'Dünya 10 yıl sürecek bir ekonomik depresyon sürecine girdi'

'Dünya 10 yıl sürecek bir ekonomik depresyon sürecine girdi'
Roubini: "2008 krizinde üretimin hızla düşüşe geçmesi üç yıllık bir sürecin sonunda oldu. Bu kez aynı noktaya üç yıl değil, üç ay değil sadece üç haftada ulaştık."

2008 yılındaki krizi öngören ekonomistler arasında yer alan  Nouriel Roubini, coronavirus salgını dönemi ile 2008 yılını karşılaştırdı. Önceki ekonomik durgunluğa üç yılda ulaşıldığını ve salgında bunun sadece üç haftada yaşandığını söyledi. 

Roubini göre Dünya 10 yıl sürecek bir ekonomik depresyon sürecine girdi. BBC yayınına katılan Roubini, "Benzeri görülmemiş bir ekonomik durgunluğa girdik. Küresel ekonomi toparlansa dahi büyüme çok düşük seviyelerde kalacak" dedi.

İstihdam kaybının geri dönmeyebileceğini ifade eden Roubini, "2008 krizinde üretimin hızla düşüşe geçmesi üç yıllık bir sürecin sonunda oldu. Bu kez aynı noktaya üç yıl değil, üç ay değil sadece üç haftada ulaştık. Ekonomilerin her alanında serbest düşüş yaşandı. En az 10 yıl sürecek küresel bir depresyonla karşı karşıyayız"

Roubini, ileride gerçekleşebilecek toparlanmanın da ya 'U' ya da daha da kötü bir senaryo olan 'L' şeklinde olacağını söyledi.

'U' şeklinde toparlanma, ekonomik aktivitenin hızla zayıflamasının ardından yeniden yükselişe geçmeden önce uzun süre düşük seviyede kalması anlamına geliyor.

'L' şeklindeki toparlanmada ise sıfır büyüme ya da küçülme dönemi daha da uzuyor.

KAYBEDİLEN İŞLERİN BİR KISMI GERİ DÖNMEYECEK

Roubini, hem gelişen ülkelerde hem de gelişmiş ekonomilerde yaşanan milyonlarca istihdam kaybının, toparlanmanın süresini uzatacağını vurguladı:

"Kaybolan işler kısmen geri dönebilecek. Maaşlar düşecek, sosyal güvenceler azalacak, işlerin bir kısmı part-time olacak. İşini elinde tutabilenler için ise iş güvencesi daha da azalacak."

Normalleşme çalışmalarına dair de konuşan Roubini, işletmelerin açılmasının da tek başına çözüm olmadığını ifade ett. "Bu mağazaları açabilirsiniz ama asıl soru ekonomik hayata geri dönüp dönemeyecekleri. Çin'deki alışveriş merkezlerinin büyük kısmı hâlâ boş. Ticari uçuşlar hâlâ yarı yarıya az. Almanya'da dükkanlar açıldı ama kim gidip alışveriş yapıyor?" diyor.

Öne Çıkanlar