'Dünyanın nazar boncuğu' 8 bin yıllık Meke Gölü kurudu

'Dünyanın nazar boncuğu' 8 bin yıllık Meke Gölü kurudu
Türkiye'de son 60 yılda Van Gölü'nün üç katı büyüklüğünde, 60'a yakın göl kurudu.

Konya'nın Karapınar ilçesinde, bulunan 8 bin yıllık geçmişi olan Meke Gölü kurudu. Göl, görünümü itibariyle 'dünyanın nazar boncuğu' olarak biliniyor.

TEMA Vakfı'nın gönüllü temsilciliğini yapan Musa Ceyhan, "Burada insanlar göle girip yüzerdi. Kuş türleri olurdu. Şimdi eski halinden eser kalmadı. Biz böyle kurumuş olan Meke Gölü'nü değil, yine kuşların geldiği, insanların gezip dolaştığı gölümüzü istiyoruz" dedi.

SUYU ÇEKEN BİNLERCE KUYU VAR

Ceyhan," Bir defa daha böyle kuruduğunu söylüyorlar. Tekrar eski haline gelebilmesi için yeraltı sularının yükselmesi gerekiyor. Suyu çeken binlerce kuyu var. Yeraltı suları yükselmezse yarın öbür gün sulu tarım yapanlarda susuz kalabilir. Başka bir yerden su verilecekse bile bir an önce Konya Ovası'na bu suyun verilip buraların yeniden canlandırılması lazım. Biz o eski güzelliği olan Meke Gölü'nü istiyoruz. Böyle kurumuş halini değil. Kuşların geldiği, insanlar gelip gezdiği bir yer olsun istiyoruz" talebinde bulundu.

Doğa ve Sürdürebilirlik Derneği ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği bilim danışmanı Dr. Erol Kesici de iki ay önce yaptığı açıklamada, Türkiye'de son 60 yılda Van Gölü'nün üç katı büyüklüğünde, 60'a yakın gölün kuruduğunu, birçok gölün de kirlilik ve ciddi derecede kuruma tehlikesi yaşadığına dikkat çekmişti

Meke Gölü, 5 milyon yıl önce volkanik patlamayla meydana gelen kraterin, zamanla suyla dolması, yaklaşık 8 bin yıl önce ise gölün ortasında ikinci patlamanın olması ve buranın da suyla dolması sonucu oluştu. Yeraltı su kaynaklarından beslenen ve suyu tuzlu olan Meke'nin ortasında, 50 metre yükseklikte volkan konisi bulunuyor.

Daha önce 12 metre derinliğinde su bulunan Meke Gölü, 2000'li yılların başından itibaren kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama sonucu yer altı su seviyesinin her geçen gün azalması sonucu kurudu. Yağışlar nedeniyle ilkbahar aylarında mikroorganizmalardan kaynaklanan, kırmızı renge boyanan ve neredeyse bir avuç su bulunan gölde şimdi sıcaklığın artıp buharlaşmanın etkisiyle bir damla bile su kalmadı.(DHA)

Öne Çıkanlar