Dünya Sağlık Örgütü'nden korkutan Omicron açıklaması: Risk çok yüksek

Dünya Sağlık Örgütü'nden korkutan Omicron açıklaması: Risk çok yüksek
WHO, 'Omicron bağlantılı genel risk çok yüksek' ifadeleri kullanılırken, 'Varyantın özelliklerine bağlı olarak, gelecekte ağır sonuçları olacak yeni Covid-19 dalgaları yaşanabilir' denildi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Güney Afrika'da ilk kez görüldükten sonra pek çok ülkede tespit edilen yeni mutasyonun küresel yayılma olasılığının yüksek olduğu kaydedilirken, bu durumun Covid-19 vaka sayılarında dünya genelinde bir artışa neden olabileceğine dikkat çekildi. WHO, 194 üye ülkesine çağrıda bulunurak, mutasyonun yayılmasını engellemeye yönelik planlarını uygulamaya geçirip, sağlık sistemlerini korumaları konusunda uyardı.

WHO açıklamasında, "Omicron bağlantılı genel risk çok yüksek" ifadeleri kullanılırken, "Varyantın özelliklerine bağlı olarak, gelecekte ağır sonuçları olacak yeni Covid-19 dalgaları yaşanabilir" denildi.

"Omicron'un çivili proteininde daha önceden görülmemiş sayıda mutasyon var" diyen WHO, "Bunlardan bazıları pandeminin gidişatı üzerindeki potansiyel etkileri nedeniyle endişe verici" ifadelerini kullandı. WHO, "Genel olarak bakıldığında, Omicron'un bağışıklık sisteminden kaçma potansiyelinin büyüklüğü konusunda önemli belirsizlikler söz konusu" uyarısında bulundu.

Duvar'da yer alan haberde WHO, aşılı kişiler arasında 'küçük ve öngörülebilir bir oranda' Omicron enfeksiyonunun beklendiğini belirtirken, "Omicron'un hem aşıdan hem de geçmiş hastalığın sağladığı bağışıklıktan potansiyel olarak ne kadar kaçtığını anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.

WHO, varyantın yayılma hızının anlaşılabilmesi için üye ülkelere ilk Omicron vakalarını ve test yapılan örneklere oranını raporlama çağrısında bulundu. WHO, yüksek riskli grupların aşılanmasının hızlandırılmasını ve ülkelerin olası Omicron dalgasına hazırlık yapmasını da talep etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar