Dolarda Merkez Bankası'nın 'çekirdek enflasyon' açıklamasının etkisi sürüyor

Dolarda Merkez Bankası'nın 'çekirdek enflasyon' açıklamasının etkisi sürüyor
Haftaya 8,30'un altında başlayan dolar/TL, Merkez Bankası'nın söylem değişikliğine giderek faiz indirimi sinyali vermesiyle dün sert yükselerek 8,48'i görmüştü. Kur bu sabah 8,50'yi aştı.

ARTI GERÇEK - Dolar/TL, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun çekirdek enflasyon vurgusu ve doların küresel piyasalarda güçlenmesiyle beraber 8,50’nin üzerini gördü.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, son beş günde yüzde 0,49 yükselerek 1.147 seviyesine tırmanırken çarşamba günü gelişen piyasa para birimlerinin genelinde bir gerileme görüldü. Türk lirası, dünden beri yüzde 1,70’ten fazla düşüşle en fazla değer kaybeden ikinci gelişen ülke para birimi olurken Brezilya reali son iki günde en fazla değer kaybeden gelişen ülke para birimi oldu.

Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS) 368 baz puan seviyesine yükselirken, iki 2 yıl vadeli gösterge tahvil faizi yüzde 18,23 civarında seyrediyor.

FAİZ İNDİRİMİ HAZIRLIKLARI BAŞLADI

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, TCMB’de faiz indirimi hazırlıklarının hızlandığını belirterek eylül ayında doğrudan bir faiz indiriminin olabileceğini söyledi.

Başkanın çekirdek enflasyon ile ilgili açıklamalarını politika faizi artışı gereğini ortadan kaldırmak olarak okuduğunu belirten Bürümcekçi, "Eylül ayı PPK toplantısına doğrudan faiz indiriminin başlatılması olarak yansıyabilir ve/veya para politikası duruşuna ilişkin mesaj cümleleri konuşmadaki çekirdek enflasyon odağına uygun şekilde değiştirilerek bir sonraki toplantıda indirimlerin başlamasının önünü açılabilir" dedi.

FAİZ İNDİRİMİ İHTİMALİ FİYATLANIYOR

Bir bankacı Reuters'a yaptığı açıklamada, TCMB’nin 23 Eylül’deki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz indirimine gidilebileceğinin aniden fiyatlanmaya başladığını ve TCMB’nin değiştirdiği enflasyon-para politikası tepkisi esaslarının ayrıntıları belli olmadığı için, TCMB’nin hangi çekirdek enflasyon göstergesini izleyeceği hakkında daha net bir açıklama yapana kadar TL üzerindeki baskının sürebileceğini belirtti.

Kavcıoğlu’nun açıklamalarından önce Reuters anketinde oluşan beklentiler eylülden ziyade kasım veya aralık aylarında faiz indirimi için ancak sınırlı bir alan oluşacağı yönündeydi.

Yurtiçinde yüzde 19’un üzerindeki yüksek enflasyona rağmen TCMB’nin daha düşük olan çekirdek enflasyona odaklanması endişeleri etkili olurken, yurtdışında (Avrupa Merkez Bankası) ECB’nin bugün 15:45’te açıklayacağı para politikası kararı euronun ve dolayısıyla doların seyri açısından izlenecek.

AVRUPA İZLENİYOR

ECB’nin aylık varlık alımlarını azaltmaya başlayacağına yönelik bir sinyal vermesi, ancak salgın hastalığın etkilerinden hâlâ toparlanmakta olan ekonomiye verdiği desteği uzun süre devam ettireceğine vurgu yapması bekleniyor.

Reuters anketine göre, ECB’nin yılın son üç ayı içinde salgın döneminde başlattığı aylık tahvil alımlarının 80 milyar eurodan 60 veya 70 milyar euro aralığına indireceği tahmin ediliyor. Katılımcıların sınırlı bir kısmı ise alımların azaltılma kararının bugün açıklanacağını düşünüyor.

Küresel piyasalara bakıldığında Asya borsaları dünyanın büyük ekonomilerinin yavaşlayacağı ve merkez bankalarının ekonomiye verdikleri destekleri azaltacağı endişeleriyle gerilerken dolar bir haftanın zirvesine yakın seyir izledi.

Art arda üç gündür yükselen dolar endeksi 92.719 ile dün akşama kıyasla yatay seyretti. 

MERKEZ BANKASI ENFLASYONDA ODAĞI MANŞETTEN ÇEKİRDEĞE ÇEVİRDİ

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası ekonomi toplantısında yaptığı konuşmada Merkez Bankası’nın odağını manşet enflasyondan çekirdek enflasyona çevirdiğini belirtti.

"Küresel merkez bankacılığında, para politikası duruşu belirlenirken, para politikasının etkisi dışında olan kısa vadeli arızi unsurlardan arındırılmış çekirdek enflasyon göstergeleri esas alınır" diyen Kavcıoğlu, salgının getirdiği olağanüstü koşulların çekirdek enflasyonun önemini artırdığını vurguladı.

Kavcıoğlu, Kısa vadede enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurların etkisini yitireceğini ve son çeyrekte enflasyonun düşüş eğilimine gireceğini düşündüklerini ve gıda dışı enflasyonun yılın geri kalanında da manşet enflasyonun altında kalmaya devam etmesini beklediklerini söyledi.

Öte yandan eski Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean- Claude Trichet, ABD ve AB’nin şu anda farklı dünyalarda yaşadıklarının altını çizerken, Avrupa’da çekirdek enflasyonun panik yaratacak bir durumda olmadığını söyledi.

Trichet’in söyleşisinde öne çıkanlar şunlar oldu:

"ABD ve Avrupa olarak şu an farklı dünyalarda yaşıyoruz. ABD tarafında her ay belli sabit bir miktarda varlık alımı yapma sözü verildi. O sebepten ötürü tahvil alımının azaltması orada bir şey ifade ediyor. Ancak Avrupa’da esneklik var. Merkez Bankası her zaman varlık alımını hızını arttırma ya da azaltma haklı tutuyor. Geçmişte kendi varlık alımları hızını uyguladılar. Belki şimdi bir şöyle diyebilirler bir süre varlık alımlarında hızlanma yaşadık, şimdi önceki seviyelere gidebiliriz. Hatta biraz azaltma bile yapabiliriz dediler. ECB İcra Kurulu varlık alımlarını bu şekilde alıyor. AB ve ABD’yi kıyaslayacaksanız yüzde 3’lük bir enflasyon var. Ancak çekirdek enflasyon yüzde 1,6 geldi. ABD ile kıyasladığımız zaman ABD’deki enflasyon yaklaşık yüzde 4,5 gibiydi. Bu ikisini kesinlikle kıyaslayabileceğimizi düşünmüyorum."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar