DSÖ: Rus aşısı Sputnik V onayı askıya alındı

DSÖ: Rus aşısı Sputnik V onayı askıya alındı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Rusya’nın geliştirdiği koronavirüs aşısı Sputnik V’nin onayını, “üretim sürecindeki ihlaller” nedeniyle askıya aldığını duyurdu.

Rusya'nın ürettiği Covid-19 aşısı Sputnik V için Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa İlaç Ajansı'nın onay sürecindeki güçlükleri aşmayı başaramadı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Rusya'da Sputnik V aşısının üretildiği fabrikalardan birinde yeniden denetleme yapılana kadar onay süreci askıya aldıklarını duyurdu.

DSÖ'nün Pan Amerika Bölgesi Direktör Yardımcısı Jarbas Barbosa düzenlediği basın toplantısında Rusya'da mayıs ayında gerçekleştirdiği denetimler sırasında "Sputnik V aşsının üretildiği fabrikalardan birinde üretimin anlaşma ile belirlenen kriterlere uygun olmadığının görülmesi nedeniyle aşının acil onayının durdurulduğunu açıkladı.

Barbosa onay süreci için yeniden denetime gerek bulunduğuna dikkat çekerek "Üretici bu tavsiyeler doğrultusunda gerekli değişiklikleri yaparak yeni denetimlere hazır olmalıdır. DSÖ üreticiden tesislerinin kurallara uygun olduğuna dair bilgi beklemektedir" dedi.

Raporun yayınlanmasından sonra tesisten yapılan açıklamada bahse konu kaygıların dikkate alındığı belirtilmiş, ancak denetçilerin aşının güvenliği ya da etkinliğini sorgulamadıklarından yakınılmıştı.

Uzmanlar üretimde yaşanan ihlallerin aşının kalitesini düşürebileceği uyarısında bulunuyor.

FABRİKA: AŞININ ETKİNLİK YA DA GÜVENLİĞİNE BAKMADILAR

DSÖ, daha önce yayınladığı bir raporda Rusya'nın Ufa kentindeki Pharmstandard fabrikasındaki uygulamaların "çapraz bulaşma riskine karşı yeterli tedbirlerin" alındığına dair kaygı verici olduğunu ve birçok ihlal tespit ettiklerini ifade etmişti. Raporun yayınlanmasından sonra tesisten yapılan açıklamada bahse konu kaygıların dikkate alındığı belirtilmiş, ancak denetçilerin aşının güvenliği ya da etkinliğini sorgulamadıklarından yakınılmıştı.

SPUTNİK V'İN ONAY ALMASI RUSYA İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?

Euronews’in haberine göre; Rusya, dünyanın önde gelen bilimsel tıp dergisi The Lancet'te aşının etkinliğinin yüzde 91,6 olduğuna dair araştırma makalesinin yayınlanmasının ardından DSÖ ve Avrupa İlaç Ajansı'na (EMA) onay için başvuruda bulundu.

Ancak süreç her iki kurumda da birçok sorunla karşılaştı. Her iki kurum da yaptıkları duyurularda Sputnik V aşısının geliştirenlerden hala "eksiksiz veri" beklediklerini kaydediyor.

Aşının uluslararası kurumlardan onay alması, saldırgan bir aşı diplomasisi başlatan ve Türkiye de dahil onlarca ülkeye milyonlarca doz Sputnik V aşısı satan Rusya için bir zafer olacağı belirtiliyor. Rusya ayrıca onay süreci ile karşılıklı aşı tanıma olasılığını artacağı ve bunun pandemi sonrası seyahatlerde Ruslara kolaylık sağlayacağı beklentisinde.

DSÖ, daha önce yayınladığı bir raporda Rusya'nın Ufa kentindeki Pharmstandard fabrikasındaki uygulamaların "çapraz bulaşma riskine karşı yeterli tedbirlerin" alındığına dair kaygı verici olduğunu ve birçok ihlal tespit ettiklerini ifade etmişti.

 

 

Öne Çıkanlar