Dolar, yeni haftada 15,60 TL eşiğini geçti: CDS yükseliyor, borçlanma maliyeti artıyor

Dolar, yeni haftada 15,60 TL eşiğini geçti: CDS yükseliyor, borçlanma maliyeti artıyor
Dolar, 10 günlük yükselişle kur korumalı mevduatın açıklandığı 20 Aralık'tan beri ilk kez 15,60'ın üzerine çıkarken, kur politikasına yönelik risklerin orta vadede arttığına dikkat çekildi.

+GERÇEK - Türkiye'ye ait varlıkların taşıdığı risk hakkında gösterge olan CDS'teki belirgin yükseliş Hazine'nin dolar borçlanma maliyetlerini yükseltirken, bankacılar maliyetlerin çift haneye yaklaştığına dikkat çekti.

Dolar/TL, 10 gün öncesine kadar 14,5-15 arasında iki ay boyunca yatay bir seyir izlemişti. Küresel piyasalarda faiz artışları kaynaklı resesyon endişesi ve satış baskısının kuvvetlendiği son günlerde ise TL, dolar karşısında yaklaşık yüzde 5 değer kaybetti.

Piyasalar mevcut kur politikasını "kamu kontrollü" bir rejim olarak nitelendiriyor. Bankacılar bu politikada TL'nin önümüzdeki dönemde işlem göreceği bandı kestirmeye ve bunun sürdürülebilirliğini analiz etmeye çalışıyor.

Dolar/TL, yeni haftada 15,50 seviyesinin üzerine çıkarak, 15,55 seviyesini test ederken, öğlen saatlerinde 15,60 seviyelerini geçti. Euro/TL ise 16,30 seviyesinde.

Euro/dolar paritesi, 1.0354 dolar ile 2017'nin başından bu yana en düşük seviyeyi görmesinin ardından bugün erken işlemlerde 1.0398 dolardan işlem gördü.

DOLAR/TL 15-15.5 OLARAK TAHMİN EDİLİYORDU

Birçok bankacı, dolar/TL'nin yeni işlem bandını 15-15.5 olarak tahmin ediyordu. Ancak bu seviyenin aşılmış olması ile birlikte piyasa kamunun güçlü bir şekilde seviyelerin üst bandını savunup savunmayacağını takip edecek. Bankacılara göre güçlü döviz satışı yapılmazsa kurda yeni bant 15.5-16 olabilir.

Bankacılar, mevcut kur politikasının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) negatif rezervleri ile sürdürülebilirliğini sağlamak için TL'nin dolar karşısındaki değer kaybını bir "gereklilik" olarak görüyorlar.

Ancak yine de kısa vadede TL'nin değerini belirleyebilen bu politikanın orta ve uzun vadede sürdürülebilirliğine yönelik piyasanın büyük bölümünde endişe hakim.

Istanbul Analytics tarafından bu sabah yayımlanan raporda, "... çok kaba hesapla TCMB rezervlerinin döviz müdahalesi hariç dahi ayda 7-10 milyar dolar eriyeceği bir döneme girdik. Eğer enflasyona endeksli bono dövizden TL'ye dönüş sağlarsa, deprem tarihini öteleriz, ama en geç iki ay içinde 21 Aralık benzeri bir kur şoku ya da bir ay içinde sermaye kontrollerinin ilanı çok yüksek olasılık taşıyor" denildi.

Her ne kadar geçtiğimiz yıllardaki kur krizlerinin ardından bazı piyasa oyuncuları sermaye kontrollerinin başlatılacağı kaygılarını dile getirmiş olsalar da ekonomi yönetimi bunun söz konusu olmadığını belirtmişti.

REZERVLE TALEP YÖNETİMİ

TCMB, ihracatçı döviz gelirlerinin yüzde 40'ını ve KKM uygulmasının döviz kısmını rezervlerine katsa da bankanın rezervleri aynı oranda artmıyor.

Aradaki fark kurda hükümetin tanımıyla "istikrar" için kullanılıyor. TCMB resmi olarak kurdaki müdahalelerini kabul etmezken hareketleri dalgalı kur rejimi olarak nitelendiriyor.

Artan enerji maliyetlerinin de etkisiyle Türkiye ekonomisinin ihtiyaç duyduğu döviz finansman miktarı her geçen gün artarken Türkiye'nin enerji ithalatının neredeyse tamamı TCMB'nin rezervlerinden karşılanıyor.

TCMB'nin net rezervleri 6 Mayıs itibarıyla 15 milyar dolar seviyesinde. Piyasanın daha önce ekonomide ya da siyasette eksi 60 milyar dolara geldiğinde önemli değişiklikler getirmesi nedeniyle takip etttiği TCMB swap hariç rezervleri ise önceki haftalardaki eksi 45 milyar dolardan eksi 48 milyar dolara indi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) peş peşe gelen faiz indirimleri sonucunda, 20 Aralık'ta 18 TL'yi geçerek tüm zamanların rekorunu kıran dolar kuru, Kur Korumalı Mevduat sisteminin açıklanması ile 10 liraya kadar düşmüştü. Son aylarda 14 TL seviyelerine demir atan dolar kuru Fed'in politika faizini beklentiler yönünde 50 baz puan artırması ile hareketlenmişti. 

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Merkez Bankası'nın PPK toplantısının mayıs ayı kararı doların seyrine yön verecek. Merkez Bankası faiz kararı toplantısında piyasa beklentileri dahilinde politika faizini yüzde 14 düzeyinde sabit bırakmıştı. 

Merkez Bankası faiz kararı 26 Mayıs tarihinde açıklanacak. Karar saat 14:00’de yayınlanacak. Piyasalar bankanın politika faizinde vereceği yöne göre netlik kazanacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar