Dünya sanatçılarından Shireen Abu Aqla için kınama mektubu

Dünya sanatçılarından Shireen Abu Aqla için kınama mektubu
Dünyaca ünlü oyuncu ve yönetmenler Filistinli gazeteci Shireen Abu Aqla'nın öldürülmesini kınadı.

Susan Sarandon, Tilda Swinton, Mark Ruffalo gibi dünyaca ünlü oyuncuların yanı sıra Ken Loach, Pedro Almadovar ve Mike Leigh gibi önde gelen yönetmenlerin de aralarında bulunduğu 126 Filistinli gazeteci Shireen Abu Aqla'nın öldürülmesini kıayan bir mektup yayımladı. Sanatçılar, "Hükümetlerimizi ikiyüzlülüklerine son vermeye, uluslararası hukuk ve insan haklarının uygulanmasında tutarlı davranmaya çağırıyoruz" dedi.

Evrensel'de yer alan habere göre; Aqla'nın öldürülmesinden sorumlu herkesin hesap vermesi gerektiğinin ifade edildiği mektupta, İsrail’in 2000’den bu yana 45 gazeteciyi öldürdüğü ve çok sayıda gazeteciyi de yaraladığı vurgulanıyor.

İsrail’in işlediği suçlardan sorumlu tutulması ve yıllardır devam eden cezasızlığa son verilmesi yönünde Filistinli insan hakları örgütlerinin uluslararası topluma yaptıkları çağrıyı desteklediklerini ifade eden imzacılar, ayrıca Batılı güçlerin sağladığı diplomatik koruma sebebiyle İsrail’in uluslararası hukuku bu denli açıkça ihlal edebildiğine dikkat çekiliyor.

Mektup şöyle sona eriyor:

"İsrail'in politikaları uluslararası yasaları ve normları, Batılı güçlerin sürekli olarak diplomatik koruma sağlaması nedeniyle açıkça ihlal ediyor. Hükümetlerimiz, Rusya’nın Ukrayna’yı yasa dışı işgaline ve sivil halka yönelik saldırılarının acımasızlığına tepki olarak toplu boykotlar ve yaptırımlar uygulamak için acele ederken, aynı hükümetler, İsrail’in on yıllardır süren işgalini ve Filistinlilere yönelik ağır insan hakları ihlallerini finanse etmeye ve korumaya devam ediyor.

Hükümetlerimiz, aynı zamanda, kendi vatandaşlarının İsrail’e ve onun baskı sisteminde suç ortağı olan şirket ve kurumlarına hesap sormaya yönelik şiddet içermeyen kampanyalarını bastırmak için antidemokratik önlemler alıyor.

Hükümetlerimizi ikiyüzlülüklerine son vermeye, uluslararası hukuk ve insan haklarının uygulanmasında tutarlı davranmaya çağırıyoruz. Onları Shireen Abu Aqla ve diğer tüm Filistinli sivillerin öldürülmesinden hesap sorulmasını sağlamak için anlamlı önlemler almaya çağırıyoruz. Zulüm ve baskıdan korunma temel insan hakkı ile yaşam ve onur hakkı söz konusu olduğunda çifte standart olmamalıdır."

Metktubun tam metni ve imzacılar için tıklayınız.

Öne Çıkanlar