Dünyanın en büyük e-ticaret firmalarından Alibaba'da cinsel saldırı

Dünyanın en büyük e-ticaret firmalarından Alibaba'da cinsel saldırı
Alibaba tarafından yapılan ilk açıklamada 'politikamız, cinsel istismara sıfır tolerans tanımaktır' mesajı paylaşılarak, olayla ilgili soruşturma başlatıldığı duyurulmuştu.

Dünyanın en büyük e-ticaret firmalarından Çinli Alibaba şirketi, adı cinsel taciz skandalına karışan üst düzey yöneticisinin, konuyla ilgili soruşturma tamamlanmadan işine son verdi.

Adı açıklanmayan ve Alibaba'nın Çin'in Hanco (Hanzhou) şehrindeki merkezinde çalışan bir kadın, başkent Pekin'in güney batısında bulunan Jinan kentindeki bir iş gezisinde müdürü ve Alibaba'nın bir müşterisi olan Jinan Hualian Supermarket'ten bir kişinin otel odasında tecavüz etmek amacıyla kendisine saldırdığını söyledi.

Tacize uğradığını bildiren kadın çalışanın, Alibaba'nın şirket içi mesajlaşma ağına yaşadığı olayları özetlediği 11 sayfa uzunluğundaki bir raporun yayınlaması sonrası şirket yöneticileri harekete geçti.

Euronews’in haberine göre Alibaba, söz konusu olay sonrası polisle işbirliği yaparak şirket içerisinde soruşturma başlatsa da, pazartesi günü inceleme sonucu resmiyet kazanmadan söz konusu üst düzey yöneticinin işine son verdi.

İTİRAF ETTİ

Şirketin İcra Kurulu Başkanı (CEO) Daniel Zhang yaptığı açıklamada, cinsel taciz olayına karışan kişinin Alibaba'nın süpermarket zincirlerine nakliye hizmeti sunan perakende alım satım biriminde yönetici olduğunu ve bu kişinin bir daha hiçbir şekilde Alibaba bünyesinde çalışamayacağını söyledi.

Cinsel saldıra skandalına karışan kişinin yönetime verdiği dilekçede, olay esnasında sarhoş olduğunu ve bazı mahrem olaylara karıştığını itiraf ettiği belirtiliyor.

Alibaba CEO'su Zhang ayrıca, taciz olayından haberdar olmasına rağmen harekete geçmeyen şirketin insan kaynakları müdürünün de istifa ettiğini ve başka bir yöneticinin de ceza aldığını kaydetti.

Alibaba olayın kamuoyuna yansıması sonrası yaptığı ilk açıklamasında "politikamız, cinsel istismara sıfır tolerans tanımaktır" mesajını paylaşarak taciz skandalıyla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurmuştu.

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz haftalarda Çinli şarkıcı ve internet fenomeni Kris Wu, çıktığı kadınlara zorla alkollü içki içirip sarhoş ettikten sonra onlara tecavüz ettiği gerekçesiyle başkent Pekin'de gözaltına alınmıştı.

Ekim 2017'de ABD'li kadın aktivist Tarana Burke tarafından başlatılan ve ünlü Hollywood yapımcısı Harvey Weinstein'e yöneltilen tecavüz ve cinsel istismar suçlamaları sonrası dünya genelinde yayılıp büyük yankı uyandıran #MeToo Hareketi son yıllarda Çin'de yeniden gündeme gelmişti.

Ülkede son aylarda aralarında akademisyen, televizyon sunucusu ve ünlü isimlerin de olduğu birçok farklı kişiye cinsel istismar suçlamaları yöneltilmişti.

Öne Çıkanlar