Doları 7 TL'nin altında tutmanın maliyeti 27,5 milyar dolar

Doları 7 TL'nin altında tutmanın maliyeti 27,5 milyar dolar
Dün kısa bir süre 7 lirayı geçen dolar bugün 6,98 seviyelerinde... Mahfi Eğilmez, doları 7 TL'nin altında tutmak için rezervlerden 27,5 milyar dolar harcandığını ifade etti.

ARTI GERÇEK - Dün 7 TL'yi test eden ve günü 6,98 seviyesinden tamamlayan dolar bugün güne yatay seyirle başladı. Dün gün boyu 6,99'da seyreden, akşam saatlerinde 7,00'yi test eden dolar bu sabah 6,98 seviyelerinde...

Risk iştahındaki azalma ve koronavirüs salgınına dair gelişmeler TL ve birçok gelişmekte olan para birimleri üzerinde baskı yapmaya devam ediyor.

Kamu bankalarının Türk Lirası lehine aldığı güçlü pozisyona rağmen dolar dün 7 TL sınırını aştı. Merkez Bankası’nın kısa vadeli swap pozisyonları da döviz kurlarındaki yükselişin önüne geçemedi.

İktisatçı ve Hazine eski Müsteşarı Mahfi Eğilmez, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Dolar kurunu 7 TL’de tutmak için harcanan çaba, zaman ve doları düşününce insan üzülüyor gerçekten. Doları 7’nin altında tutmak için harcanan dolar miktarını biliyor musunuz? 27,5 milyar dolar. Rezervlerden gitti" değerlendirmesi yaptı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) günlük olarak yayınladığı gösterge niteliğindeki döviz kurlarında dolar, dün ilk kez 7,0111 lira olarak gösterildi. Serbest piyasada ise dolar 7,0030 liraya, euro ise 7,6208 liraya kadar yükseldi. Dolar günü 7,0000 liradan, euro ise 7,5940 liradan tamamladı.

Sermaye çıkışlarına rağmen TL'nin performansını korumak için kamunun artan döviz arzının bir yandan TL'nin kayıplarını sınırladığı diğer yandan Merkez Bankası'nın rezervlerini erittiği belirtiliyor. Merkez Bankası'nın toplam rezervleri şubat ayı sonundan bu yana 20 milyar dolara yakın düşüş kaydetti.

MERKEZ BANKASI GÜNDE YAKLAŞIK 440 MİLYON DOLAR REZERV KAYBEDİYOR

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, Kanada merkezli yatırım bankası TD Securities'in hazırladığı raporda Merkez Bankası'nın net rezervlerinin azaldığına dikkat çekilerek, swap işlemlerinin rezervdeki erimeyi örttüğüne işaret edildi.

Raporda günde yaklaşık 440 milyon dolar rezerv kaybeden Merkez Bankası'nın temmuz başında altın hariç brüt döviz rezervlerinin tükeneceği öngörüldü. Raporda, "Eylül ayının üçüncü haftasına kadar altın dahil tüm rezervlerini de tüketeceğini tahmin ediyoruz" denildi.

PİYASALAR TARAFINDAN FED'İN KARARI TAKİP EDİLİYOR

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu akşam TSİ 21.00'de açıklayacağı faiz kararı ve sonrasında Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarına odaklanmış durumda.

Dün satıcılı kapatan ABD borsalarının ardından bu sabah ABD vadelilerinde yüzde 1'e yakın artılar söz konusu. Asya borsalarında ise Japonya kapalı, Çin borsaları ise ABD vadelilerinin etkisiyle hafif artıda. 

Piyasalarda beklenti faizlerde değişiklik olmayacağı yönünde bir beklenti oluşurken; faiz kararından çok Powell'ın açıklamaları merak ediliyor. 

FITCH İTALYA'NIN KREDİ NOTUNU İNDİRDİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, İtalya'nın kredi notunu BBB- seviyesini indirdi ve yapılan not indiriminin koronavirüs salgınının İtalya ekonomisine ciddi etkisini yansıttığı kaydetti.

İtalya Ekonomi Bakanı Roberto Gualtieri, Fitch'in not indirimi kararının Avrupa Birliği ve Avrupa Merkez Bankası tarafından alınmış önemli ekonomik kararları hesaba katmadığını savundu.

PETROL FİYATLARI SERT DÜŞÜŞTEN SONRA BUGÜN TOPARLANIYOR

Petrol fiyatları, tekrar negatif fiyatların görüleceği endişesi ile yatırımcıların ve büyük bir fonun Haziran vadeli kontrattan çıkması sonucu son iki günde değerinin dörtte birinden fazlasını kaybettikten sonra yükseldi.

ABD ham petrolü yüzde 10'un üzerinde değerlenirken haziran vadede 13 dolara çıktı. Brent petrol ise yeniden 20 doları aşarak 21 dolar düzeyine tırmandı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar