Dolarda dalgalanma sürüyor: Gözler, Fed'de ve Hazine ihalelerinde

Dolarda dalgalanma sürüyor: Gözler, Fed'de ve Hazine ihalelerinde
Dolar/TL, haftaya 9.65'lerden başlarken, iç ve dış piyasalardaki veri gündemi izlenecek. Geçen hafta Erdoğan'ın sağlık durumuyla ilgili söylentilerle dolar iki yönlü sert dalgalanma yaşadı.

ARTI GERÇEK - Küresel piyasalarda riskli varlıklar beklentilerin üzerinde gelen ABD Ekim tarım dışı istihdam verilerinden destek buldu. Ancak, bu hafta içinde açıklanacak olan ve faiz artırımları hakkında fikir verecek olan ABD enflasyon verisi baskı oluşturdu.

ABD'nin uzun süredir görüşülen 1 trilyon dolarlık altyapı yasasının Kongre'den geçmesi, yatırımcıları rahatlatsa da daha yüksek harcama içeren sosyal güvenlik tasarısı üzerinde henüz bir mutabakat sağlanmadı.

Çarşamba günü açıklanacak olan ABD tüketici fiyatları verisinde, istihdam piyasasındaki sıkılık ve tedarik zincirlerinde görülen sorunlardan dolayı güçlü artış görüleceği tahmin ediliyor. Enflasyondaki artışın beklentileri aşması Fed'in öngörülenden daha erken faiz artırımına gideceği beklentilerini kuvvetlendirebilir.

Fed'in faiz politikası hakkında ipucu verecek olan çarşamba günkü ABD enflasyon verisi yatırımcılar tarafından yakından izlenecek. Tüketici fiyatlarının ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.8 artacağı tahmin ediliyor.

Dolar/TL, enflasyon verisi, ABD Merkez Bankası (Fed) kararı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sağlık durumu ile ilgili söylentilerin etkisiyle geçen hafta her iki yönlü sert dalgalanmalar yaşadı.

FED VARLIK ALIMLARINI AZALTACAK

Fed geçen hafta beklendiği gibi varlık alımlarını bu aydan itibaren her ay 15 milyar dolar olacak şekilde azaltmaya başlayacağını açıkladı.

Dünyada hem gelişmekte olan hem de gelişmiş ülkelerin bir şekilde sıkılaştırma eğilimine girdiği dönemde TCMB ise yükselen enflasyona ve değer kaybeden TL'ye rağmen dünyanın aksine gevşeme eğiliminde.

TCMB fiyat istikrarının cari fazla verilmeden sağlanamayacağını belirtirken, tüketici enflasyonun ise Ekim'de yükseldiği yüzde 20'lerde aylarca kalması bekleniyor. Ekonomistler cari fazlaya odaklanmanın enflasyondaki yükselişini daha da yukarı çekebileceğinden de endişeliler.

Birçok bankacı TCMB'nin faiz indirimlerinin devam etmesi halinde enflasyon ve TL'deki değer kaybı nedeniyle ani faiz artışlarına kısa sürede ihtiyaç duyulabileceği endişesini dile getirdi. TCMB ise faiz indirimlerine devam yönünde algılanan bir mesaj verdi, ancak bunun için yıl sonuna kadar "sınırlı" bir alanın kaldığını belirtti.

Hükümet ise enflasyonun yurttaş üzerindeki negatif etkisini sınırlamak için bütçeyi daha çok kullanmaya asgari ücret artışları vergi teşvikleri, doğal gaz elektrik fatura destekleri ve sübvansiyonlarla etkiyi sınırlamaya devam ediyor. Hükümet bunun önümüzdeki dönemde, asgari ücretin yüksek bir seviyede belirlenmesi başta olmak üzere devam edeceğini belirtiyor.

PİYASALARDAKİ SON DURUM

Dolar/TL haftaya 9.6750/9.6800 seviyesinde başladı. Euro/TL 11.1843/11.1915 seviyesinde.

Türkiye'nin beş yıllık CDS'leri ise cuma gününü 399/403 baz puanda tamamladı.

GÖZLER HAZİNE İHALELERİNDE

Piyasalarda bugün takip ayrıca Hazine ihalesi de takip edilecek. Hazine bu hafta, biri bugün olmak üzere üç ihale düzenleyecek. Bugün 13 ay vadeli kuponsuz tahvilin ilk ihracı gerçekleşecek. Haftanın geri kalanında ise çarşamba günü eylül ayı işgücü verileri, perşembe günü eylül ayı ödemeler dengesi, cuma günü eylül ayı sanayi üretimi ile

TCMB, kasım ayı piyasa katılımcıları anketi sonuçları takip edilecek.

YABANCI YATIRIMCI TÜRKİYE'DEN ÇIKIYOR

Piyasalarda takip edilen bir diğer konu ise yabancı yatırımcı eksikliği. Yabancı yatırımcılar oldukça düşük seviyelere çektikleri TL cinsi varlıklarından çıkış yönlü işlemlerine devam ediyorlar. Bankacıların hesaplamasına göre yabancı yatırımcı swap işlemlerinde son yedi haftanın toplam çıkışı 6.2 milyar dolara ulaştı.

Bankacılar yabancı yatırımcı eksikliğinde TL'nin seyrini görmek için daha çok lokallerin döviz tevdiat hesaplarında (DTH) yapacakları işlemlere daha çok bakıyorlar.

Öne Çıkanlar