Döviz hesaplarında Rusya etkisi hissedildi, mevduatlar 240,6 milyar dolara yükseldi

Döviz hesaplarında Rusya etkisi hissedildi, mevduatlar 240,6 milyar dolara yükseldi
Bankalardaki yabancı para mevduatlar 26 Temmuz ile 4 Ağustos tarihleri arasında 8,2 milyar dolar arttı. Artışta Rusya'nın Akkuyu için gönderdiği paranın etkili olduğu tahmin ediliyor.

29 Temmuz Cuma günü Bloomberg'in yayımladığı "Rusya 20 milyar dolarlık Akkuyu için Türkiye’ye para gönderiyor" başlıklı haberin ardından gözlerin çevrildiği bankalardaki döviz cinsi hesaplarda hareketlilik devam ediyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 26 Temmuz tarihinde 232,4 milyar dolar olan bankalardaki yabancı para mevduat miktarı 4 Ağustos’ta 240,6 milyar dolara yükseldi.

Bankalardaki yabancı para mevduatta 7 günlük artış 8,2 milyar dolara yükseldi. Sozcu.com.tr geçen haftaki haberinde 26-29 Temmuz arasında bankalardaki döviz hesaplarında 3,8 milyar dolarlık artış olduğunu aktarmıştı.

Bu hareketlerin bir kısmı euro/dolar ve ons altının dolar karşılığındaki değişimlerden kaynaklanırken, harekette Rusya’nın Akkuyu için gönderdiği dövizin etkili olduğu tahmin ediliyor.

Bankaların yabancı para kredi hacminde de geçen hafta dikkat çeken bir dalgalanma yaşandı. 25 Temmuz'da 142,1 milyar dolar olan döviz cinsi kredi hacmi, 26 Temmuz'da yaklaşık 3,6 milyar dolarlık düşüşle 138,5 dolara geriledikten sonra 27 Temmuz'da 3,3 milyar dolarlık artışla 141,8 milyar dolara yükselmişti.

15 MİLYAR DOLAR İDDİASI

Bloomberg’den Fırat Kozok’un üst düzey yetkililere dayandırdığı 29 Temmuz tarihli haberde, Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu'nun (Rosatom), halihazırda yapılacak ödemeler ve önümüzdeki iki yılda yapılacak harcamalar için yaklaşık 15 milyar dolarlık tutarı geçen haftadan beri parçalar halinde Türkiye'ye aktarmakta olduğu belirtilmişti.

Yetkililerden biri, Putin'in tahıl koridorundaki arabulucu rolü nedeniyle Erdoğan'a bir jest yapmak için süreçte rol aldığını ifade etmişti.

Haberde ayrıca, "Diğer yetkililerin verdiği bilgiye göre, söz konusu paranın 5 milyar dolarlık bölümü geçtiğimiz hafta Türkiye'ye ulaştı. Bu hafta sonuna kadar 5 milyar dolarlık ikinci bölümün de ulaşması bekleniyor. Son bölüm ise önümüzdeki hafta Türkiye'de olacak. Rosatom, gelen paranın bir bölümünü vadesi gelen ödemeleri için kullanacak, geri kalanını da iki yıl boyunca Türkiye'de tutacak" ifadeleri yer almıştı.

Rusya'nın söz konusu parayı hangi yolla ve hangi para birimi cinsinden Türkiye'ye göndereceğine dair bir bilgi ise kamuoyuna yansımadı.

Bu haberle aynı gün, projenin inşaat aşamasında yer alan IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. şirketinin sözleşmesinin Rus Rosatom tarafından feshedildiğinin ortaya çıkması da iki gelişmenin birbiriyle ilişkili olup olmadığı sorularının gündeme gelmesine neden olmuştu.

DOLAR 18 TL SEVİYESİNE YAKIN SEYREDİYOR

Rusya'nın para gönderdiğine ilişkin haberle geçen hafta 29 Temmuz'da 17,90'dan 17,70'lere sert gerileme yaşayan dolar kuru, hızla tekrar aynı seviyeye gelmişti. Geçen hafta 18,04 seviyesini gören kur bugün 17,96 civarında hareket ediyor.

Yüksek cari açık, yüksek enflasyon ve düşük faiz ortamında TL hızla değer kaybederken, hükümet seçim öncesinde yurt dışından para girişiyle ekonomiyi idare etmeyi hedefliyor

REZERVLERDE 2,9 MİLYAR DOLARLIK ARTIŞ

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), küresel resesyon endişelerinin büyük merkez bankalarının faiz artırımlarını sınırlayabileceğine yönelik beklentiler, emtia fiyatlarındaki gerileme ve Rusya’dan Türkiye'ye olan kaynak akışının etkisiyle iki ayı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi.

Türkiye'nin 5 yıllık CDS'i dün günü 24 baz puan düşerek 711 baz puanda bitirdi. Gelişmekte olan piyasalar ortalama CDS'inin dün 9 baz puan düşerek 308 baz puana geriledi.

HSBC Portföy’ün bugünkü yatırım bülteninde, "Merkez Bankası verileri bankaların TCMB ile yaptığı toplam swap miktarının 29 Temmuz ile biten haftada 2 milyar dolara yakın arttıktan sonra dün dahil son altı iş gününde 2,6 milyar dolar yükseldiğine işaret ediyor" denildi.

Başekonomist İbrahim Aksoy imzalı bültende, "Rosatom'un getirdiği iddia edilen dövizin Türk bankacılık sisteminde mevduat olarak tutulduğu ve bu tutarın bir kısmının bankalar tarafından Merkez Bankası ile swap yapılıyor olabileceği görüşündeyiz. Brüt rezervlerde 29 Temmuz ile biten haftada görülen 2,9 milyar dolar artış sonrasında geçen hafta da rezervlerde benzer bir yükseliş olabileceğini değerlendiriyoruz" ifadeleri yer aldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar