Dünya Basınında Bugün | Washington Post, ilk Covid-19 vakasının hikayesini yazdı

Dünya Basınında Bugün | Washington Post, ilk Covid-19 vakasının hikayesini yazdı
Batı basınında öne çıkan gazetelerin manşetleri...

Washington Post gazetesi, Çin'in Wuhan kentinden çıkıp tüm dünyaya yayılan yeni tip Coronavirus (Covid-19) pandemisinin resmi olarak belirlenen ilk vakasının hikayesini yazdı. Gazete, bir muhasebeci olan "Hasta S01"in iddia edildiği gibi Wuhan'daki balık pazarına gitmediğini, alışverişini her zaman bir süpermarketten yaptığını yazdı. 

Haberde "Hastalığından önceki günlerde Wuhan dışına çıkmamıştı. Eğer birisi bir yarasa mağarasında sürünerek Covid-19'u kaptıysa, bu o değildi" dendi.

New York Times, 53 yaşındaki Haiti Cumhurbaşkanı Jovenel Moise'in başkent Port-au-Prince'te bulunan evinde kimliği belirsiz kişiler tarafından öldürülmesini manşete taşıdı. Haiti polisi dün suikaste uğrayarak hayatını kaybeden Devlet Başkanı Jovenel Moise'nin katil zanlılarından dördünü öldürdüklerini, ikisini yakaladıklarını duyurdu. Emniyet birimleri amiri yaptığı açıklamada kalan saldırganlarla çatışmanın sürdüğünü belirterek "Ya öldürülecekler ya da yakalanacaklar" ifadesini kullandı.

Ada basınındaki tüm gazetelerde gündem Euro 2020 yarı finalinde İngiltere'nin Danimarka'yı 2-1 yenerek finale çıkması oldu. Pazar günü İtalya'yla yapılacak karşılaşma 1966'daki Dünya Kupası finalinden sonra İngiltere'nin oynayacağı inal olma niteliği taşıyor. 

ABD ve İngiltere'de bugün öne çıkan haberlerden bazıları şöyle:

NEW YORK TIMES: HAİTİ KRİZE SÜRÜKLENDİ

New York Times, 53 yaşındaki Haiti Cumhurbaşkanı Jovenel Moise'in başkent Port-au-Prince'te bulunan evinde kimliği belirsiz kişiler tarafından öldürülmesini manşete taşıdı.

Haiti polisi dün suikaste uğrayarak hayatını kaybeden Devlet Başkanı Jovenel Moise'nin katil zanlılarından dördünü öldürdüklerini, ikisini yakaladıklarını duyurdu. Emniyet birimleri amiri yaptığı açıklamada kalan saldırganlarla çatışmanın sürdüğünü belirterek "Ya öldürülecekler ya da yakalanacaklar" ifadesini kullandı.

Gazete saldırıda yaralanarak hastaneye kaldırılan Moise'nin eşinin hayati tehlikeyi atlattığı ve durumunun stabil olduğunu yazdı. Moise'nin eşi saldırının ardından yerel bir hastaneye kaldırılmış, buradan ABD'nin Miami kentindeki bir hastaneye hava ambulansıyla taşınmıştı.

WP: WUHAN'DAN PARİS'E, MİLAN'A, 'HASTA SIFIR' ARANIYOR

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Çin'in hazırladığı ortak rapora göre Wuhan kentinde tespit edilen ilk Covid-19 vakasının bir muhasebeci olduğunu yazan Washington Post, muhasebecinin enfekte olmasından önce yaşananların incelenip bir bağ kurulmaya çalışdığını bildirdi. 

Haberde şu ifadelere yer verildi: 

8 Aralık 2019'da o muhasebeci kendini hasta hissetmeye başladı.

Daha sonra Coronavirus'ün kökenini araştıran Dünya Sağlık Örgütü uzmanlarına Wuhan'daki Huanan deniz ürünleri pazarına sık gitmediğini söyleyecekti. Yangtze Nehri'nin doğu kıyısındaki evinin yakınındaki - yürüyen merdiven rampalarının müşterileri ve alışveriş arabalarını bir kattan diğerine taşıdığı, şık, çok katlı bir süpermarket RT-Mart'a gitmeyi tercih ediyordu.

Hastalığından önceki günlerde Wuhan dışına çıkmamıştı. Eğer birisi bir yarasa mağarasında sürünerek Covid-19'u kaptıysa, bu o değildi. 

Pandeminin kökeninin arayışında, ipucu mart ayında yayınlanan WHO-Çin ortak raporunda seyrek ayrıntılarla özetlenen, Çin'in resmi olarak ilk onaylanmış Covid-19 vakası olan Hasta S01 ile sona eriyor. Deniz ürünleri satıcısı, yarasa avcısı veya laboratuvar bilimcisi değildi. Çok büyük bir süpermarkette alışveriş yapan Chen soyadında bir muhasebeciydi.

En eski SARS-CoV-2 genetik dizilerinden bazılarını analiz eden Temple Üniversitesi biyoloji profesörü Sergei Pond, "Pandemi kökeni hakkında şaşırtıcı derecede az şey söyleyebiliriz. Çok az dizine bakıyoruz ve onlar hakkında çok şey öğrenmeye çalışıyoruz" diyor.

WSJ: SÜVEYŞ KANALI'NI TIKAYAN GEMİ SERBEST

Wall Street Journal (WSJ) dünyanın en büyük yük gemilerinden biri olan Ever Given'ın, çapraz dönerek Süveyş Kanalı'nın güneyini yaklaşık bir hafta boyunca tıkadıktan ve küresel ticareti aksattıktan 106 gün sonra kanaldan ayrılmasını ön plana çıkardı.

Ever Given gemisi, Süveyş Kanalı'nın iki bölümünü birbirinden ayıran Büyük Acı Göl'den geçerek kuzeye doğru ilerledi. Gemi, 29 Mart'ta yeniden yüzdürüldükten sonra Hintli mürettebatıyla birlikte Büyük Acı Göl'e demirlemişti.

Gemi, kuzeye doğru ilerleyen konvoya katılarak Süveyş Kanalı İdaresi ve geminin temsilcilerinin geminin salıverilmesi için tazminat anlaşması imzaladıkları noktadan geçti.

İNGİLTERE BASININDA TEK GÜNDEM: İNGİLTERE FİNALDE

İngiltere'nin başkenti Londra'daki Wembley Stadı'nda İngiltere-Danimarka arasında oynanan ikinci yarı final maçının galibi İngiltere oldu. İngiltere, rakibini 2-1 yenerek turnuva tarihinde ilk kez finale yükselme başarısını gösterdi.

Ada basınındaki tüm gazetelerde gündem 1966'daki Dünya Kupası finalinden sonra İngiltere'nin oynayacağı ilk final karşılaşması. 

 


 


 

Öne Çıkanlar