Dünya Basınında Bugün | Manş Denizi'nde İngiltere-Fransa gerilimi: Johnson iki savaş gemisi gönderdi

Dünya Basınında Bugün | Manş Denizi'nde İngiltere-Fransa gerilimi: Johnson iki savaş gemisi gönderdi
Batı basınında öne çıkan gazetelerin manşetleri...

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) basını yeni tip Coronavirus (Covid-19) ile ilgili gelişmeleri bugünkü manşetlerine taşıdı. New York Times gazetesi, uzun bir sürenin ardından vakalarda azalma olduğuna dikkat çekerken Washington Post, Başkan Joe Biden yönetiminin aşının fikri mülkiyet hakkı konusunda istisnalar getirilmesi gerektiğini manşetine taşıdı.

İngiltere basınında Fransa'yla Manş Denizi'nde yaşanan gerilim geniş yer buldu. Buna göre Başbakan Boris Johnson, bugün adaya gitmeye hazırlanan 100'den fazla Fransız balıkçı teknesinin eylemi için "her tür abluka tamamen haksız olacaktır" dedi. Ada basınında yer alan haberlere göre, İngiltere, Manş Denizi'ndeki Jersey Adası etrafındaki sularda avlanma hakları konusunda anlaşmazlıkların ardından Fransız balıkçıların düzenleyeceği protesto üzerine Kraliyet Donanması'na ait iki devriye gemisini bölgeye gönderiyor.

ABD ve Avrupa'da bugün öne çıkan haberlerden bazıları şöyle:

NEW YORK TIMES: ABD'DE UMUT IŞIĞI

New York Times, ABD'deki Covid-19 vakalarındaki azalmayı manşetine taşıdı. 

New York Times'ın haberinde Covid-19'un en yoğun yaşandığı noktalardan Michigan'daki acil servislerde hastanelere yatışların azaldığı belirtildi.

Son günlerde, Wisconsin ve Batı Virginia da dahil olmak üzere birçok eyalette, sıfır ölüm bildirildiğini yazan gazete, bu gelişmeyi "Kısa ama umut verici bir soluklanma" olarak nitelendirdi.

Gazete, New York, New Jersey ve Connecticut'ın ardından birçok eyaletin daha yaz ayları için açılma planı üzerinde çalıştığını yazdı.

WASHINGTON POST: BEYAZ SARAY FİKRİ MÜLKİYET HAKKINDA SAF DEĞİŞTİRDİ

ABD'de Biden yönetiminin Covid-19 pandemisinin bir an önce sonlanması için aşılara fikri mülkiyet hakkı istisnası getirilmesini isteyenler arasına katılması Washington Post'un manşetinde yer aldı.

Gazeteye göre bu fikrin destekçileri arasında yer alan Liberaller, istisna getirilmesi durumunda dünya çapında aşı üretiminin artacağını ve yoksul ülkelerde daha hızlı aşılama yapılacağını söylüyor.

Gelişmekte olan ülkelerin çoğu, fikri mülkiyet haklarının aşı üretiminin önünde engel olduğunu savunuyor.

WSJ: FACEBOOK TRUMP'IN YASAĞININ DEVAMINA KARAR VERDİ

Beyaz Saray'ın Covid-19 yaşılarında fikri mülkiyet hakkı istisnası getirilmesinden yana tavır koymasını manşetine taşıyan Wall Street Journal'ın öne çıkardığı bir diğer haber ise eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Facebook yasağının devam etmesine karar verilmesi oldu.

Facebook, ABD'deki 6 Ocak Kongre baskını sonrası eski başkan Donald Trump'ın sosyal paylaşım platformuna giriş yasağının devam etmesine karar verdi.

Yasak, Mark Zuckerberg'in sahibi olduğu Instagram'ı da kapsarken, Facebook Gözetim Kurulu, belirsiz ve süresiz askıya alma cezasının "uygun" olmadığını belirterek, konuyu altı ay içinde yeniden inceleyeceklerini ifade etti.

Trump, Facebook tarafından kendisine yönelik sosyal medya yasağının devam etmesi yönündeki karara tepki göstererek, "İfade özgürlüğü, ABD Başkanı'ndan alındı çünkü Radikal Sol çılgınlar gerçeklerden korkuyorlar" ifadelerini kullandı.

ARCHEGOS'UN İFLASI VE 10 MİLYAR DOLARLIK FATURA FT'NİN MANŞETİNDE

ABD’li yatırım fonu Archegos Capital’in iflas etmesinin uluslararası bankalara maliyeti 10 milyar doları aşması Financial Times'ın manşetinde yer aldı.

Gazetenin haberinde, "Archegos Capital, bankaların mart ayında boşa çıkan yatırımlarında kaybettikleri 10 milyar doları tazmin etme girişimlerinin tetiklediği iflasa hazırlanıyor. İki kaynağa göre, Bill Hwang tarafından yönetilen aile şirketi, bankalardan gelecek olası yasal talepleri değerlendirmek ve operasyonlarının olası bir şekilde durdurulmasını planlamak için yeniden yapılandırma danışmanları tuttu" dendi.

THE GUARDIAN: İNGİLTERE MANŞ'A 2 ASKERİ GEMİ GÖNDERİYOR

İngiltere'nin, Manş Denizi'ndeki Jersey Adası etrafındaki sularda avlanma hakları konusunda anlaşmazlıkların ardından Fransız balıkçıların düzenleyeceği protesto üzerine Kraliyet Donanması'na ait iki devriye gemisini bölgeye göndermesi The Guardian'ın manşetinde yer aldı.

Başbakan Boris Johnson, bugün adaya gitmeye hazırlanan 100'den fazla Fransız balıkçı teknesinin eylemi için "her tür abluka tamamen haksız olacaktır" dedi.

Fransa hükümeti, Brexit sonrası ortaya çıkan avlanma hakları konusunda anlaşmazlık nedeniyle, İngiltere'ye ait Jersey Adası'nın elektriğini kesmekle tehdit etti.

Fransız balıkçı gemilerinin bölgede avlanması için yeni bir ruhsatlandırma sistemi tartışmalara neden oldu.

TIMES: KUZEY İRLANDA SORUNUNDA MUAFİYET GELİYOR

The Times gazetesi, İngiliz askerlere ve İrlandalı militanlara, geçmişe bir çizgi çekme planı kapsamında Kuzey İrlanda sorunu sırasında yapılan eylemler nedeniyle kovuşturmadan muafiyet verileceğini yazdı.

Haberde, "Bakanlar, savaş suçları, soykırım veya işkenceyle ilgili davalar dışında, 1998 Hayırlı Cuma Anlaşması'na kadar olan olaylarla ilgili olarak kimsenin suçlanmaması için bir zamanaşımı getirmeyi planlıyorlar" dendi.

Habere göre hükümet kaynakları, 2014 Stormont House Anlaşması'na dahil edilen, Kuzey İrlanda sorunu sırasında tüm ölümleri araştırmak için 150 milyon sterlinlik bir birim kurma planlarının rafa  çıkarılacağını doğruladı.

INDEPENDENT: GERİLİM ARTIYOR

Manş Denizi'ndeki gerilim Independent'ta da manşette yer aldı.

Buna göre, Başbakan Johnson, Fransa'ya 14 mil (22 km) uzaklıktaki Jersey Adası'na "tereddütsüz destek" sözü verdi.

Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, donanma gemilerinin "ihtiyati tedbir" olarak gönderildiği belirtildi.

Jersey Başbakanı John Le Fondré ve Dışişleri Bakanı Ian Gorst ile görüşen Johnson, Jersey ile Fransa arasındaki "gerilimin dindirilmesi gerektiğini" vurguladı.

Independent, Fransa'nın Normandiya bölgesinin balıkçılıktan sorumlu yetkilisi Dimitri Rogoff'a atfen, perşembe günü yaklaşık 100 Fransız balıkçı gemisinin protesto amacıyla Jersey limanına yelken açacağını bildirdi.

Öne Çıkanlar