olmuştu. İşlemciler ayrıca haberin yalanlanmasının da TL'de değer kazancı yarattığını belirtmişlerdi.

KAVCIOĞLU'NUN VERECEĞİ MESAJLAR İZLENECEK

Bugün piyasalarda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı (TCMB) Şahap Kavcıoğlu bugün saat 14:00’te Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapacağı konuşmalar takip edilecek.

Kavcıoğlu, para politikalarına ilişkin sunum yapacak ve milletvekillerinden gelen sorularını yanıtlayacak.

Geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kavcıoğlu’na güvenini kaybetme aşamasına geldiği ve son haftalarda iletişimini belirgin şekilde azalttığı yönündeki haber, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun tarafından yalanlanmıştı.

Öncesinde, 7 Ekim’de yerli ve yabancı yatırımcılarla bir araya gelen Kavcıoğlu, TCMB’nin önceki ay gerçekleştirdiği 100 baz puanlık faiz indirimine rağmen, para politikasının yeterince sıkı olduğu değerlendirmesini yapmıştı.

Kavcıoğlu, yatırım toplantısının soru cevap kısmında manşet enflasyonu ikinci plana atarak, sadece çekirdek enflasyonu değerlendireceklerini söylemediklerini; çekirdek enflasyonun para politikasında baktıkları unsurlardan sadece biri olduğunu belirtmişti.

Dünyada enflasyonun ne kadar geçici olduğu tartışılıp, sıkılaşma adımları ön plana çıkarken enflasyonda yükselişin devam ettiği Türkiye ise faiz indirimleri ile küresel trendden ayrışıyor.

TÜRK LİRASI'NDAKİ DEĞER KAYBI YÜZDE 8'E YAKLAŞTI

TL'deki sadece eylül ayı başından beri değer kaybı yüzde 8'e yaklaştı. Bu bile yaratacağı iki puana yakın geçişkenlik etkisiyle TÜFE'yi yüzde 20'li seviyelere tek başına yükseltebilecek bir neden. Enflasyon yüzde 19,58 ile iki buçuk yılın zirvesinde bulunuyor. Ekonomistlerin faiz indirimi sonrası enflasyon tahminleri 2021 için yukarı çekilirken 2022 için yukarı yönlü revizyonlar çok daha büyük boyutta yapılmaya başlandı.

Geçen haftaki yatırımcı toplantısında ise katılımcıların verdiği bilgiye göre TCMB enflasyonda yükselişlerin geçici olduğunu, bunun koronavirüs sonrası normalleşme adımları nedeniyle oluştuğunu düşünürken geçici yükselişin yerini düşüşe bırakmasını bekliyor.

Kavcıoğlu, yatırımcı toplantısında yapılan faiz indirimine rağmen para politikasının yeterince sıkı olduğunu, çekirdek enflasyon göstergelerinin yakın dönem eğilimlerinde yavaşlama görüldüğü mesajı verdi.

Bankacılar geçen hafta gerçekleşen bu toplantıyı TCMB'nin eylül ayında 100 baz puan ile başladığı faiz indiriminin tek seferlik mi olduğunu yoksa indirim döngüsünün ilk kararı mı olduğunu anlamak adına izlediler. 

Katılımcılar eylül ayı kadar belirgin bir faiz indirimi mesajı almadıklarını ancak yine de sonraki adımın faiz indirimi olduğu izlenimi aldılar.

Öne Çıkanlar