Dünya'dan 100 ışık yılı uzaklıkta suyla kaplı bir gezegen bulundu

Dünya'dan 100 ışık yılı uzaklıkta suyla kaplı bir gezegen bulundu
NASA'nın TESS uzay teleskobu, Dünya'dan 100 ışık yılı uzaklıkta kalın bir su tabakasıyla kaplı 'okyanus gezegen' keşfetti.

Montreal Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan Charles Cadieux liderliğindeki bir grup araştırmacı Dünya'dan daha fazla büyüklüğe sahip, yıldızından ise hayat koşullarına elveriş sağlayacak kadar uzak bir konumda bulunan bir gezegen keşfetti.

Aaştırmacıların ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'ne ait (NASA) TESS uzay teleskobundan elde ettiği verilere göre gezegen, tıpkı Jüpiter ve Satürn'ün uydularında olduğu gibi kalın bir su tabakasıyla kaplı ve Dünya'dan 100 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Sputnik'te yer alan habere göre 'TOI-1452 b' olarak isimlendirilen gezegen, Draco takımyıldızında bulunan bir ikili sistemdeki iki küçük yıldızdan birinin yörüngesinde dönüyor.

DÜNYADAN YÜZDE 70 DAHA FAZLA BÜYÜKLÜĞE SAHİP

TESS'ten gelen bir sinyalin her 11 günde bir parlaklığını hafif bir şekilde düşürmesi sayesinde keşfedilen gezegen, Dünya'dan yaklaşık yüzde 70 daha fazla büyüklüğe sahip.

Gezegeni keşfeden Cadieux, "TOI-1452 b, bugüne kadar bulduğumuz bir okyanus gezegeni için en iyi adaylardan biri. Yarıçapı ve kütlesi, Dünya gibi temelde metal ve kayadan oluşan bir gezegenden beklenebilecek seviyeden çok daha düşük bir yoğunluğa işaret ediyor" ifadelerini kullanırken, Montreal Üniversitesi'nde görev yapan Mont-Mégantic Gözlemevi (OMM) Direktörü René Doyon ise, "Bu keşiften son derece gurur duyuyorum çünkü araştırmacılarımızın ve araçlarımızın yüksek kabiliyetlerini gösteriyor. OMM ve araştırma ekibimiz tarafından laboratuvarlarımızda tasarlanan SPIRou adlı özel bir aracın sağladığı yenilikçi bir analitik yöntem sayesinde, türünün tek örneği olan bu ötegezegeni tespit edebildik" dedi.

.

Öne Çıkanlar