Dolarda 4 seviyesi tekrar aşılabilir mi?

Dolarda 4 seviyesi tekrar aşılabilir mi?
Doların tarihi rekor seviyelere çıkmasını değerlendiren uzmanlar, Dolar/TL'de 4 seviyesinin tekrar aşılabileceğine dikkat çekiyor...

EKONOMİ - Uzmanlar dolar ve eurodaki rekorların nedenlerini ve sonrasına ilişkin beklentilerini paylaştı. Türk Lirası gece saatlerinde oldukça düşük işlem hacminin olduğu piyasada dolar karşısında 4,0361 ile rekor seviyeye geldi.

Dün öğleden sonra görülen yükselişle ilgili analistler, ABD’nin Çin’e olası gümrük vergisi açıklamasına yönelik endişelerin etkili olduğunu söylemişti.

ABD Başkanı Donald Trump, Çin’den ithal edilen ürünlere gümrük vergisi getiren başkanlık muhtırasını dün imzaladı. Muhtıraya göre gümrük vergisinin getirileceği ürünlerin büyüklüğü 50 milyar doları bulacak. Trump'ın Çin'e yeni gümrük vergileri getiren genelgeyi imzalamasına Çin'den sert tepki geldi. Çin ABD'ye yaklaşık 3 milyar dolarlık gümrük vergisi getirilmesi için hazırlıklara başladı.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu yıl kaç faiz artırımı yapacağına odaklanan piyasalarda üç artırım tahmininin korumasının ilk etapta olumlu algılanmasıyla dolar/TL ilk etapta 3.90 seviyesinin altını test etmiş ancak bu seviyelerde kalıcı olmayarak öğleden sonra 3.93 seviyesini aşmıştı.

REKORLAR ÜST ÜSTE GELDİ 

Gece saatlerinde dolar ve euro, Türk Lirası karşısında rekor seviyeleri gördü. Dolar gece saatlerinde kritik 4 seviyesini ilk kez aşarak 4.03 liraya, euro 4.97 liraya çıkarak tarihi yüksek seviyelere ulaştı. Sepet kur ve sterlin/TL'de de yeni rekor seviyeler görüldü. 

DOLAR 4'Ü GÖRDÜ, BAŞDANIŞMAN 'YANLIŞ ALGI' DEDİ

4'ÜN KIRILMASI PSİKOLOJİK OLARAK KÖTÜ

Atlas Portföy Fon Yöneticisi Cem Şekerci, Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada, 4 seviyesinin yeniden görülebileceğini belirtti. Şekerci, "4 seviyesini hacimsiz bir piyasada gördük ama 4'ün kırılması psikolojik olarak kötü. Yen tarafında stopların gelmesi kötü çünkü yen tarafında TL'ye karşı rekor seviyede kısa pozisyonlar var. Onlar kapandıkça yükselişler görebiliriz. 3.9826 seviyesi hala kritik, bunun üzerine gidilirse daha panik fiyatlamalar görebiliriz ve 4'lerin üzerine tekrar atabiliriz" diye konuştu. 

ABD ve Çin'in ticaret savaşlarının da önemli olduğunu belirten Şekerci, bu durumun makro göstergeleri de etkileyeceğini belirtti. 

EN ÇOK SATILAN PARA BİRİMİ TL 

Şekerci, gelişen piyasalar arasında en fazla düşen para biriminin TL olmasına makro ekonomik gelişmelerin neden olduğunu belirterek, "Geçen hafta 3.75'ten 3.90'ların üzerine gittiğimiz piyasada enflasyonun beklendiği gibi gerilememesi, cari açığın yüksek gelmesi ve Moody's'in not indirimi etkili oldu" ifadesini kullandı. 

DOLARDAKİ SABAH FIRTINASINDA JAPON PARMAĞI

4 SEVİYESİ YENİDEN GÜNDEME GELEBİLİR

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy da, kurda yeniden 4 seviyesinin görülebileceğini söyledi. Aksoy, "Dolarda küresel olarak stabil seyirle yabancı carry trade yatırımcısının zarardaki TL pozisyonlarını stoplamaya (zarar kes) devam ederek ilave döviz talebine neden olabileceği görüşümüzü koruyoruz. Böyle bir durum dolar/TL’de 4.0 seviyesinin yeniden aşılmasını gündeme getirebilir. TL konusunda temkin seviyesini korumakta fayda görünüyor. Bununla birlikte, kurun psikolojik 4.0 seviyesinin üzerinde kalıcı olması durumunda Merkez Bankası ve ekonomi yönetiminden kasım sonunda olduğu gibi adım atılabileceğine dair mesaj gelebilir ve böyle bir durum TL’yi destekleyebilir" değerlendirmesini yaptı. 

YUKARI REVİZYONLAR OLUR

Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı Özlem Derici Şengül, Moody's'in not indirimi, cari açığın artması ve erken seçim beklentilerine atıf yaparak, "Tüm bu kırılganlıklar bir araya gelince bizim tepkimiz daha negatif oluyor. Yavaş yavaş kur tarafında yukarı revizyonlar görebiliriz" diye konuştu. Şengül, ABD ile Çin'in ticaret savaşlarının da gelişen ülkelere negatif yansıyacağını dile getirdi. 

KUR 4.25 OLURSA MERKEZ BANKASI FAİZ ARTIRABİLİR

Capital Economics Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti William Jackson ise kurun 4.25 seviyelerine ulaşması durumunda faiz artışı olabileceğini öngördü. Jackson tarafından, son altı yılda TL’de üç aylık dönemlerde yüzde 10 değer kaybı görülmesinin güçlü bir parasal sıkılaştırmayı tetiklediği kaydedildi. Jackson'ın raporunda, "Kur için mevcut 4 beklentimiz bir sıkılaşma için yeterli değil. Ancak 4,25’e ulaşması bir faiz artışına işaret edebilir" ifadeleri kullanıldı.

TL’nin cari açıktaki artıştan kaynaklanan endişelerle ayın başlarında sert düştüğünü belirten Jackson, hükümetin 108 milyar liralık teşvik haberini hatırlatarak daha fazla ekonomik teşvik açıklamanın açığı daha da genişletebileceğini; bunun da TL’de daha fazla değer kaybı ve faiz artışıyla sonuçlanabileceğini belirtti. 

‘FLASH CRASH’ ETKİSİ

GCM Menkul Araştırma Uzmanı Enver Erkan da, Trump’ın kararının ardından gelişmekte olan ülkeler para birimleri arasında en fazla Türk Lirası’nı etkilediğini söyledi. Erkan, Türk Lirası’nın kayıplarını toparlamada sorunlar yaşadığını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e ek gümrük vergilerini açıklamasının ve global piyasaların bu açıklamaların ardından sarsıntı geçirmesinden sonra dolar/TL kuru da 4,03 seviyesi üzerini gördükten sonraki saatlerde 3,96 üzerinde dengelendi. Tabii 4,03 seviyelerinin üzerinin kısa sürede görülmesi, ve sonrasında kurun geri çekilmesi finans piyasalarında "flash crash" olarak nitelendirilen bir hareket… Asya traderlarının aktardığı ise Japon yatırımcının yen/TL pozisyonlarındaki "zarar kes" emirlerinin çalışmış olduğu ve bunun anlık sert harekete neden olmuş olabileceği yönünde. Ancak bize göre kur hareketinin tamamını açıklamıyor.

PSİKOLOJİK SEVİYEYİ KIRDI

Geri gelen kur hareketinde bile TL’nin kayıplarının tamamını geri alamaması negatif bir durum. Kurun psikolojik seviye 4’ü hızlı bir şekilde kırabilmiş olması ve uluslararası düzeyde olan ve hemen tüm varlık sınıflarını olumsuz etkileyen (sadece güvenli varlıklar değer kazanıyor) bir habere bu kadar sert tepki vermesi çok da rasyonel sebeplerle açıklanamaz. Gelişen ülkelerde, gerek dolara karşı, gerekse de euroya karşı olan değer kayıplarında TL en ön sırada. Dolar/TL, güvercin kalan Fed açıklamalarından sonra da 3,90’lara gerilemenin ertesi gününde tekrar 3,93’lere gelmişti. Hareketin 3,95 üzerinde kalmaya devam etmesi yukarı denemelerin devam etmesine de neden olabilir. 3,99-4,00 seviyeleri yukarıda izlenebilir; geniş perspektifte 3,90 üzeri yukarıyı göstermektedir."

Öne Çıkanlar