Dünya basınında bugün: Biden en uzun savaşı bitiriyor

Dünya basınında bugün: Biden en uzun savaşı bitiriyor
Batı basınından 10 gazeteden öne çıkan haberler...

İnan KETENCİLER


Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden'ın 11 Eylül 2001 saldırılarının 20. yıldönümünde Afganistan'dan çekilme kararı ABD gazetelerinin manşetlerinde yer alırken, Daune Wright protestoları ve Johnson&Johnson'ın Covid-19 aşısının yol açtığı "pıhtılaşma" tartışmaları ülkede öne çıkan diğer gündem maddeleri olarak dikkat çekiyor.

Eski Başbakan David Cameron'ın adının karıştığı Grensill skandalını ön plana çıkaran İngiltere basını, üst düzey bir memurun görevdeyken şirkete danışman olarak atandığı bilgisinin bu skandalı daha da derinleştirdiği yorumunu yapıyor. Ada basınında öne çıkan diğer gündemse Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'ta birlik yanlılarıyla polisi karşı karşıya getiren şiddet olayları.

ABD ve Avrupa'da bugün öne çıkan haberlerden bazıları şöyle:

NEW YORK TIMES: BIDEN EN UZUN SAVAŞI BİTİRİYOR

ABD'de yayımlanan The New York Times gazetesi, Başkan Joe Biden'ın Afganistan'dan çekilme planını manşetine taşıdı.

"Biden ulusun en uzun savaşının sona ereceği tarihi belirledi" başlıklı haberde, 11 Eylül saldırılarının 20. yıldönümüne kadar ABD askerlerinin ülkeden çekileceği belirtildi.

Haberde, "Başkan Biden, Amerikan muharebe birliklerini 11 Eylül'e kadar Afganistan'dan çekerek ülkenin en uzun savaşına son verecek ve askeri danışmanlarının, ülkeden ayrılmanın son 20 yılda yüz binlerce askerin savaşa gitmesine neden olan aynı terörist tehditlerin yeniden dirilmesine neden olabileceği yönündeki uyarılarını geçersiz kılacak" dendi.

WASHINGTON POST: ABD ASKERİ, GÜCÜNÜN SINIRLARININ OLDUĞUNU GÖRDÜ
Washington Post gazetesinin manşetinde de ABD'nin Afganistan'ndan çekilme kararı yer alıyor. 

"ABD 11 Eylül'e kadar Afganistan'dan ayrılmaya hazırlanıyor" başlıklı haberde, "Amerika'nın Afganistan'daki yirmi yıllık savaşının basit, açık ve muhtemelen kaçınılmaz mirası, özellikle diğer ülkelerin kültürünü ve iç politikasını değiştirmek söz konusu olduğunda, ABD askeri gücünün sınırlarının olduğunun kabul edilmesi" görüşü dile getiriliyor.

WSJ: POLİS ŞEFİ İSTİFA ETTİ

The Wall Street Journal gazetesi, Minneapolis'te polis tarafından öldürülen siyah Amerikalı Daunte Wright cinayetinin ardından yaşanan gelişmeleri ön plana çıkarıyor. 

Protesto sırasında yaşanan şiddet olaylarını geniş bir fotoğrafla duyuran gazete, okuyucularına "Protestocular Minneapolis banliyösünde üçüncü gecede de toplanırken, hem polis şefi hem de 20 yaşındaki Daunte Wright'ı öldüren memur salı günü istifa etti. Memur Kim Potter, şehir yetkililerine yazdığı bir mektupta istifa etmenin toplumun ve polis departmanının çıkarına olduğunu söyledi. Polis Şefi Tim Gannon da istifa etti" bilgisini veriyor.

FT: JOHNSON&JOHNSON AŞISI DURDURULDU

Financial Times, Johnson&Johnson firmasının Covid-19 aşısıyla ilgili kan pıhtılaşması tartışmalarını ön plana çıkarıyor. "ABD kurumları kan pıhtılaşmalarını gözden geçirirken J&J Avrupa'da aşı dağıtımını durdurdu" başlıklı haberde ABD, Güney Afrika ve Avrupa Birliği'nin, nadir görülen kan pıhtılaşması vakaları nedeniyle Johnson & Johnson şirketinin ürettiği Covid-19 aşısının kullanımını geçici olarak durdurma kararı aldığı hatırlatılıyor.

Haberde vakaların hepsinin 18-48 yaş arasında olduğu ve semptomların aşıdan 13 gün sonra görüldüğü kaydediliyor.

THE GUARDIAN: GREENSILL SKANDALI DERİNLEŞİYOR

İngiltere'de, eski başbakanlardan David Cameron'ın Greensill adlı finans şirketi adına bazı bakanlar nezdinde yaptığı lobi faaliyetleriyle ilgili tartışmalar sürüyor.

Ülkenin saygın gazetelerinden The Guardian, skandal olarak nitelenen lobicilik faaliyetini bugün de manşetine taşıdı.
The Guardian'ın haberinde "Greensill Capital’in hükümetin içindeki etkisine ilişkin skandal, Britanya’nın en kıdemli kamu personellerinden birinin, Whitehall’da görev yaparken Bakanlar Kurulu’nun onayı ile finans firmasında danışman olarak çalışmaya başlamasıyla birlikte derinleşti" deniyor. 

Haberde, "Downing Street ve Kabine Ofisi kaynaklarının, Bill Crothers'a Eylül 2015'te hâlâ devlet memurluğundayken Greensill'e tavsiyede bulunmaya başlaması için resmi onay verildiğinin ortaya çıkmasından 'derin endişe duyduğu' söylendi" ifadelerine yer veriliyor.

INDEPENDENT: JOHNSON & JOHNSON AŞISI ERTELENDİ

Independent manşetinde ABD menşeili Covid-19 aşısı Johnson&Johnson'la ilgili ortaya atılan kan pıhtılaşması iddialarına yer veriyor. 

Haberde "Johnson & Johnson  aşısı, aşının bazı alıcılarında bildirilen nadir kan pıhtılaşmaları hakkında bir araştırma yürütülürken Avrupa'da durdurulacak" dendi.

Independent'ın haberinde "Bu gelişme, ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nin, altı pıhtılaşma vakası tespit ettikten sonra, Amerika'da aşı kullanımının 'çok ihtiyatlı bir şekilde' durdurulmasını tavsiye ettiğini duyurmasıyla geldi. ABD'de şu ana kadar 6,8 milyondan fazla doz uygulanmıştı" bilgisine yer verildi.

Independent ayrıca Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast’ta birlik yanlılarıyla polisi karşı karşıya getiren gösterilere geniş yer ayırarak "Korkulan, çok daha kötüsünün geliyor olması" başlığını attı. 

THE TIMES: CAMERON'IN YÜKSEK MEMURU GREENSILL'DEN İŞ KAPMIŞ

The Times gazetesi de manşetinde James Cameron hükümetinin müdahil olduğu Greensill skandalına yer veriyor. Gazete eski Başbakan Cameron'ın, geçen yıl şirketin sahibi Lex Greensill'in Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'la görüşmek için yaptığı gezide çekilen bir fotoğrafına geniş şekilde yer ayırıyor.

Haberde, "Kıdemli memurların, Bakanlar Kurulu tarafından yetkilendirilen bir düzenleme uyarınca özel şirketlere danışman olarak çalışmasına izin verildi. Hükümet dün İngiltere’nin en kıdemli memurlarından biri olan Bill Crothers’a henüz Whitehall’dayken Greensill Capital’de yarı zamanlı yönetici olarak çalışma izni verildiğini itiraf etti" dendi.

LE MONDE ÇİN AŞISININ ETKİSİNİ SORGULUYOR

Fransız Le Monde gazetesi, Çin devlet kuruluşu Hastalık Kontrol Merkezi’nin Başkanı Gao Fu'nun, ülkesinin geliştirdiği Covid-19 aşılarında "bir problem" olduğunu itiraf etmesini ön plana çıkardı.

Haberde, "Bir bilim insanının söylediği küçük bir cümle, dünyanın en büyük ikinci gücünün birkaç aylık diplomatik çalışmasını mahveder mi? Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi direktörü Gao Fu bombayı patlatarak 10 Nisan Cumartesi günü bilimsel bir konferansta 'Mevcut aşıların çok yüksek bir koruma oranına sahip olmadığını' açıkladı. Çin, Aralık 2020'den beri 'aşı diplomasisi' terimini reddederken, aşılarını dünyanın büyük bir bölümüne gönderiyor" ifadesine yer verildi.

FRANSA'DA HUKUK REFORMU TARTIŞMALARI LIBERATION'UN BAŞSAYFASINDA

Liberation gazetesi, Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti tarafından sunulacak hukuk reformu tasarısını manşetine taşıdı. 

"Hukuk reformu: Jürileri getirin" başlıklı haberde, "Eric Dupond-Moretti tarafından bu çarşamba günü sunulacak tasarı, on beş ila yirmi yıl hapis cezası ile cezalandırılacak suçların yargılanması için sulh hakimlerinden oluşan mahkemelerin kurulmasını öneriyor" ifadeleri yer aldı.

ALMANYA'DA COVID'E ACİL FREN ÖNLEMİ

Die Welt, Almanya'da Bakanlar Kurulu'nun, Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında alınan tedbirlerin sertleştirilmesini öngören Enfeksiyon Koruma Yasasında değişiklik yapılmasına ilişkin yasa tasarısını kabul etmesini manşetine taşıdı.

Haberde, haftalık 100 bin kişideki vaka sayısının 100'ü geçtiği durumda ülke genelinde aynı kuralların geçerli olacağı ve "acil fren" uygulamasının yürürlüğe gireceği bilgisi verildi.

 

 

 

 

 

 

 

Öne Çıkanlar