Dr. Samet Mengüç: İmamoğlu'nun paylaştığı veriler gerçek

Dr. Samet Mengüç: İmamoğlu'nun paylaştığı veriler gerçek
‘Bir tarafta toplam vaka sayısının 400 bin olduğunu açıklıyorsunuz, bir taraftan da 4 milyon insanın bağışık olduğunu söylüyorsunuz. Sakladıkları bilgileri kendi açıklamaları ele veriyor.’

Yağmur KAYA


ARTI GERÇEK- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüsü Dr. Samet Mengüç, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun paylaştığı verilerin doğru olduğunu söyledi.

Dr. Samet Mengüç, HDP İstanbul İl Örgütü'nde pandemi gündemine ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, "Yoksul ve kalabalık ortamlarda yaşayan temaslı veya şüpheliler kamu kuruluşlarında izolasyon mekanizmaları ile istihdam edilmeli ve her türlü ihtiyaçları kamu tarafından karşılanmalıdır" denildi.

‘İMAMOĞLU’NUN AÇIKLADIĞI VERİLER GERÇEK VERİLER’

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun ‘bulaşıcı hastalık’ nedeniyle İstanbul'da dün 186 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Dr. Samet Mengüç, İmamoğlu'nun paylaştığı bu veriye dikkat çekerek "Gerçek verileri paylaşmamak siz pandemiyle mücadele etmiyorsunuz anlamına geliyor. Pandemiyle mücadelede ana kurallarından birisi, ne ile mücadele edeceğinizi bileceksiniz. Hangi atmosferde olduğunuzu bileceksiniz. Bunları da bize sağlayan verilerdir. Hükümet başından beri pandemiyi fırsat bildiği için burada bir başarı hikayesi yazmayı başlangıçta kararlaştırdı. Sayın İmamoğlu'nun açıklamış olduğu veriler gerçek veriler" dedi.

‘SAKLADIKLARI BİLGİLERİ KENDİ AÇIKLAMALARI ELE VERİYOR’

"Sağlık Bakanı geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada İstanbul nüfusunun yüzde 25'i bağışık olduğunu söyledi" hatırlatmasını yapan Dr. Mengüç, "Siz bir tarafta toplam vaka sayısını 400 bin olduğunu açıklıyorsunuz, bir taraftan da 4 milyon insanın bağışık olduğunu söylüyorsunuz. Sakladıkları bilgileri kendi açıklamaları ele veriyor" diye ekledi.

‘VERİLER NET ORTAYA KONSUN’

Pandemiyle mücadele bir bütünlük arz ettiğinin altını çizen Mengüç, şunları söyledi:

"Nüfus hareketleri minimuma indirilmesi gerekiyor. Yoksa pandemiyle baş etmek mümkün değildir. Sadece tıbbi müdahale yeterli değildir. En önemli şey şu; verileri siz toplumla paylaştığınızda, bilimsel olarak kapanmaya gidebilirsiniz. Ama bu verilerin çok net ortada olması lazım. Pansuman mahiyetindeki yaklaşımlar pandemiyle mücadelede yeterli değildir. Zorunlu istihdam, zorunlu üretim yani insan ihtiyaçlarına yönelik yerleri açık tutarsınız diğerlerini bir süreliğine kapatırsınız."

‘VERİLER BİLİM DÜNYASINDA GİZLİ TUTULMUŞ:

HDP Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüsü Dr. Mengüç'ün basın açıklamasından satır başları şöyle:

"Pandemi ile mücadele; ciddiyet, sorumluluk ve ekonomik düzenlemeler ister. Türkiye de başlangıçta tercih edilen 'Sürü Bağışıklığı' stratejisi gereğince veriler kamuoyundan ve bilim dünyasından gizli tutulmuş, alınması gereken tıbbi, sosyal ve ekonomik önlemler alınmamış ve pandemi ile mücadele daha başlangıçta başarısızlığa mahkum edilmiştir.

Yaygın hasta sayısı ve ölümler sürpriz değil göz göre göre gelmiştir, artmaya devam etmektedir ve ne yazık ki bütün bu olumsuzluklar bilinçli bir tercihin kaçınılmaz sonucudur. Peki pandemi de yaşanan bu durumun bir sorumlusu yok mu? Tek sorumlusu "Sürü Bağışıklığını" tercih eden ve pandemi ile mücadelede gelinen noktada başarısız olan mevcut hükümet ve Sağlık Bakanlığı'dır."
‘ACİL VE RADİKAL ÖNLEMLER ALINMALI’

Acilen alınması gereken tedbirler ve yapılması gerekenler:                              

1- Pandemi ile mücadele tıbbi, sosyal ve ekonomik önlemlerle birlikte ele alınmalı, bu yönde kamuoyuna bilgilendirme yapılmalıdır. Sürü Bağışıklığından vazgeçildiği, insan ve toplum sağlığını her şeyin üstünde tutan bir strateji ye geçildiği kamuoyuna bildirilmeli.

2- Pandemi  ile mücadeleye kamusal ve özel tüm kurumların (TTB, sağlık sendikaları, belediyeler, üniversiteler) müdahil olması sağlanmalıdır.

3- İnsan hareketleri ve yer değiştirmeler (Şehirlerarası, şehir içi günlük yoğun yer değiştirmeler) en aza indirilmeli, toplu ulaşım da hızla düzenlemeler yapılmalı, yoğun nüfus hareketleri olan alışveriş ve iş mekânları minimum kapasiteye indirilmeli hatta zorunlu üretim dışındaki tüm çalışma ortamları kapatılmalıdır.                                

4- Sağlık alt yapısı güçlendirilerek, ihtiyaç duyulan oranda sağlık çalışanı istihdamı hızla sağlanmalıdır. Sağlık çalışanlarının kişisel korunmaları eksiksiz sağlanmalı, çalışma koşulları ve çalışma süreleri yeniden düzenlenmelidir.        

5- Tüm toplum hızla test kontrolünden geçirilmeli, karantina ve izolasyon eksiksiz uygulanmalıdır.

6- Yoksul ve kalabalık ortamlarda yaşayan temaslı veya şüpheliler kamu kuruluşlarında izolasyon mekanizmaları ile istihdam edilmeli ve her türlü ihtiyaçları kamu tarafından karşılanmalıdır.

7- Gıda, beslenme ve barınma ihtiyacı olan tüm insanların ihtiyaçları devlet tarafından karşılanmalıdır.

8- Kamu özel ayırmaksızın tüm medya araçları, pandemi ile mücadele konusunda toplumu bilgilendiren yayınlar ve programlar yapmalıdır.

9- Mevcut durum bilimsel yaklaşımlarla derhal tespit edilmeli ve tüm veriler aralıksız olarak güncellenerek kamuoyu ile paylaşılmalıdır."

HDP SAĞLIK KOMİSYONU'NDAN BAKAN KOCA VE HÜKÜMETE İSTİFA ÇAĞRISI 

Dr. Mengüç, pandeminin, eşitsizlikleri, adaletsizlikleri, doğanın sınırsız tahribatına dayalı mevcut dünya düzeninin yarattığı yoksullaşmayı ve bundan sonrada benzer süreçler yaşayacağımızı somut bir şekilde tüm insanlığa gösterdiğini belirtirken, orta ve uzun vadede yapılması gerekenleri ise şöyle açıkladı:

1- Öncelikle Sağlık Bakanı ve hükümet şimdiye kadar yürüttükleri pandemi ile mücadele stratejilerinin yanlış olduğunu kabul etmeli, toplumdan özür dilemeli ve istifa etmelidir.                                           

2- Pandemi ile mücadeleye insan ve toplum sağlığını yaşam hakkı çerçevesinde ele alan bir strateji ile başlanmalıdır.

3- Genel bütçe den sağlığa ve pandemi ile mücadeleye ciddi bir pay ayrılmalı ya da ek bütçe hazırlanmalıdır. Ülkenin tüm ekonomik gücü pandemi ile mücadelede seferber edilmelidir. Kapitalist acımasız neoliberal  ekonomik politikalar terkedilmelidir.

4- Kamu Özel Ortaklığına dayalı başta Şehir Hastaneleri olmak üzere tüm projelerin antlaşmaları iptal edilmeli ve kamulaştırılmalıdır.

5- Pandeminin ana kaynaklarından olan ve gelecekte de pandemilere yol açacak olan ekolojik tahribatlardan vazgeçilmeli bu tür projeler derhal durdurulmalıdır.

6- Aşı üretim çalışmalarına ülke olarak müdahil olmalıyız. Ayrıca ilaç ve aşı üretimi için çalışmalara biran önce başlanmalıdır. 

7- Toplum yeni bir yaşam düzeninin kaçınılmaz olduğu yönünde hızla bilgilendirilmeli, Milli Eğitim Politikaları bu nedenle yeniden yapılandırılmalıdır.                                                        

Bunların hepsi güzel de 'ekonomik kaynak nereden' sorusu akla gelebilir.                                                        

Ülke olarak bunları yapmayı önünüze koyduğunuz da kaynakların nereden sağlanabileceği çok net görülecektir. Örneğin Cumhurbaşkanının kişisel harcama bütçesi ya da sermayeye konacak gelir vergisi kalemi bile tüm bunları karşılayacak kaynağı sağlayabilir. 

Halkaların Demokratik Partisi olarak asıl amacımız; insan, doğa birlikteliğini kabullenen, eşitsizliklerin, haksızlıkların, adaletsizliklerin olmadığı, paylaşımcı, dayanışmacı, kolektif ve barış içinde yeni bir dünya düzenidir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar