Donarak ölen mültecilere ilişkin HDP'den açıklama: İnsanlığın utancı

Donarak ölen mültecilere ilişkin HDP'den açıklama: İnsanlığın utancı
‘İran ve Türkiye hükümetlerinin doğru politikalar üretmeyerek dolaylı biçimde desteklediği insan ticareti şebekelerinin çökertilmesi öncelikli bir mesele olarak karşımızda durmaktadır.’

ARTI GERÇEK-Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van’da donarak hayatını kaybeden 13 mülteciye ilişkin açıklama yaptı. Söz konusu ölümlerden İran ve Türkiye hükümetlerini sorumlu tutan HDP, mültecilerin donarak yaşamını yitirmesini "insanlığın utancı" olarak niteledi.

İran sınırından Türkiye'ye geçen 13 mülteci, Van’ın Çaldıran İlçesinde tipiye yakalandıkları dağda donarak yaşamlarını yitirmişti. Donarak hayatını kaybeden 13 kişi, Türkiye-İran sınırındaki Çaldıran Sarıçimen Mahallesi’nde bulunmuştu. HDP,  "13 mültecinin donarak yaşamını yitirmesi insanlığın utancı olarak hatırlanacaktır" başlıklı bir açıklama yaparak İran Türkiye sınırında mültecilerin yaşadıkları trajedelere ilişkin bir çağrıda bulundu.

‘VAN, İRAN ÜZERİNDEN MÜLTECİ GEÇİŞLERİNİN KORİDORU YAPILDI’

"Son derece tehlikeli hava şartlarında ve coğrafi koşullarda, her türlü riski göze alarak göç yollarında hayatlarını kaybedenlerin sayısı günden güne artmaktadır. Ne yazık ki insani krize dönüşen bu sorunun çözümüne dair uluslararası toplumun duyarlılık göstermemesi, küresel çapta yasa dışı insan ticaretini büyütmektedir" denilen açıklamada, İran üzerinden mülteci geçişlerinin ana koridorlarından biri haline getirilen kentlerden birinin de Van olduğu belirtildi.

Sadece son 6 ayda 100’e yakın mültecinin boğularak, donarak ya da trafik kazalarında yaşamını yitirdiği hatırlatılarak, "Bugün basına yansıyan haberlere göre de İran sınırından Van’a giren ve donarak hayatını kaybeden 13 mültecinin cenazeleri Çaldıran’da bulunmuştur" diye aktarıldı.

 ‘ÖLÜMLERDE BİRİNCİL SORUMLUSU İRAN VE TÜRKİYE HÜKÜMETLERİ’

"13 mültecinin Çaldıran’da donarak yaşamını yitirmesi önceki trajediler gibi insanlığın utancı olarak hatırlanacaktır" denilen açıklamada şunlar kaydedildi: "Çaresiz insanları dağlarda ölüme sürükleyen, karayollarında, göllerde, denizlerde katleden insan tacirlerinin devletten ya da devlet imkanlarını kullanan kişilerden destek almaksızın bu kadar pervasızca şebekeler oluşturması mümkün değildir. Bu insanların yaşamlarını kaybetmelerinde İran ve Türkiye hükümetlerinin sorumluluğu birincildir."

‘BM İNİSİYATİF ALMALI’

"Ayrıca başta Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği olmak üzere ilgili tüm uluslararası kurumlar ve uluslararası toplum, Türkiye-İran Sınırında yaşanan trajedilerin önlenmesinde inisiyatif alabilmelidir" ifadelerine yer verilen açıklama şu çağrıyla sonlandı:

"İran ve Türkiye hükümetlerinin doğru politikalar üretmeyerek dolaylı biçimde desteklediği insan ticareti şebekelerinin çökertilmesi son derece kritik ve öncelikli bir mesele olarak karşımızda durmaktadır. Mültecilerin katledilmesinde sorumluluğu bulunan şebekelerin ortaya çıkarılması için vakit kaybetmeksizin soruşturma başlatılmalıdır.

HDP olarak İran ve Türkiye hükümetlerini insanlık onurunu ve insan haklarını esas alan politikalar doğrultusunda çözüm üretmeye çağırıyoruz."


Foto: Mezopotamya Ajansı

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar