Dolar, euro ve sterlinden gün içi yeni rekorlar

Dolar, euro ve sterlinden gün içi yeni rekorlar
Artan jeopolitik risklerle rubledeki sert düşüşün piyasalara etkileri sürüyor. Dolar/TL 4.08'i, euro/TL 5.03'ü aşarken, sterlin/TL 5.78 zirvesini gördü...

EKONOMİ - TL varlıklarda satış baskısı devam ediyor. Döviz cephesinde yeni rekorlar kırılırken, borsada satış baskısı arttı. Dolar/TL 4.0826, euro/TL 5.0316 ve sterlin/TL 5.7826 ile yeni zirve seviyeleri gördü. Dolar/TL saat 11.30 itibariyle de 4,0820, euro/TL 5,0295 ve sterlin/TL 5,7820 seviyesinde yer aldı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'deki kimyasal saldırıya "etkili" bir yanıt vereceğini belirtmesiyle artan jeopolitik riskler ve azalan risk iştahı kurun yükselmesinde etkili oldu. 

Suriye'de kimyasal silah kullanımı iddialarına ABD'nin tepki vereceğini açıklaması askeri bir hareketlilik yaratacağı öngörüleriyle jeopolitik endişeleri tetiklerken, dün Rus rublesinin dolar karşısında yüzde 2 civarında değer kaybı da dolar/TL'yi baskılayan bir başka unsur.

Küresel satış baskısının yanında iç siyaset, yüksek cari açık ve yüksek enflasyona ilişkin endişelerle Türkiye piyasaları daha satış baskısından daha da kuvvetli etkileniyor.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken bankacılar bugün gerçekleşecek Hazine'nin 10 yıllık gösterge tahvili yeniden ihracına gelecek talebin yakından izleneceğini belirtiyor. Öte yandan bugün TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bir sunum yapması bekleniyor.

Hazine, bugün mart ayı başından düne getirisi 150 baz puana yakın yükselen ve 8 Mart 2028 vadeli 10 yıllık gösterge tahvilin yeniden ihracını gerçekleştirecek.Bir bankanın bono masası işlemcisi, "TL'de satışlar kuvvetli. ABD faizlerine bakınca ocak ayındaki yüzde 2.40'lı seviyelerden bugünlerde yüzde 2.80'e yükselmiş durumda. TL cinsi sabit getirili varlıkların hepsinde sert satışlar görülüyor" dedi ve ekledi:

"Bugün ihalesi gerçekleştirilecek 10 yıllık gösterge tahvilde yüzde 13 üzeri bir fırsat olarak görülebilecek seviyeler ancak işlemlere baktığımızda alım yönlü böyle bir ilginin henüz başladığını göremiyoruz. İhalede talep olacaktır, aksi halde yeni bir satış baskısı yaşanabilir ancak yabancı talebi ne kadar kuvvetli olacak bu önemli ve yakından izlenecektir."

İki yıllık gösterge faiz yüzde 14.39, 10 yıllık gösterge faiz yüzde 13.06 seviyesinde yer alıyor.

Dolar/TL'de 4 seviyesinin üzerinde kalındıkça yükseliş eğiliminin devam edebileceği, risk iştahında bozulma olduğunda TL gibi iç dinamikleri zayıf olan para birimlerinin daha olumsuz etkilendiği belirtiliyor.

İLGİLİ HABER: JEOPOLİTİK GERİLİM RUSYA'YI, RUSYA PİYASALARI VURDU

Fon Yöneticisi Volkan Sarı, "Hareketin net şekilde yukarı gittiğini görüyoruz. Kur daha da yükselebilir ama kalıcı olur mu buna bakmak lazım. Kısa vadede Merkez Bankası veya kamu otoritesinden gelecek adımlar olmazsa daha da yükselebilir. Cari açık itibariyle önümüzdeki dönemde kurdaki hareketin devam etmesini beklemek gerekir. Bunu kısa vadede Merkez Bankası engeller. Ancak kısa vadeli engellemek yani faiz yükseltmek de ekonomiyi daraltır. Kurdaki bu gidişat çok sert olduğu noktada önlenmediğinde enflasyona geçişi çok sert olur" diye konuştu.

Standard Chartered Stratejisti Geoff Kendrick, ticarette korumacılık endişeleri, küresel büyüme verilerinin ılımlılaşması ve ABD’nin Rusya’ya getirdiği yeni yaptırımlar sonrası Rusya'da artan tansiyonun risk iştahını azalttığını, TL ve ruble'deki uzun pozisyonlarını kapatacaklarını kaydetti.

Nomura'da gelişen piyasa ekonomisti İnan Demir ise, Türkiye politika yapıcılarının 25 Nisan'da faiz artışına gitmeye hazır olduklarına dair güçlü bir sinyal vermemeleri durumunda kurun "küresel duyarlılığın insafında" kalacağını belirtti. 

Öne Çıkanlar