Dünya Sağlık Örgütü ekibi Wuhan'da araştırmalarına başladı

Dünya Sağlık Örgütü ekibi Wuhan'da araştırmalarına başladı
Ekibin, Covid-19'un kökenlerini araştırmak için Wuhan'da saha çalışması yapması planlanıyor.

Yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgınının başlangıç yeri olarak kabul edilen Çin'in Wuhan şehrine uzun uğraşlar ve tartışmalı gecikmelerden sonra giden Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ekibi zorunlu karantinalarının ardından incelemelerine başlamak için otellerinden ayrıldı. 

Çin'e gitmelerinin ardından 14 günlük karantinaya alınan ekip, öğleden sonra Wuhan'daki otellerinden dışarı çıkıp bir otobüse binerken görüldü.

Ekibin, Covid-19'un kökenlerini araştırmak için Wuhan'da saha çalışması yapması planlanıyor. 

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, Wuhan'a giden 13 kişilik heyetle ilgili basına yaptığı açıklamada, karantinadan çıktıktan sonra araştırmacıların Covid-19'un kökenlerini araştırırken, Çinli bilim insanlarıyla ortak çalışmalar yürüteceğini, Çinli uzmanların iş birliği sürecinde WHO heyetine destek ve kolaylık sağlayacağını bildirmişti. 

ABD, Avustralya, Almanya, Japonya, İngiltere, Rusya, Hollanda, Katar ve Vietnam'dan uzman ve araştırmacılardan oluşan heyetin, 14 günlük karantina sürecinde Çinli yetkililerle çevrim içi toplantılar yapacağı açıklanmıştı.

WHO heyeti, ocak ayı başında Çin'e gitmiş ancak Pekin yönetiminin geçerli vizeler alınmadığı uyarısını yapmasının ardından geri dönmek zorunda kalmıştı.

İLK KEZ GIDA PAZARINDA GÖRÜLMÜŞTÜ

Dünya, Covid-19 salgınından ilk kez, Çin'in, 31 Aralık 2019'da Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde "kaynağı bilinmeyen gizemli solunum yolu hastalığının" ortaya çıktığını WHO'ya bildirmesiyle haberdar olmuştu.

Hastalık, ilk kez Wuhan kentindeki deniz ürünleri gıda pazarını ziyaret eden kişilerde görülmüş, sebebi anlaşılamayan "solunum rahatsızlığı" şikayetiyle 17 Kasım'da ilk hasta hastaneye başvurmuştu.

Akciğer iltihaplanmasına yol açan hastalığa yarasalarda bulunan bir beta Coronavirus'ün mutasyona uğramış hali olduğu tahmin edilen, daha önce bilinmeyen türdeki bir Coronavius'ün sebep olduğu anlaşılmıştı.

ÇİN, SORUŞTURMA ÇAĞRILARINI GERİ ÇEVİRMİŞTİ

Çin, daha önce, ABD yönetiminin virüsün kökenine dair soruşturma başlatılmasına dair talebini reddetmiş, Avustralya hükümetinin nisan ayında WHO'ya uluslararası soruşturma çağrısı yapması üzerine bu ülkeye de ihracat kısıtlamaları getirmişti.

Araştırma ekibinden Peter Daszak sosyal medya hesabından otel odasında spor ekipmanlarının yer aldığı fotoğrafları ve çalışma masasını paylaşarak, "Son 2 haftadır saklandığım ‘spor salonuma’ ve ‘ofisime’ veda etmek biraz üzücü. Şimdi WHO ekibi ve Çinli meslektaşları ile işin bir sonraki aşamasına geçiyoruz" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)
 

Öne Çıkanlar