WHO: Ebola salgını yeniden başladı

WHO: Ebola salgını yeniden başladı
Dünya Sağlık Örgütü, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde ebola nedeniyle 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 kişide de virüse rastlandığını duyurdu. Örgüt salgının yeniden başladığını açıkladı.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde Ebola salgını nedeniyle 4 kişi hayatını kaybetti. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, ülkenin batısında salgının yeniden başladığını belirtti.

Salgının bittiği ihtimali üzerinde durulan günlerde Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde son bilgilere göre 4 kişi Ebola salgını nedeniyle hayatını kaybetti. 6 kişide ise Ebola salgını bulunuyor.

EBOLA NEDİR, BELİRTİLERİ NELER?

Ebola çok tehlikeli bir virüstür. İshal, kanama, deri döküntüleri ve yüksek ateşe neden olur. Adını, Afrika'daki bir nehirden alır. Bulaşıcıdır. Kontrol altına alınmazsa salgınlar görülür.

Ebolaya karşı ilaç ve aşı çalışmalarında net bir açıklama bulunmuyor.

EBOLA NE ZAMAN GÖRÜLDÜ?

Ebola ilk olarak 1976 yılında Sudan’ın Nzara ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin Yambuku kentlerinde eş zamanlı 2 salgına yol açmıştır.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde görülen salgının Ebola Nehri yakınında bir köyde meydana geldiğinden hastalığa bu isim verilmiştir.

Daha çok sahra altı batı Afrika ülkelerinde (Gine, Siera Leona, Liberya) son olarak Kongo’da görülmüştür.

22 Ağustos 2014 tarihinde 2 bin 698 vaka görülmüş, bu hastalardan 1428 kişinin ölümüne neden olmuştu.

EBOLA NASIL BULAŞIR?

Ebola, virüsü taşıyan maymun, yarasa, antilop gibi hayvanların organ, kan ve vücut sıvılarına temasla bulaşıyor. İnsandan insana geçiş ise hasta kişilerin kan ve vücut sıvılarına temasla veya bunların bulaştığı eşyalarla da gerçekleşiyor.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi ebola salgını olan ülkelere seyahat edenlerin, bu bölgelerde yaşayanların ve hasta kişilerle temas şüphesi olanların ebola açısından değerlendirilmesi gerekiyor. Bu öyküye eşlik eden 38 derecenin üzerinde ateş, ciddi baş ve kas ağrısı, aşırı halsizlik, bulantı, kusma ve açıklanamayan kanamalar ebola şüphesini kuvvetlendiriyor. Olası vaka şüphesinde, rehberde yer alan kişisel koruyucu donanım kullanımı ve izolasyon önlemleri büyük önem taşıyor.

Öne Çıkanlar