Duran Kalkan'dan çözüm süreci açıklaması: Batı çözüm değil çatışma istedi

Duran Kalkan'dan çözüm süreci açıklaması: Batı çözüm değil çatışma istedi
'Erdoğan ‘Kürt sorununu çözersem destek verirler’ dedi. Fakat kısa sürede gördü ki gerçek bunun tam tersi. ABD, NATO ne isteseydi onu yapardı. Çatışma istediler, durum çatışmaya gitti.'

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, Kürt sorununda çözüm, PKK’nin ateşkes süreci ve AKP-MHP iktidarının ilişkilerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

ANF’ye konuşan Kalkan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la yeni bir ‘barış süreci’ olasılığının sorulması üzerine "Kuşkusuz mümkün olmayan, imkânsızlık konumunda olan bir şey yoktur. Her şeyin az da olsa gerçekleşme imkânı vardır. Burada önemli olan bu ihtimalleri doğru görebilmek, imkân ve fırsatları doğru değerlendirerek amaçlananı gerçekleştirmektir. Bu anlamda Tayyip Erdoğan’ı bir barış sürecine ikna etmek mümkün mü? Bu ihtimali az olan, imkânlarını büyük ölçüde tüketmiş olan bir durumdur" değerlendirmesinde bulundu.

‘ABD, ALMANYA, FRANSA KÜRT SORUNUNDA ÇÖZÜM İSTEMEDİ’

"Aslında geçmişte böyle süreçler yaşandı. Tayyip Erdoğan da bazı çıkışlarıyla sanki buna açık olduğunu gösterdi gibi fakat sonuca gitmedi, pratikleşmedi. Neden?" diyen Kalkan, bunun iki sebebi olduğunu belirterek; da başta ABD, Fransa, İtalya ve Almanya olmak üzere dış güçlerin bu çözümü istememesi ve ‘Türkiye devletinin iç yapısındaki milliyetçi güçlerin varlığı’ olduğunu öne sürdü.

Söz konusu ülkelerin Kürt sorununda çözümsüzlüğü, Türkiye’ye de çatışmayı dayattığını söyleyen Kalkan "Birçok dış devlet barıştan, demokratik siyasi çözümden yanaylarmış, çatışmaya karşılarmış gibi kendilerini gösteriyorlar. Kamuoyunu böyle etkilemeye çalışıyorlar. Fakat gerçek böyle değil" ifadelerini kullandı.

‘ÇÖZÜMSÜZLÜKTEN ÇIKAR SAĞLIYORLAR, MASKELERİ DÜŞTÜ’

Batı ülkelerini kast ederek "maskelerinin düştüğünü" söyleyen Kalkan, "Sorunun çözümsüzlüğünden yanalar, sorunun devam etmesini istiyorlar. Böylece Kürt sorunu temelindeki çelişki ve çatışmanın sürmesini istiyorlar. Oradan çıkar sağlıyorlar. Çözüme yönelen güçlerin üzerine gidiyorlar" dedi.

‘ATEŞKES İLAN ETTİĞİMİZDE AVRUPA’DA BUNU İLAN EDECEK ZEMİN BULAMADIK’

PKK’nin ateşkes ilan etmek için Avrupa’da yasal açıklama zemini bulamadığını iddia eden Kalkan, "Yönetimimiz ateşkes ilan ettiğinde Avrupa’da ateşkes ilan etmek için yasal açıklama yapma zemini bulamadı. "Ateşkes ilan etmeyecek, savaşı sürdüreceksiniz" diye bize defalarca dayatmalarda bulunuldu. Bu dayatma açık oldu-gizli oldu, sözle oldu-fiiliyatla oldu ama bize dayatılan çatışmaydı, çözümsüzlüktü. Biz hiçbir devletten bir çözüm dayatması, çözüm programı, çözüm projesi görmedik. Hiç kimse karşımıza böyle gelmedi. Tam tersine bizimle ilişki kurdular, düşüncemizi, siyasetimizi, niyetimizi öğrendiler; eğer niyetimiz çözümden yanaysa, ateşkesten yanaysa onu boşa çıkartmak için saldırılarda bulundular. PKK çatışma içindeyken değil, ateşkes sürecindeyken Avrupa’nın terör örgütleri listesine alındı. Dolayısıyla bu devletlerin neyi istediğini bilmemiz lazım" şeklinde konuştu.

‘ERDOĞAN DIŞTAN DESTEK BULAMADI’

"Tayyip Erdoğan başta sanıyordu ki bu devletlerin hepsi çözüm istiyor. Kürtlerden yana. Dolayısıyla ‘Kürt sorununu çözersem destek verirler’ dedi. Fakat kısa sürede gördü ki gerçek bunun tam tersidir" yorumunu yapan Kalkan, "Böylece dıştan destek bulamadı. Dıştan yönlendirme olmadı. Bu devletler, ABD, NATO ne isteseydi onu yapardı. Çatışma istediler, durum çatışmaya gitti" iddiasında bulundu.

Açıklamalarının devamında "Türkiye’de devlet içindeki milliyetçi yapının" Erdoğan’ı savaş ve çözümsüzlükten yana politikalara yönlendirdiğini ve MHP ile ittifakın böyle doğduğunu öne sürdü.

‘MHP DIŞI SİYASET İZLEMESİ İMKANSIZLAŞTI’

MHP’yle ittifaktan vazgeçilmesinin imkânsız olduğunu kaydeden Kalkan "Aslında Tayyip Erdoğan Türkiye’yi demokratikleştirme, Kürt sorununu çözme imkân ve fırsatlarını çok büyük oranda tüketti, bitirdi. Kendine verilen krediyi bitirdi. Gerçekten de Kürtler en büyük krediyi verdiler. Defalarca ateşkes ilan ettiler, görüşmeler yaptılar. Çözümden yana oldular. Çözüm süreçlerine evet dediler. Hiç kimse Kürtlerin verdiği destek kadar Tayyip Erdoğan’a fırsat, imkân, destek veremezdi. Ama bunları doğru, yeterli kullanmadı, imkân ve fırsatları giderek tüketti. Çeşitli güçler tarafında da böyle etkilendi. MHP ile ittifak kurduruldu" ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın MHP dışı bir siyaset izlemesinin imkansızlık düzeyinde zor olduğunu ifade eden Kalkan şunları söyledi:

‘ERDOĞAN DEFALARCA VERİLEN DESTEĞİ KÖTÜYE KULLANDI’

"AKP’nin MHP’den uzaklaşması, Tayyip Erdoğan’ın MHP dışı bir siyaset izlemesi imkânsız görünüyor. MHP’den uzaklaşırsa böyle bir şeyi yapabilir mi? Eskisi gibi kitle tabanı yok. İçlerinden iki parti çıktı. Kürtler, diğer ezilenler defalarca destek vermesine rağmen bu desteği kötüye kullandı, değerlendirmedi. Dolayısıyla ciddi bir güven kaybı ortaya çıktı. Artık ben bu işi yapacağım dese de Tayyip Erdoğan’a Kürtlerden, kadınlardan, Alevilerden, işçi ve emekçilerden çok fazla bir destek gelmez. Kimse inanmaz, güven duymaz."

‘MHP’DEN KOPAMAZ’

"Bu bakımdan artık Tayyip Erdoğan’ın başka bir politika izlemesi imkânsızlık düzeyinde zordur. Kürt sorununun çözümüne dayalı bir barışı getirmesi, böyle bir politikaya yönelmesi zordur. MHP’den uzaklaşması da zordur. Böyle bir destek bulması da zordur."

"Tayyip Erdoğan MHP’den kopamaz" diyen Kalkan, Erdoğan’ın iç toplumsal desteğini kaybettiğini sözlerine ekledi.

Öne Çıkanlar