Dr. Fauci: Er ya da geç üçüncü aşıyı olacaksınız

Dr. Fauci: Er ya da geç üçüncü aşıyı olacaksınız
Dr. Fauci, Moderna ve Pfizer, ilk aşılarının üzerinden en az altı ay geçtikten sonra üçüncü doz denemelerinden olumlu veriler aldıklarını bildirdi.

Amerikan "Gıda ve İlaç İdaresi ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin bu hafta içinde bu hafta bağışıklığı baskılanmış bireyler için güçlendirici aşılara yeşil ışık yakmaları bekleniyor. Veriler, bu insanların orijinal aşılarıyla tam korumaya ulaşamayacaklarını gösteren kanıtlar sunucunca üçüncü aşı gündeme geldi.

Ancak bu genişletilmiş karar şu an için yalnızca bu çok dar grup için geçerli olacak. Mevcut veriler, Amerikalıların geri kalanı için, izin verilen üç aşının tamamının, ilk aşılamadan en az altı ay sonra - muhtemelen daha da uzun - iyi koruma sağladığını gösteriyor.

Perşembe günkü Beyaz Saray basın brifinginde konuşan Dr. Anthony Fauci, "Er ya da geç, korumanın dayanıklılığı için bir güçlendiriciye ihtiyacınız olacağına inanıyoruz. Bağışıklığı baskılanmayan yaşlı veya yaşlı olmayan diğerlerinin şu anda güçlendirici bir aşıya ihtiyacı olduğuna inanmıyoruz" dedi. Fauci, bu değerlendirmeyi günden güne, haftadan haftaya yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Aşı uzmanları, mevcut COVID-19 aşılarının sağladığı korumanın zamanla biraz azalmasının beklendiğini söyledi. Bu arada, Delta varyantının genel aşı etkinliğini biraz azaltması bekleniyor. Hem Moderna hem de Pfizer'den yöneticiler, eninde sonunda takviye dozlarına ihtiyaç duyulacağını söylediler.

Moderna ve Pfizer, ilk aşılarının üzerinden en az altı ay geçtikten sonra üçüncü dozu olan gönüllüleri izlemeye devam ettiklerini ve üçüncü aşama denemelerinden olumlu veriler aldıklarını bildirdi. Moderna, aşısının altı ay sonra semptomatik hastalığa karşı %93 daha etkili olduğunu söylerken, Pfizer, her iki çalışmanın da Delta varyantının ortaya çıkmasından önce biraz farklı kriterlerle yürütülmesine rağmen, etkinlikte %84'e düştüğünü bildirdi.

Mayo Clinic'ten bağımsız bir araştırma, Pfizer bağışıklığının Moderna bağışıklığından daha hızlı zayıflayabileceğini ima etse de, uzmanlar bunu kesin olarak söylemek için çok erken olduğunu söyledi.

Bu arada Johnson & Johnson, tek aşı aşısı için henüz altı aylık verileri rapor etmedi. Ancak şirket, sekiz aya kadar güçlü bir bağışıklık sistemi tepkisi gösteren umut verici laboratuvar verilerini yayınladı.

Öne Çıkanlar