NATO Zirvesi yapıldı: Putin hata yaptı; dünyanın en güçlü ittifakıyız

NATO Zirvesi yapıldı: Putin hata yaptı; dünyanın en güçlü ittifakıyız
NATO liderleri, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının birinci ayında, bugün Belçika’nın başkenti Brüksel'de bir araya geldi.

Rusya Ukrayna savaşı gündemi ile NATO üyesi 30 ülkenin liderleri Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel’de NATO Olağanüstü Zirvesi'nin düzenlendiği NATO Karargahına giriş yaparak zirvedeki yerini aldı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Olağanüstü Zirvesi'ne ilişkin açıklamalarda bulunarak "Rusya Ukrayna'nın gücünü hafife aldı. Doğu Kanadında askeri varlığımızı güçlendirme kararı aldık" dedi.

Zirvede bir araya gelen devlet başkanları, Putin'in Ukrayna'ya saldırılarının sonuçlarını ele alacak, Çin'in bu krizdeki rolünü tartışacak ve NATO'nun caydırıcılığını ve savunmasını güçlendirmek için izlemesi gereken adımlara karar verecekler. NATO liderlerinin tartışacağı kararlar arasında  Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya'da dört yeni NATO savaş grubu ilan edilmesi,  NATO'nun tüm alanlarda (kara, deniz, hava, uzay ve siber uzay) duruşunu güçlendirmesi, Ukrayna'ya ek destek sağlamak ve diğer ortaklarla işbirliğini artırmak var. "Alacağımız kararların geniş kapsamlı etkileri olacak" diyen Stoltenberg, Avrupa-Atlantik güvenliğini güçlendirmek için NATO müttefiklerinin savunmaya daha fazla yatırım yapma çabalarını iki katına çıkarmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.

PUTİN HATA YAPTI; DÜNYANIN EN GÜÇLÜ İTTİFAKIYIZ

Rusya'nın şu an için müttefik ülkeler açısından akut bir tehlike oluşturmadığını belirten Stoltenberg, "Biz dünyanın en güçlü ittifakıyız. Birlik olduğumuz sürece güvendeyiz" diye konuştu.

NATO'nun askeri üstünlüğüne rağmen Ukrayna savaşına askeri olarak dahil olmadığına işaret eden Stoltenberg, "Bunu yapmıyoruz. Çünkü bu çatışmanın Ukrayna dışına taşınmaması için sorumluluk taşıyoruz. Bu, daha da fazla acıya, daha da fazla ölüme, daha da fazla yıkıma yol açacaktır" ifadelerini kullandı.

Ukrayna'nın, ülke üzerinde uçuşa yasak bölge ilan edilmesi için sürekli gündeme getirdiği taleplere de değinen Stoltenberg, "Uçuşa yasak bölge oluşturmak için Rusya, Belarus ve Ukrayna'daki hava savunma sistemlerine kapsamlı saldırılar gerçekleştirmemiz, Rus savaş uçaklarını vurmaya hazır olmamız gerekir. Bu çok tehlikeli" dedi.

STOLTENBERG AÇILIŞ KONUŞMASINI YAPTI

Zirvenin açılış konuşmasını yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, güvenlik açısından kritik bir zamanda toplandıklarını belirterek, "Kremlin'in nedensiz saldırganlığını kınamakta ve Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiğimiz destekte birleştik" dedi. Rusya’yı mali olarak hedef almaya devam etmekte kararlı olduklarını ifade eden Stoltenberg, "Özgürlükleri ve hakları için savaşan Ukrayna silahlı kuvvetlerinin ve Ukrayna halkının büyük cesaretini saygıyla takdir ediyoruz. Rusya'da savaşa karşı cesurca konuşanların da farkındayız. Seslerini duyuyoruz. Onlar önemli" şeklinde konuştu.

Bugünkü toplantıda müttefiklerin Ukrayna’ya desteğini görüşeceklerini ve NATO’nun şimdi ve gelecek yıllarda savunmasını güçlendirme çabalarına da değineceklerini ifaden eden Stoltenberg, "Halihazırda karada, denizde ve havada daha fazlasını yapıyoruz. Bu, Avrupa'daki yeni bir güvenlik gerçeğine yanıt vermek için gereklidir" dedi.

LİDERLERDEN AİLE FOTOĞRAFI

NATO Liderler Zirvesi kapsamında, üye ülke liderleri aile fotoğrafı verdi. Aile fotoğrafı öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden, ayaküstü bir sohbet gerçekleştirdi.

ALMANYA BAŞBAKANI SCHOLZ KAREDE YER ALAMADI

Almanya Başbakanı Olaf Scholz  aile fotoğrafında yer almadı.  Bild gazetesinin hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Scholz, koalisyon ortaklarıyla gece geç saate kadar görüşme yaptığı için zirveye geç kaldı. "Trafik ışığı" olarak da anılan üç partili koalisyonun dün geceki toplantısının gündeminde enerji krizi vardı.

Bild'e göre hükümet içinde enerji krizini çözmek için verilen mesai, Başbakan'ı uykusuz bıraktı. Scholz bu nedenle Brüksel randevusuna geç kaldı.

Gazete, toplantının, Scholz'u zirveye geç bırakacak kadar uzun sürmesini, enerji krizine çözüm bulmanın ne kadar zor olduğunun göstergesi olarak yorumladı.
Fotoğrafta Scohlz yerine Almanya'nın NATO Büyükelçisi Rüdiger König yer aldı.


İNGİLTERE BAŞBAKANI JOHNSON: YAPTIRIMLAR NE KADAR SERT OLURSA PUTİN O KADAR HIZLI VAZGEÇER

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, liderlerin Ukrayna halkı için neler yapılabileceğini ele almak üzere bir araya geldiğini belirterek şunları söyledi :

"Bu işi olabildiğince çabuk halletmek için birlikte çalışmamızın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yaptırımlarımız ne kadar sert olursa, Putin rejimi etrafındaki ekonomik baskımız ne kadar sert olursa, Ukraynalılara daha hızlı yardım etmek için ne kadar çok şey yapabilirsek bu iş o kadar hızlı bitebilir."

KANADA BAŞBAKANI TRUDEAU: UKRAYNA'NIN YANINDAYIZ

Kanada Başbakanı Justin Trudeau da dünyadaki ortakların birleşerek Ukrayna'yı desteklediği, Rusya'yı kınadığı ve ona karşı durduğu mesajını vurguladı.

ESTONYA BAŞBAKANI KALLAS: CAYDIRICI KARARLAR ALMALIYIZ

Baltık ülkelerinin tek başına savunma yapamayacaklarını vurgulayan Estonya Başbakanı Kaja Kallas ise NATO ittifakının parçası olarak caydırıcı pozisyona ve savunma planına ihtiyaç duyduklarını aktardı.

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaştan oldukça endişe duyduklarını söyleyen Kallas, bu sürecin Ukrayna'ya daha fazla yardım etmelerini ve ek adımlar atmalarını engellediğini kaydetti.

İSPANYA BAŞBAKANI SANCHEZ: ÇİN YAPICI BİR ROL OYNAMALI

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de Çin'in nasıl bir rol oynayacağının görüşüleceğini söyledi. Sanchez, "İspanyol devleti olarak, Vladimir Putin dışında kimsenin istemediği bu savaşta Çin'in yapıcı bir rol oynamasını her zaman savunacağız" diye konuştu.

SLOVENYA BAŞBAKANI: RUSYA'NIN KİMYASAL SİLAH KULLANACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM

Slovenya Başbakanı Janez Jansa "Rusya'nın biyolojik ve kimyasal silah kullanılacağı yönündeki konuşmalardan tedirginiz ancak ben Rusya ordusunun bu tür silahlar kullanacağını düşünmüyorum" dedi.

SLOVAKYA CUMHURBAŞKANI: UKRAYNA SINIRLARINA SAYGI GÖSTERMELİ

Slovakya Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova da Rusya'nın sınırların uluslararası hukukla belirlenmiş olduğunu unutmaması gerektiğini söyledi.

LİTVANYA CUMHURBAŞKANI: KİMSE KENDİNİ GÜVENDE HİSSETMİYOR

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşla bölgede artık kimsenin kendini güvende hissedemeyeceğini belirtti.

Nauseda, Rusya'ya yönelik muhtemel yaptırımların beşinci, altıncı paketinden bahsettiklerini ifade ederek yaptırımların sonuç almasının zaman aldığını ve bu nedenle mümkün olduğunca kararlı olmaları gerektiğini kaydetti.

ZELENSKİY'NİN NATO'DAN TALEBİ

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy bugün zirvede NATO müttefiklerine hitap edecek.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise, bugünkü zirve öncesinde dün  Rusya'nın ateşkes koşulları arasında yer alan NATO üyeliği için önemli bir açıklama yapmıştı.  Zelenski, Rus askerlerinin geri çekilmesi, ateşkes sağlanması ve Ukrayna'nın güvenliğinin garanti edilmesi koşuluyla ülkesinin NATO üyeliğinden vazgeçmeye hazır olduğunu söyledi.

MACRON VE ERDOĞAN GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi.

İki liderin, NATO Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında NATO Karargahı'ndaki görüşmesi basına kapalı gerçekleşti.



LAVROV: RUSYA İLE NATO ARASINDA DİREKT ÇATIŞMAYA YOL AÇAR

Diğer taraftan, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, dün yaptığı açıklamada NATO'nun Ukrayna'ya yardımlarının sonucu olacağını söylemişti. Lavrov, "Ukrayna'yla müzakereler zor, Kiev sürekli pozisyonunu değiştiriyor" derken, "Ukrayna'ya barış gücü göndermek Rusya ve NATO arasında direkt çatışmaya yol açabilir" diye konuşmuştu.
 

Öne Çıkanlar