Dr. İlke Toygür: Osman Kavala serbest bırakılmazsa ihlal prosedürü başlayabilir

Dr. İlke Toygür: Osman Kavala serbest bırakılmazsa ihlal prosedürü başlayabilir
Artı Gerçek TV’nin YouTube kanalında gazeteci Ayşegül Karakülhancı’nın hazırlayıp sunduğu 'Avrupa'dan Anlatıyorum' programının bu haftaki konuğu AB uzmanı Dr. İlke Toygür oldu.

ARTI GERÇEK-  Merkezi Berlin'de bulunan Alman Güvenlik ve Politika Vakfı (SWP) Uygulamalı Türkiye Çalışmaları Merkezi Uzmanı Dr. İlke Toygür, Artı Gerçek TV’de yayınlanan "Avrupa'dan Anla+ıyorum" programında gazeteci Ayşegül Karakülhancı'nın hakkında sorularını yanıtladı. Dr. Toygür Avrupa Komisyonu'nun Osman Kavala konusunda ilerleyeceği yol haritasının ne olabileceğini anlattı. İlke Toygür, Komisyon'un Türkiye hakkında verebileceği olası bir ihlal kararının prosedürünün ne olabileceğini kestirmenin güç olduğunu çünkü Avrupa Komisyonu'nun tarihinde üye herhangi bir ülke hakkında böyle bir süreç yaşanmadığını ifade etti.

Toygür, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş tarihinden bu yana Batı'ya entegre olduğunu ve BAtı'nın NATO gibi Avrupa Komisyonu gibi krumlara üye olduğunu ancak AKP hükümetinin özellikle son yıllarda üyesi olduğu kurumların kararlarını tanımamasının, taraf olduğu anlaşma ve sözleşmeleri ihalal etmesinin anlaşılmasının güç olduğunu ifade etti.

Almanya'nın yeni kurulan kaolisyon hükümeti ile Türkiye ilişkilerini de değerlendiren Toygür, Almanya koalisyon sözleşmesinde Türkiye'nin adı AB'ne aday ülke diye değil de işbirliği yapılacak bir ülke diye geçtine işaret ett. Ancak Almanya'nın yeni hüükümetinin de Türkiye'yi kapalı kapılar arkasında batı ittifakı içerisinde tutmak için gayret göstereceğine inandığını belirtti.

'2022 YILINDA AB VE NATO İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR YIL'

AB gibi normatif bir gücün üçüncü ülkelerde hukukun üstünlüğü ve demokrasinin ilkelerinden ödün vermemesi gerektiğini ifade etti. Böylece ilişkide olduğu ülkelerin daha tahmin edilebilir bir siyasete sahip olacağını bunn-un da AB'nin kendisinin yararına olduğunu söyledi.

AB'nin de kendi içinde demokrasi sorunu olduğunu söyleyen Toygür önümüzdeki dönemde Merkel'in izlediği pragmatist politikaları bir kenara bırakıp bu sorunu çözmeye yönelik adımlar atması gerektiğini ifade etti.

2022 yılı özellikle AB için güvenlik ve dış politika konusunda önemli bir yıl olduğunu vurgulayan İlke Toygür, AB stratejik bir pusula yapma evresinde olduğuna dikkat çekti. 2022 yılının Ocak ayında AB dönem başkanlığı Fransaya geçecek ve Fransa başkanlığında bir savunma zirvesi yapılacak. Burada Dr. Toygür "Bu zirve AB'nin 21. yy'da yükselen global rekabetler çerçevesinde bir aktör olarak nerede duracağı konusunda bir zirve olacak. Bu, hem kendi içinde çok önemli hem de Türkiye'deki karar alıcıların dikkatle izlemesi gereken bir egzersiz olacak diye düşünüyorum" dedi.

Toygür, aynı şekilde NATO da böyle bir tartışma planladğını belirtti. NATO'nun 'Stratejik Konsept' dediği bir konsept geliştirmeye çalıştığını, 2022 yılında Madrid'de yapılacak bu zirvenin de son derece önemli olduğunu vurguladı.

Öne Çıkanlar