Dünyanın ilk LGBT+ devlet başkanı San Marino'da seçildi

Dünyanın ilk LGBT+ devlet başkanı San Marino'da seçildi
İtalya'nın kuzeybatısındaki San Marino, ilk defa kendini açıkça LGBT+ olarak tanımlayan 58 yaşındaki politikacı Paolo Rondelli devlet başkanı olarak seçti.

İtalya'nın kuzeybatısındaki Emilia Romagna bölgesi sınırları içindeki yüzölçümü yaklaşık 61 kilometre kare, nüfusu ise yaklaşık 34 bin kişi olan Avrupa'nın en küçük iki ülkesinden biri olan San Marino, ilk defa kendini açıkça LGBT+ olarak tanımlayan bir politikacıyı devlet başkanı olarak seçti. Devlet başkanlığı seçimini kazanan 58 yaşındaki Paolo Rondelli, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "tahminen kendisinin LGBT toplumuna ait ilk devlet başkanı olduğunu" ifade etti.

DÜNYADA BİR İLK

Euronews’te yer alan habere göre San Marino'nun yer aldığı İtalya'nın kuzeydoğusundaki Emilia-Romagna bölgesinin LGBT birliği başkanı Marco Tonti, Rondelli'nin ülkenin devlet başkanı seçilmesini "tarihi bir olay" olarak tanımladı ve daha önce LGBT topluluğu içinden bakan ya da başbakan çıktığını ama devlet başkanın olarak dünyada bir ilk olduğunu ileri sürdü.

Lüksemburg Başbakanı Xavier Bette ve Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic Avrupa'da LGBT topluluğuna ait görevdeki iki örnek.

Devlet başkanlığı törenine katılan birçok İtalyan siyasetçi de Rondelli'den övgüyle bahsetti. İtalyan senatör ve LGBT aktivisti Monica Cirinna, Rondelli'nin kadın ve LGBT+ haklarını korumak için mücadele ettiğini belirterek "Bu beni mutluluk ve gururla dolduran tarihi bir gün" diye konuştu.

Öne Çıkanlar