Dünya'ya en uzak galaksi keşfedildi

Dünya'ya en uzak galaksi keşfedildi
Gökbilimciler galaksi adayının yılda 100'den fazla yıldız ürettiğini keşfettiler.

Araştırmacılar, şimdiye kadar bulunan en uzak astronomik nesneyi keşfettiler: 13,5 milyar ışıkyılı uzaklıkta olduğunu tahmin ettikleri HD1 adlı bir galaksi adayı. Space.com’un haberine göre, bu, şu anki en uzak gökada olan GN-z11'den 100 milyon ışık yılı uzaklıkta. 

HD1, ultraviyole ışığında özellikle parlıyor ve bunun galaksideki yüksek enerjili aktivitesini gösterdiğini belirtiliyor. Bilim insanları bu nedenle başlangıçta bunun bir yıldız patlaması galaksisi veya nispeten yüksek oranda yıldız üreten bir galaksi olabileceğini düşündü.  Ancak daha yakından incelendiğinde, gökbilimciler galaksi adayının yılda 100'den fazla yıldız ürettiğini keşfettiler. Bu, tipik yıldız patlaması galaksilerinden 10 kat daha yüksek bir oran.

Şimdi araştırmacılar, galaksiden yayılan aşırı enerjiyi açıklamak için iki yeni olasılık öneriyorlar. Bir yandan bu galaksi, merkezindeki güneşten 100 milyon kat daha büyük kütleli süper kütleli bir kara deliğe sahip olabilir ki bu, şimdiye kadar gözlemlenen en eski kara delik olacaktır. Öte yandan, HD1, gökbilimcilerin bugüne kadar gözlemleyemediği, evrenin ilk yıldızlarından bazılarına ev sahipliği yapıyor olabilir.

Science Alert sitesine konuşan Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden astrofizikçi Fabio Pacucci, "Bu kadar uzaktaki bir varlığın doğasıyla ilgili soruları yanıtlamak zor olabilir" ifadesini kullandı.

Galaksiden yayılan ultraviyole dalgaların son derece parlak olduğunu belirten bilim insanları, bu kadar çok ışığın yılda 100’den fazla yıldız tarafından üretilmiş olabileceğini ve bu rakamın da evrenin erken dönemlerindeki bir galaksi için beklenenden 10 kat fazla olduğunu belirtti.

Pacucci, bu durumun evrende oluşan ilk yıldızların, modern yıldızlara kıyasla daha büyük, daha parlak ve daha sıcak olmasından kaynaklanabileceğini kaydetti. HD1, evrenin başlangıcındaki galaksilere ışık tutmak için yürütülen çalışma kapsamında, 4 farklı kızılötesi teleskop kullanılarak yapılan 1200 saatlik bir gözlem sonucu keşfedildi.
Çalışmaya katılan Tokyo Üniversitesi'nden gökbilimci Yuichi Harikane, galaksinin kırmızı renginin onun ne kadar uzakta olduğuna ilişkin bilgi verdiğini belirterek, "HD1’in kırmızı rengi, 13,5 milyar ışık yılı uzaklıktaki bir galaksiden beklenen özellikleri şaşırtıcı derecede iyi karşılıyor ve onu bulduğumda tüylerim diken diken oldu" dedi.

Öne Çıkanlar