Dolar zirveye yakın seviyelerde: Merkez Bankası'nın yatırımcılarla buluşması izleniyor

Dolar zirveye yakın seviyelerde: Merkez Bankası'nın yatırımcılarla buluşması izleniyor
Merkez Bankası yetkilileri 1,5 yıl sonra gelen ilk faiz indiriminin ardından yatırımcılarla toplantı gerçekleştirecek. Dolar ve euro zirve seviyelerine yakın seviyelerde seyrediyor...

ARTI GERÇEK - Döviz piyasalarında hafta genelinde devam eden yatay kapanışlar sürüyor. Dün sabah saatlerinde 8,93'le tarihi zirvesine yaklaşan dolar/TL, kapanışı yine 8,87'den yapmıştı. Bu sabah da benzer seviyeler söz konusu, doalr 8,86 seviyelerinde. Dolar/TL ile benzer grafikler çizen euro/TL de 10,26-10,27 bandında.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yatırımcı, ekonomist ve analistlerle, katılımcıların genel makroekonomi, para politikası, finansal piyasalar, bankacılık gibi çeşitli konulardaki teknik içerikli sorularını cevapladığı yatırımcı toplantılarının yenisini videokonferans yöntemiyle gerçekleştirecek.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 1 Eylül tarihinde düzenlenen son toplantıdaki sunumunda, kısa vadede enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurların etkisini yitirmesini ve son çeyrekte enflasyonun düşüş trendine girmesini beklediklerini belirtmişti.

"Gıda dışı enflasyonun yılın geri kalanında da manşet enflasyonun altında kalmaya devam etmesini bekliyoruz" diyen Kavcıoğlu, "Küresel merkez bankaları, enerji ve salgın kaynaklı bazı sektörlerdeki yüksek oranlı fiyat artışlarının, talep kompozisyonundaki normalleşme, arz kısıtlarının hafiflemesi ve baz etkilerinin devreden çıkması ile birlikte geçici olacağını değerlendiriyor. Bu unsurlar, önümüzdeki dönemde ülkemizde de enflasyonu düşürücü yönde etki edecektir" ifadelerini kullanmıştı.

Kavcıoğlu, eylül ayındaki bir başka konuşmasında para politikasında çekirdek enflasyonun esas alındığını belirtirken, TCMB 23 Eylül tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizi 100 baz puan indirimle yüzde 18’e çekmişti.

Asya borsaları, ABD'li politikacıların federal borç temerrüdünü önlemek için geçici bir anlaşmaya yaklaşmaları ve Rusya'nın Avrupa'ya gaz arzı konusunda güvence vererek dalgalı piyasaları sakinleştirmesinin ardından Wall Street'teki toparlanmadan cesaret alarak yükseldi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksinde, açılış sonrasında yüzde 1,25 yükselerek hafta başından bu yanaki kayıplarını geri aldı.

Petrol, son yılların zirvelerine tırmanan fiyatların talebi azaltacağı endişeleri ve ABD ham petrol stoklarının beklenmedik şekilde yükseliş kaydetmesinin ardından art arda ikinci seansta da düşüş kaydetti. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı 2 sent ile varil başına 81,06 dolara geriledi.

Altın fiyatları doların gücünü korumasına paralel olarak düşerken, yatırımcılar Fed'in salgın döneminde başlattığı varlık alımlarını azaltma takvimine hakkında ipucu vermesi beklenen ABD istihdam verileri öncesinde temkinliydi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı ons başına yüzde 0,2 düşüşle 1.758 dolara geriledi.

Öne Çıkanlar